Élő közvetítés a júniusi tanácsülésről

Fotók: Gál Előd

Jó reggelt kívánunk, 9 után pár perccel a városháza folyosója zsong, mint egy méhkaptár. Hol szakbizottság van, hol csak megbeszélés, az erkélyen is emberek vannak, ahogy a teremben is és a folyosó minden pontján. Az ifjúsági lakások tulajdonosai is jelen vannak, flakondobálással kezdünk – viccel (remélhetőleg) az egyikük. 

Elvileg tizenhét plusz egy rakás napirendi ponttal indul a júniusi rendes havi tanácsülés, köztük van az ifjúsági lakások eladhatóvá tétele is, ami szerda estére kisebb botrányt kavart, az RMDSZ Facebook-oldalán megosztott kommentárja szerint a hivatal inkompetens módon járt el. “Az RMDSZ frakciója azért tartotta fontosnak a konzultációt, mert a lakosok részére kiközölt átiratban alá nem támasztott összegek szerepelnek, szemben a határozattervezetekben megjelöltekkel. A lakáseladások körül kialakult helyzet kaotikus!” – olvasható a helyi szervezet Facebook-oldalán. 

Botrány vagy sem, remélhetőleg két óra alatt lezavarják a zavarni valójukat, mert 11-től más program van a naptárunkban.

Kevés erre az esély, 10 oldalas a határozattervezetek listája, ilyen még nem volt – adja a kezünkbe Zörgő Noémi sajtószóvivő a paksamétát. Szerencsére a 87-ből körülbelül 69 az ANL lakások eladhatóvá tételére vonatkozik, nem valószínű, hogy egyenként meg fogják vitatni mind a 69 lakás helyzetét. 

9 óra 14 perc: még mindig nem kezdődött el az ülés, körülnézünk, mi történik odakint. 

Szakbizottság utáni beszélgetés zajlik az Orbán Balázs tanácsterem ajtaja előtt, ahol a polgármesteri hivatal munkatársa próbálja elmagyarázni, miért szükséges az új tisztség létrehozása – július elsejétől decemberig befagyasztják az állásokat a közszférában. A tanácsosok arra kíváncsiak, hogy fel lehet-e tölteni tartalommal ezt az állást, vagyis az igazgatóhelyettesi pozíciót a beruházási osztályon, ahová időközben visszatért állásába Puskás Katalin, a korábban elbocsátott, majd a törvényszék végzése nyomán hivatalát visszanyert igazgató. 

9 óra 19 perc Kezd megtelni a terem. A Kicsi nékem ez a ház, kirúgom az oldalát című dal jut eszünkbe a helyzetről. 

Benedek Árpád Csaba és Péter Balázs kéri, hogy az ANL lakásokat vegyék az első helyre, hogy a lakókat ne untassák a többi 17 ponttal. A jegyző rendre utasítja őket, hogy majd a maga idejében mondják el a közölni valójukat.

Ölvedi Zsolt köszönti a jelenlévőket. A jegyző elnézést kér a hatáskörébe tartozó szervezés miatt, kéri, hogy – bár a tanácsülések nyilvánosak – ha hasonló megmozdulásra készülnek, értesítsék a hivatalt előre, hogy méltó módon leültethessék a „vendégeket”. Megkéri a lakókat, hogy tömören szóljanak hozzá lehetőség szerint. 

Ölvedi ülésvezetőként felteszi a kérdést, hogy mikor legyen az ANL-napirendi pontok megvitatása. Benedek fenntartja javaslatát. 

Gálfi Árpád napirend előtti felszólalása következik.

 Beköszöntött a kánikula, ennek ellenére a munkának mennie kell. 87, rekordnak számító napirendi ponttal hívtam össze a tanácsülést. Azt ajánlja a tanácsosoknak, hogy ha forrósodik a hangulat, vegyék igénybe a hivatal előtt felszerelt párakaput. Köszönti Ölvedit, akinek ez az első tanácsülése alpolgármesteri tisztségében, ma kezdte meg hivatali munkáját.

