Élő közvetítés a júliusi tanácsülésről

Fotó: DÁVID ANNA JÚLIA

Jó reggelt kívánunk kedves olvasóinknak innen, a Szent István teremből. A szükségállapot elrendelése óta az első rendes havi tanácsülés, amelyen élőben részt vesznek az önkormányzati képviselők is.

A meghívóban huszonhárom pontot tűztek napirendre: többek közt a második negyedévi zárszámadás elfogadása, a koronavírus miatt hátrányos helyzetbe került vállalatok és az azoknak épületeiket bérbeadók részére juttatandó adókedvezmények, területek közterületté nyilvánítása, mozgásukban korlátozottak számára ingyenes parkolókártyák kiadása, korábbi határozatok módosítása, fiataloknak kiosztandó lakások, és a Székelytámadt vár felújítása lesz ma terítéken.

9 óra: Orbán Árpád ülésvezetőként köszönti a tanácsosokat, a jegyző névsort olvas, Bíró Edith, Orbán Balázs (egészségügyi okok miatt) igazoltan hiányzik, 17-en vannak így jelen.

Gálfi Árpád polgármester: – Bár országosan a vírushelyzet nem túl jó, szűkebb térségünkre ez nem igaz, ezért két rendkívüli tanácsülés után már harmadikszor gyűlhetünk itt össze a rendkívüli állapot óta. Az adókedvezményekkel kapcsolatos három napirendi pontot ismerteti. Egy kormányrendelet alapján eltörölhetők a március 31-ig be nem fizetett adók és illetékek. Felére csökkenhet a gazdasági célú épületek adója a szükségállapot idejére.Tíz, minimálbérnél alacsonyabb jövedelemmel rendelkező személy kaphat adókedvezményt. 

550 ezer lejnyi összeg áll rendelkezésre a város víz- és szennyvízhálózatának fejlesztésére a Harvíz fejlesztési alapjából, négy személy/család juthat lakáshoz a Csereháton. A történelmi egyházak részére fizetendő bérleti díjak jóváhagyására is sor kerülhet: 200 ezer lejt kap összesen épületeikért a református és a katolikus egyház. Egy 172 négyzetméteres, egy 286 és egy 677 négyzetméteres beltelek köztulajdonná minősül, ipari létesítmények és raktárok létrehozására alkalmas telek városrendezési tervéről Bethlenfalván, és egy tanácshatározatnak a visszavonásáról, többnek pedig a módosításáról lesz szó, sorolja a polgármester.

Venczel Attila jegyző kér szót: azt magyarázza, miért kell módosítani, visszavonni bizonyos elfogadott határozatokat. Három határozat esetében formai okok miatt a prefektus megjegyzést tett, ezért módosítják azokat. A jegyző a saját és a polgármesteri hivatal munkatársai védelmében megjegyzi, mióta itt dolgozik, 500 határozatból összesen hat esetben történt megjegyzés tévedés miatt a prefektúra részéről.

Napirendi pont kiegészítést kér a jegyző és az ülésvezető. Bírósági ügyhöz fogadnának ügyvédet. Önkormányzati határozatot kell hozni az Urbana ügyében, az ülés végéig, ha minden formaság elkészül, lehetséges lenne egy szakbizottság összehívása, és ennek az ügynek a megtárgyalása, állítja Orbán Árpád. Venczel: létrehoztunk egy olyan alapító okiratot, ami lehetővé teszi, hogy kimozduljon a cég a jelenlegi patthelyzetből, sajnos az Urbana vezetősége nincs tisztában azzal, hogy mit tartalmaz az alapító okirat. Fontos döntéseket kell meghozni, határidőre, de a jegyző nem hiszi, hogy tudnak érdemben dönteni az ügy bonyolultsága miatt, és előre jelzi, hogy nem fogja ellenjegyezni a határozatot. Benedek Árpád Csaba azt javasolja, hogy a különfélék pontban tárgyalják ezt meg, bár ő sem hiszi, hogy tudnának róla szavazni. 

Hajdó Csaba az Urbana vezetőségének védelmére kel: a tulajdonos feladata a jogi keret biztosítása, a menedzsmenté az üzleti terv megvalósítása, a jogi keretről a tulajdonos értesíthetné a menedzsmentet, amit a mérlegről és a profitabilitásról lehet számon kérni. 

Nincs szakbizottsági jelentés, de ez már előfordult több alkalommal, hogy szünetet tartottak, és szakbizottsági jelentésekkel tértek vissza, mondja Orbán Árpád.

Gálfi Árpád is azon a véleményen van, hogy beszélgetni lehet róla, előkészíteni, de döntést hozni róla nem, mert a kötőjelbe is belekötnek egyesek, néz az ellenzéki frakcióra.

Úgy döntenek, összesen 25 napirendi pontról szavaznak, egyöntetűen elfogadják a napirendtervet.