Az ANL-lakásokra tér át: a 69 határozattervezet csupán a folyamat kezdete, ami eddig sem volt egyszerű, és továbbra sem lesz az. Megköszöni a hivatal munkatársainak hozzájárulását az előkészítéshez. Nevetségesnek nevezi az RMDSZ hűhóját, annak idején városvezetőkként egyértelműen kijelentették, hogy csak akkor adják el a lakásokat, amikor az így keletkezett bevétel a város számára visszafordul. Azt a döntést, hogy eladásra kerülnek a csereháti lakások, ma is fenntartom, nem változtatom meg. A lakások eladását próbálták előterjeszteni, ahogy az első hat lakás „kérdése is megtörtént”, a mai testületi ülésre 69 lakás van előterjesztve. A május 25-ig beérkezett kéréseket terjesztették ma elő, az azutániakat a júliusi tanácsülésen fogják előterjeszteni. Ahhoz, hogy törvényesen megoldható legyen, sok idő és egyeztetés kellett. Nem lehet véka alá rejteni, hogy ezeket – még egyszer elnézést szeretnék kérni a késésért – úgy gondolom, hogy a piaci árakat nézve az eladás a helyi lakosok javát szolgálja. Eddig is Székelyudvarhelyért és ezután is azért fogok dolgozni, ezt az egy mondatot kell nagyon jól megjegyezni – zárja le Gálfi a beszédét.

De nem. Folytatja. Organigramma. Lehetőség van az iskolaorvosi hálózatban még egy fogorvosi és főasszisztensi hely létrehozására, a fejlesztési és beruházási igazgatóságon szükség van egy aligazgatói posztra is, ez – mielőtt még valaki rosszra gondolna – Albert Sándor leköszönt városmenedzser ötlete volt, hogy szétosszuk a két tevékenységet, a beruházást és a fejlesztést annak érdekében, hogy a projektek elkészüljenek, de ne maradjunk le a 2021-27-es ciklusban rejlő lehetőségekről. Egy új osztály létrehozása sokba kerülne, ezzel a most előterjesztett organigrammával sok pénzt spórolunk meg, a vezetők közt el lehet osztani a feladatokat, vezeti fel a következő napirendi pontot.

Mielőtt a jelenlévők közül mindenki másra gondolna, az elbocsátott igazgatót visszahelyeztük tisztségébe, ez a határozattervezet nem erről szól, sejteti Gálfi is, hogy sokaknak valami gyanús a téma körül, s ez érthető is, hiszen amíg nem volt Puskás Katalin visszakerülve, addig ez a helyettesi tisztség egyáltalán nem volt sürgős. Mondjuk, igazgatót se találtak egy darabig.

A Kányádi Sándor utca kerül szóba – ez a folyamat kezdete, hisz Sanyi bácsi temetése óta bennem van a gondolat, hogy emléket kell neki állítani mindenképp.

Tömegközlekedés: az utóbbi időben borzolta a kedélyeket, az  üzemanyagok jelentős drágulása miatt nem éri meg jelenlegi állapotában fenntartani, eljött az idő, hogy megváltoztassuk a szolgáltatást, ez is nehézségekkel jár – sorolja Gálfi. A fotelkommentátorokat már megszokta, a szándékos akadályozókkal van baja, ha akadályozzák a folyamatot, nem Gálfi Árpád polgármesterrel szúrnak ki, hanem a lakókkal, akik használják. Az este ígéretet kaptam arra, hogy a következő két hónapban is működni fog a közszállítás – jelenti be.

Nagy Csaba szólal fel, aki az ANL-lakásokban is érintett, ugyanakkor a székelyudvarhelyi RMDSZ választmányi tagja, és több tényszerű tévedésre, vádaskodásra akarja felhívni a figyelmet Gálfi beszédéből. Ő 234.021 lej 47 banis, nagyjából 48 ezer euró körüli árajánlatot kapott a lakásra, ami nem egy olyan kedvezményes ár figyelembe véve a körülményeket, hogy ki kell cserélni a tetőtéri lakáson a cserepek 50 százalékát, ezt leszámítva is már sok pénzt költött arra a lakásra, ami nem egy teljes értékű lakás olyan szempontból, hogy sok helyütt egyméteres belmagassággal rendelkezik. Nem azt mondja, hogy ajándék és azt sem, hogy nincs piaci ár alatt, de ők törvényesen szeretnék ezeket a lakásokat megvásárolni.

Az RMDSZ-es Cseke Attila fejlesztési miniszter és Antal Lóránt szenátor érdemeit hozza fel, hogy közbenjártak annak érdekében, hogy kedvezményes áron váljanak eladhatóvá ezek a lakások. Gálfi hat éve megígérte, hogy féléven belül megtörténik ez, akkor 300 euró/négyzeméteres ár volt képben. 2020-ban eladhatóak voltak a lakások, kész volt minden felmérés, dokumentáció, ahogy telik az idő, sok-sok család a saját lakásában tölthette a karácsonyt. Csereháti lakos pert nyert, az árakkal is voltak problémák. Tisztában van-e vele, hogy a referenciakamat tavaly november óta 2 százalékot emelkedett, ez azért fontos, mert aki részletre venné meg, a feltételek szerint a szerződés megkötésének időpontjában érvényes referenciakamat plusz két százalékpontot érvényes a teljes futamidőre, vagyis 5,75 százalékos lesz a kamat, a hitele 40 ezre eurós nagyságrendű lesz, 800 euró plusz költséget terhel minden csereháti lakosra, aki hitelből venné meg. Mikor lesz a tehetetlenségnek vége, mikor kerülhet sor a szerződés aláírására?

Gálfi válaszol valamit, magyaráz, Cseke Attilával is egyeztetések vannak, “hálistennek fogad is”…, aki a város fejlődését segíti, nagy szeretettel várja, de a lakástulajdonosok azt felelik, ez nem válasz a kérdésre. Mennyi időn belül kereshetjük fel Buzogány Szilvia közjegyzőt? – kérdezik. A főjegyző elmondja a törvényes feltételeket. Nagy Csaba költői kérdése: ki vállalja a sok ezer eurós veszteségért a felelősséget?

Tartsuk tiszteletben a tanácsülés kereteit, szól rá a jelenlévőkre a jegyző. Szót kell kérni, mielőtt megszólalunk.

Mikor kerül sor a közjegyzői szerződések aláírására? A legutóbbi tanácsülésen elfogadott hat kérés esetében az aktacsomók a közjegyzőnél vannak, értesíteni fogják a lakókat, mikor lehet a szerződéseket aláírni. A döntés megszületésétől 10 napon belül sor kell kerüljön a szerződések megkötésére, ez attól is függ, hogy a közjegyzőnek mennyire zsúfolt a programja. A jegyző ki akar maradni a politikai csatákból, de be kell ismernie, hogy kapacitásbeli problémák miatt történnek késések a hivatalban, az „eladásoknak tényleg az elején vagyunk – praxisunk nincs benne”, próbálták tisztázni a minisztériummal a törvényes kereteket. A felelősségrevonásnak van egy eljárása törvényes keretek között. Benedek Árpád Csaba szerint Cseke Attilának köszönhető, hogy tavaly novemberben elfogadták a sürgősségi kormányrendeletet, mely a 2020-as árakra csökkentette vissza a lakásárakat. Megköszöni a lakóknak, hogy türelmesek voltak az árak újraszámolásában, mert akár 25 ezer lejes eltérések is voltak, tévedés történt a hivatal részéről, nem kell a polginak megsértődnie, ha ezt néha felhozza az RMDSZ. 

Szathmári Zsuzsanna más ügyben van itt, a Széldombon 50 családot érintő probléma több mint két és fél éve, hogy leadják az utakat a városnak annak érdekében, hogy a közművesítést meg lehessen oldani rajtuk, az a kérdésük, hogy meg lehet-e oldani, hogy a területek átírását a hivatal anyagilag finanszírozza.

Gálfi hosszasan válaszol: az első lépést önöknek kell megtenniük, a többit a hivatal megoldja. Minden lakó egyenként le kell adja a területet, ebben nem tudunk anyagi támogatást nyújtani, közpénzből nem lehet. A város miután egyesíti a területeket, meg tudja oldani a fejlesztéseket. 