9 óra 23 perc: Az egyes napirendi pont a júniusi rendes és az utána tartott két rendkívüli tanácsülések jegyzőkönyvének elfogadása. A zárszámadás elfogadása következik, 10 szavazat szükséges, 9-en vannak mellette, 8-an tartózkodnak, az RMDSZ-es tanácsosok. Úgy tudjuk, voltak bonyodalmak a zárszámadás kapcsán, kevesen voltak jelen az ülésen, így nem is volt biztos a tanácsosok számára, hogy erről így jogilag rendben van-e dönteni.

Czika Edit osztályvezető mutatja be az adókedvezményekkel kapcsolatos első határozattervezetet: elengedik a máricus 31-ig lejárt határidejű adókötelezettségeket. Megszámolták, 754 adóhátrálék van, 2 millió 93 ezer lejt kell fizetni összesen, 813 ezer lejt törölnének el. Egyöntetűen elfogadták a tervezetet.

Ugyanazon kormányrendelet értelmében 50 százalékos adókedvezmény nyújtható a gazdasági tevékenység végzésére használt épületek esetében a szükségállapot idejére, 60 napra azon épületekre, amelyekben bizonyíthatóan fel volt függesztve az adott időszakban a tevékenység. Végeztek egy felmérést, 927 nyilvántartott épület van gazdasági célra használva, ha mindenki felfüggesztette volna a tevékenységét, az adókedvezmény összesen 550 ezer lej körüli lenne. 

Arros Orsolya: nem kérdés, hogy ezt a határozattervezetet támogatjuk. A városvezetés erről pénteken úgy tartott erről sajtótájékoztatót, hogy a tanácsosokat nem hívták meg, nem értesítették arról, hogy mit terveznek, pedig szívesen hozzájárultak volna ötletekkel. Az RMDSZ-es frakció nyolc tagja is a testület részét képezte, ezért örültek volna, ha meghívják. Gratulál Czika Editnek, mert tudja, hogy ez az előfelmérés, amit elkészített nem kis munka. 

A jegyző szerint a határozattervezet közvitára volt bocsátva több mint harminc napja. Javasolja, hogy minden közvitára bocsátott tervezetről küldjenek külön értesítést a tanácsosoknak is. 

Orbán Árpád szerint is igaza van Arros Orsolyának. Be kell építeni ezt az új testülettel a hivatal működési mechanizmusába. Egyöntetűen elfogadják. 

Tíz személy kap kérés alapján 50 százalékos adókedvezményt, azok jogosultak erre minden évben, akiknek az előző évben az átlagjövedelme alacsonyabb volt mint 927 lej, az országos bruttó minimálbér. A szakbizottság pozitívan véleményezte, egyöntetűen elfogadják ezt is.

9 óra 41 perc: A Küküllőn átvezető csövet ki kellene cserélni, és nem csak javítani, vezeti fel az RMDSZ módosítási javaslatát Szilágyi István igazgató. Gálfi Árpád hozzáteszi, hogy az 553 ezer lejes, 30 százalékos fejlesztési alap a vízdíjból származik, Orbán Árpád hozzáteszi, a bethlenfalvi szakaszon sok probléma volt, amelyek kijavítása sok pénzbe került. Gálfi: kéthetente van a Harvíznél vezetőtanácsi gyűlés, nagy léptékben haladnak azzal az európai uniós pályázatnak a megvalósításával, amely Hargita megye szintjén számos fejlesztést tenne lehetővé, és amelynek keretében kicserélnék Székelyudvarhely vízvezeték-rendszerének egy jó részét. Folyamatban van a területrendezési terv, a környezetvédelmi jóváhagyás hiányzik, mihelyt meglesz, a teljes dokumentáció megy jóváhagyásra, és remélik, ennek a fejlesztésnek Udvarhely is kedvezményezettje lesz – mondja a polgármester.

Benedek azt kérdezi: ő ebből a sok mondatból nem érti, alá van írva, vagy nincs aláírva a szerződés?

Gálfi: nincs aláírva, még egy hét, mire meglesz a teljes dokumentáció. 

Ketesdi Imre kifogásol valamit, de nem értettük teljesen.

Gálfi azt válaszolja rá, hogy nagy a különbség a 30 százalékos és a korábbi 3 százalékos fejlesztési alap között.

9 óra 53 perc: A mozgássérülteknek juttatandó parkolókártyákról Fülpesi Gyula, a szociális osztály vezetője próbál beszélni, de Orbán Árpád belefojtja a szót, hogy ezt már szakbizottságon kitárgyalták. Tizenhat jóváhagyással, egy tartózkodással elfogadják a határozatot. Lőrincz Zsuzsa néni nem szavazott.

Négy lakás üresedett az ANL-s tömbházakban, két egyszobás garzon és két kétszobás lakás. A jelentkezők közül négyen voltak, akik elfogadták a számukra felajánlott lakásokat, óvás nem történt, az illetékes szakbizottságok támogatták, a tanács jóváhagyta a tervezetet. A dokumentumokból kitűnik, az egyik polgármesteraspiráns is a kedvezményezettek között van Csányi Attila személyében.