A jegyző is válaszol, hogy önkormányzati ülésen vagyunk, ez nem a tanács, hanem a polgármesteri hivatal feladata. Szathmáry Zsuzsánna azt mondja, nem is fordulna a polgármesterhez sem, ha a hivatal többi munkatársával meg tudná oldani a problémát, ami abban áll, hogy konkrét, határidőhöz kötött fejlesztési ígéret hiányában nem tudja motiválni a szomszédságot, hogy újból összeüljenenek. 

10 óra 13 perc Az ANL-lakások tulajdonosai távoznak, elkezdődhet a tanácsülés. Egészítsük ki a napirendet a különfélékkel – javasolja Berde Zoltán. Elfogadják a napirendet a kiegészítésekkel.

Első napirendi pont a májusi rendkívüli és rendes havi tanácsülések jegyzőkönyvének elfogadása. Egy tartózkodással átmegy.

A második napirendi pont az új tisztségek létrehozása, a beruházási igazgatóságon akarnak létrehozni egy új aligazgatói posztot, és egy részmunkaidős fogorvos, valamint egy főasszisztens alkalmazására is lehetőség van.

A gazdasági szakbizottság feltételekkel támogatja a tervezetet, mondja Péter Balázs: az aligazgatói tisztséget negatívan, a többit pozitívan véleményezte, a jogi szakbizottság hasonlóképpen. 

Gálfi megismétli az azelőtt elmondottakat, hogy rengeteg a munka 2027-ig ezen az igazgatóságon, a pályázatok lehívásával, megvalósításával, szükség van erre a pozícióra. „Nem új embereket akarunk felvenni, hanem a jelen pillanatban ott dolgozók munkakörét átstrukturálni, szétválasztani a fejlesztést és a beruházást. 21 millió euróra töltöttünk fel pályázati lehetőségeket, nem az igazgató fölé, hanem az igazgató alá rendelődne, az igazgatót a törvényszéki döntés alapján visszahelyeztük a funkciójába, nem fölé akarunk alkalmazni valakit, hanem az alárendeltségébe” – mondja. 

Péter Balázs kérdezi, hogy pontosan milyen feladatkörei lesznek az igazgatónak és az aligazgatónak, hogy lássák tisztán a változtatás szükségességét, indokoltságát. 

Gálfi válaszol: a beruházási igazgató a pályázatokkal foglalkozik, alárendeltségébe tartozik 4 fiatal mérnök, akik az elkezdett munkálatokat terepen követik. Vannak munkatársak, akik a fejlesztésekkel foglalkoznak, tehát ők pályázatokat hívnák le a továbbiakban is. Jelen pillanatban a fejlesztési és beruházási osztályhoz tartozik a beruházás, közbeszerzés, fejlesztés két osztályvezetővel. Ezen kívül van egy fejlesztési stratégiai osztály, ami nincs betöltve. Milyen feladatkörök fognak az igazgatóhoz és melyek az aligazgatóhoz tartozni? – ismétli meg a kérdést Péter.

Benedek: a tanácshatározat melléklete szerint, amit láthatóan a polgármester úr nem ismer, az igazgatótól átvesznek minden hatáskört, és mindent az aligazgatóhoz helyeznek át.

Gálfi megemeli a hangját, hogy nézzék meg, felül van az igazgató. 

Benedek azzal érvel, hogy az organigrammát megnézve, nincs az igazgatónak hatásköre, minden hatáskör az aligazgatóhoz van rendelve.

Jegyző: az igazgató kell vezesse az igazgatóságot, az aligazgató helyettesíti, az igazgató kell döntsön arról, hogy mely feladatkörökben helyettesítheti az aligazgató. Az igazgató feladatkörét azonban a polgármester határozza meg.

Berde Zoltán: a város érdeke azt kívánja, hogy a törvény által is most már makulátlannak tekintett, szakmailag elismert munkatárs betölthesse a feladatát, és hagyjuk őt dolgozni. Amennyiben hagyjuk dolgozni őt, elindulnak a fejlesztések. Ezt kell tenni, polgármester úr. A fejlesztések akkor akadtak meg, amikor elbocsátották az igazgatót.

A jegyző ismét hozzászól, a beruházási-fejlesztési osztály a legjelentősebb a hivatalban pillanatnyilag. A 80-as számú sürgősségi kormányrendelet befagyasztja júliustól decemberig a közalkalmazottak felvételét, most kellene létrehozni állásokat. A hivatal úgy látja, ezekre szükség van, az önkormányzat dönt. Péter Balázs: mi szeretnénk jó döntést hozni, amihez információkra van szükség. 

10 óra 33 perc Még mindig a második napirendi pontnál tartunk, Gálfi hosszan beszél, a tanácsosok szólnak, hogy nem válaszol a kérdésre, szünetet kérnek. 

Ölvedi 10 perc szünetet rendel el. 

10 óra 43 perc Godra Zsolt szól hozzá, részben választ kaptak a kérdéseikre, mindent összevetve a POL-frakció álláspontja, hogy elfogadják a határozat mindkét pontját, de kérik a polgit, hogy egy héten belül mindkét pozíció munkaköri leírását küldje át. 

Legközelebb ne ilyen utolsó pillanatban kapják meg a határozattervezeteket, ami most egy ügyes húzás a polgármester úr részéről, de nem tisztességes. Négy tartózkodással – 3 RMDSZ, 1 MPP –  és 11 egyetértő szavazattal elfogadják.

A kórház vezetőtanácsába választanak Albert Sándor és Kurtus István helyett tagokat, az RMDSZ közgazdász rendes tagnak Zsombori Csongort, helyettesnek Bindea Danielt javasolja, a POL Kurtus helyére Pálfi Kingát rendes tagnak, Péter Balázst póttagnak ajánlja, a szakbizottság pozitívan véleményezte.

A jegyző figyelmeztet, hogy mi a törvényes keret: a kezdeményezés a polgármesteré, a nevesítés a képviselőké. A testület a tanácsosok közül kell, hogy tagokat válasszon, Zsombori Csongor pedig nem tanácsos. Péter Balázs a javaslatuk mellett marad, Ölvedi módosító javaslatával fogadják el a határozattervezetet. Mindenki egyetért, átmegy. A polgármester Péter Lórántot, helyettesnek Pál Fruzsinát, másik rendes tagnak alpolgármester urat és Péter Balázst javasolta volna – hadarja, mert 5 perc múlva kezdődik a szálloda megnyitója, ahol jelen kell lennie. 

Benedek rendreutasítja, hogy nem az ő dolga a javaslattétel. Elfogadják a határozatot újból, mert kiderítik, hogy az előbb csak a módosításokról szavaztak. 

A tanintézmények vezető- és minőségbiztosítási tanácsába javasolnak Kurtus István és Becze Juliánna helyére tagokat. A vezetőtanácsba Pálfi Kingát és Jakab Zoltánt, a minőségbiztosítási tanácsba Péter Balázst küldik. Átmegy. 

Négy szociális lakást utalnak ki, a szakbizottságok pozitívan véleményezik, a Cekend bejáratnak 4 új lakója lesz. 

Felgyorsulnak az események, már a taxisok áremelésénél tartunk, 0,74 lejes kilométerenkénti áremelést kérnek ÁFA nélkül a taxisok, az RMDSZ két perc szünetet kér. Berde rossz időzítésnek tartja, áprilisban kérték ezt a taxisok, az RMDSZ szerint a közszállítás megszűnésekor a lakosság helyzetét nehezíti. Akkor fogadják ezt el, amikor a közszállítás működik. Mivel a polgármester megígérte, hogy a közszállítás augusztusig működik, a határozattervezetet mégis el tudják fogadni. Péter Balázs szerint félő, hogy megszűnik a taxiszolgáltatás is, ha nem emelik az árakat. Ha a polgi nem tartja be az ígéretét, drágább lesz, de legalább lesz taxi. Egyöntetűen elfogadják.

A Budvár szociális központ ingyenes bérbeadásáról van szó, plusz felületeket adnak át a szociális tevékenységek bővítése céljából, egyöntetűen elfogadják. 

Állami tulajdonban levő területet adnak át magántulajdonba, egy Bányai János utcai ingatlanról van szó, hogy az épülettulajdonos nevére kerüljön a telek egy része, ami a múlt rendszerben állami tulajdonba került. Egyöntetűen elfogadják. 

Magánterületeket vesznek köztulajdonba, városi területeket adnak át a Rózsa utcában használatra a Harvíz Rt-nek a munkálatok idejére. Ezeket is elfogadják.

A Zöldliget lakónegyed közvilágításának megvalósíthatósági tanulmánya és a projekt mutatóinak aktualizálása következik. A beruházás 3 hónap alatt 549.641,5 lej értékben valósul meg városi költségvetésből, a projekt értéke 50 ezer lejjel csökkent. Dávid Endre kér szót, kiemeli, hogy a városi RMDSZ-hez hasonlóan a Zöldliget lakópark fejlesztése is jó ritmusban halad – ajánlják a POL figyelmébe. Felhívja a figyelmet arra, hogy mintegy 3 millió lejt költöttek rövid idő alatt közpénzből egy magánberuházásra, nem tudja, hogy annyi oszlopot (80-at) a város területén elhelyezett-e összesen a hivatal az utóbbi időben, mint ebben a lakóparkban. 

Pálfi Kinga felsorolja a Harghita Business Center projektjeit, kihasználva a helyzetet egy kis reklámra, miközben a HBC-t működtető társulás tagsági díjának kifizetéséről van szó. Elfogadják, de a jegyző nem bírja megállni, hogy helyre ne utasítsa „az alpolgármester – bocsánat, tanácsos asszonyt”, hogy a HBC azt csinál a tagsági díjjal, amit akar, ha a testület megszavazta a részére. 

A kerékpáros körverseny részfinanszírozásáról zajlik a vita, de egyöntetű az elfogadása. 

11 óra 13 perc A 16. napirendi pontnál tartunk. Kányádi Sándorról akarnak elnevezni egy utcát, az az rész kapná, mely a Lejtő utca felett van és a Farcádi utcából nyílik.

Két terület városrendezési tervéről beszélnek, egyik a Csereháton, a másik a Nicolae Balcescu utcában. A Csereháton lakózóna és zöldövezet jöhet létre, 30 százalékos beépíthetőségű a terület, földszint plusz manzárd típusú épületeket lehet ide építeni, vázolja a lehetőségeket Csáki Gergely az urbanisztikai osztály részéről. Átmegy.

A Nicolae Balcescu utcában zöldövezetnek javasolt területet rendeznek, parkosított köztér lehet, 10 százalékos a beépíthetősége, csak kisebb pavilonok, kávézók épülhetnek ide. Elfogadják. 

Az ANL-lakások következnek. Mivel a szakbizottságokon átbeszélték, Ölvedi megkérdezi, volt-e valami különleges, jó lenne egybevenni mind a 69 határozatot az operativitás kedvéért. Ne említsünk neveket, mert az adatvédelmi törvény védi, de az összegek külön-külön el kell, hogy hangozzanak, mert ezek változnak, mondja Benedek, Ölvedi is rendben van ezzel, és azzal is, hogy minden pont esetében külön szavazzanak, de a szakbizottság véleményezését nem kérdezné meg külön-külön. Fülöp-Székely István végül az eladandó lakás számát és az összeget olvassa fel, és szavaznak róla a tanácsosok. Van ezekből 69, nem is haladnak gyorsan, és semmi izgalmas, semmi vita, csupán a számokkal kezdenek már összezavarodni. Az online nézőink 80 százalékát elveszítettük – mondja Péter Balázs. Körülbelül 20 percbe telik, amíg egyöntentően elfogadják mindet.

Jönnek a különfélék. Benedek az iskolai fogorvosi rendelővel kezdi. A fogorvos már versenyvizsgázott, és lassan kezdene, de nincs rendelője. A Tamási Áron Gimnázium bentlakásában lenne erre egy helyiség, de emiatt kellene egy költségvetés-kiigazítás, mert az iskola nem tudja, és nem fogja ezt finanszírozni. Ő csak szólt, hogy ne legyen majd meglepetés, mondja. A hivatal ennek tudatában van, a kölségvetés-kiigazításon már dolgoznak a kollégák, reméli minél hamarabb össze tudnak hívni egy rendkívülit, válaszolja neki a jegyző.

Emellett Benedek a szombatfalvi jelzőlámpák esetét említi meg, nem akarja az intelligenciáját senkéihez hasonlítani, amíg kijutunk, néha 20-25 perc, kéri, programalják újra őket. Fülöp-Székely elmondja, a Tamási kereszteződésében lévő a múlt héten leállt egy áramszünet miatt, emiatt vannak vele gondok, a Fernengelnél többen jelezték már, hogy nem jól működik, ott állítási hibák voltak, visszaállították, ha ezután is gondok vannak, kéri, jelezzék, hogy tudják orvosolni. 

Benedek utolsóként megjegyzi, hogy tudja, a közszállítási stratégiát kiadták egy bukaresti cégnek. Az lepi meg, hogy a polgi ígéreteket tesz annak ellenére, hogy kicsivel ezelőtt a jegyző azt mondta, hogy a hosszabbítás nem lehetséges, ma meg bejelentik, hogy mégis lehet augusztusig hosszabbítani a közszállításra a szerződést. Ezek tűzoltások, és jó lenne már valami hosszútávra tervezett közlekedési stratégiát elfogadniuk – mondja Benedek, reméli, júliusban erre sor kerül, majd egyet még odaszúr Gálfinak: ha ma fontosabb volt a szállodamegnyitó, mint a tanácsülés.

Dávid Endre is felszólal a különféléknél, szokásához híven a játszóterekre hívja fel a figyelmet, a locsolócsövek kiállnak a földből, lassan katonai kiképzőterep van szerinte a játszótereken. Szeretné tudni, mikor kerülnek ezek a locsolócsövek vissza a földbe. Garancia alatt vannak, de dolgoznak ezen, válaszolja Fülöp-Székely.

Bindea Dániel szólal fel: szeretné, hogy az Urbana közgyűlése nyilvános legyen, hogy képet kaphassanak a városlakók, erről a közgyűlés dönthet, teszi hozzá a jegyző, Bindea javaslatot fog tenni ennek érdekében. 

Arra is kíváncsi, hogy Gálfi hány alkalmazottal van perben, és helyes-e az, hogy a polgármester perben áll az alkalmazottaival, mivel tudomást szerzett róla, hogy Venczel és Gálfi között is van egy per. A jegyző szerint itt nincs vita, egyszerűen van egy jogszabály, ami a fizetéseket szabályozza, ezt kellett tisztázni. Törvényszéken lehetett megoldást kérni, sokan sokféleképpen értelmezik a törvénykezéseket, ezért kellett ez – magyarázza. Az ő esetében a bíróság megállapította, hogy az étkezési illetményhez neki is joga van akkor is, ha ezekkel együtt a fizetése meghaladja az alpolgámester fizetését, mert egyéb esetben ez nem történhetne meg. Benedek szerint több száz ilyen közalkalmazott van, úgy lenne korrekt, ha erről másokat is értesítenének.  

Bindea utolsóként azt említi meg, hogy az FK Csíkszereda bérbe venné egyik focipályánkat 25 évre és egy területet, amelyre újabb pálya kerülne. Venczel egy találkozót javasol, hogy mérjék fel, mit lehetne tenni, ő jogilag nem lát akadályt erre. 

Péter Balázs még arra kíváncsi, mikor indulhat el a Bányai felújítása, amelyre sikeresen pályázott a város. Venczel szerint most már minden akadály elhárult, jövő hét folyamán kiadhatják az engedélyt a munkálatok elkezdésére. 

Még picit dicsérgetik a városnapok szervezőcsapatát, és le is zárják a maratoni tanácsülést. Köszönjük figyelmüket!