10 óra: A következő napirendi pont azokra vonatkozik, akik saját forrásból – kút vagy magán vízvezeték – oldják meg háztartásuk vízellátását, a szennyvízrendszer használatáért átalánydíjat fizessenek. A határozatot elfogadják.

Módosítanak régebben meghozott határozattervezeteket, amelyek rosszul voltak megfogalmazva: a gázvezeték elhelyezéséhez szükséges területek használati jogát is átadták a munkálatokat végző cégnek, holott ezt csak közintézmények esetében tehették volna meg. 

Arros Orsolya szól hozzá: A jegyző érkezése előtt a 2017-18-as években a hibás, törvénytelen megfogalmazások száma igen magas volt. Most viszont a 25 napirendi pontból a három tévedés miatti módosításról és egy visszavonásról szól, ez picit soknak tűnik. Gratulál a jegyző munkájához, hozzájárulnak szívesen az RMDSZ részéről az apró hibák javításához, a városvezetés részéről inkább az emberi hozzáállást hiányolták. 

Tőkés Ferenc vezeti fel a következő napirendi pontokat: a városháza munkatársai a  Templom utca tetején 48 folyóméter átadását javasolják a Harvíz Rt. számára hálózat létesítése céljából, a terület, amin a fejlesztés zajlik, jóval nagyobb. Ugyancsak vízhálózat létesítése érdekében adnának át a Harvíznek 260, a Móricz Zsigmond utcában 501 folyóméter területet. 

10 óra 7 perc: Két iskola, a gimnázium és a kollégium bérleti díjáról van szó a két következő napirendi pontban: 200 ezer lejért bérelné a város ezeket az iskolákat, módosították a szerződést, hogy mennyi területet adnak át az iskoláknak az egyházak.

Derzsi László: a lakossági tájékoztatás miatt szeretné felhívni a figyelmet, hogy az utóbbi hónapokban elhangzott több fórumon, hogy a város még mindig nem tudja kfiizetni a bérleti díjat ezeknek az iskoláknak.Nem állja meg a helyét, hogy most júliusban vagyunk, és most fogadjuk el azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a bérleti díjat ki lehet fizetni. Ezzel az egyházakat segítsük, mondja Gálfi, még akkor is, ha egy kis késés is benne volt, senkinek nem volt szándékában, hogy az egyházak ne részesüljenek azokban a  támogatásokban, amelyekben az előző években.

Benedek Árpád Csaba: az egyházak januárban kérték ezt, februárban elfogadtuk a költségvetést, nem megengedhető, hogy hét hónapos késéssel fizessük ki őket. Módosult a szerződés tartalma is, a területek is.

Tőkés Ferenc: ha akkor kifizetik ezeket a díjakat, akkor leállt volna gyakorlatilag a polgármesteri hivatal működése. Kiderült, hogy más felületek is szerepeltek előzőleg a szerződésekben, most tisztázták, hogy csak azok után fizet a város, amelyeket oktatási célra használnak. A kifogások ellenére elfogadják a határozatot.

10 óra 15 perc: A 18, 19, 20-as napirendi pontoknál tartunk: 172, 286, 677 négyzetméteres területek köztulajdonba foglalásáról van szó, az első és a harmadik a Csalóka zónában van, a második a Csereháton. Ezeket azért kell a tulajdonosoknak leadniuk, hogy közúttá minősíthessék azokat. A Csalóka zónai tulajdonos az “első fecske” Tőkés Ferenc szerint, aki jószántából leadta a területet, és remélik, többen követik a példáját.

Gálfi elmondja, nagyon fontos lenne ezeknek a területeknek a tulajdonviszonyának a rendezése, mert lehetett volna például mezei utak rendbetételére pályázni az uniónál, de nem tehették meg, mert nincsenek a területek rendezve, nem képezik hivatalosan a tulajdonát. Benedek Árpád Csaba szerint a területek átadása eddig is működött, Gálfi rosszul fogalmazott. Kétharmados többség kellett, mindhárom tervezetet jóváhagyták.

10 óra 27 perc: A vége fele járunk, a 21. napirendi pontot Szabó Sámuel beruházási igazgató vezeti fel, a Székelytámadt vár felújításáról van szó. Egy Notă conceptuală-nak nevezett dokumentum elfogadásáról van szó, az urbanisztikai szakbizottság nem támogatja, mondja Mike Levente, majd jelzi, hogy hozzászólna. Biró Jolán is jelentkezik. 

Mike a felméréseket átdolgozta, átküldte a kollégáknak is, le kellett volna venni napirendről, mert a szakbizottsági ülés alkalmával nem kapták meg a szükséges információs anyagot. Például topográfusként nem látja, hol a különbség a telekkönyvezett határ és a gyakorlati határ között, nem kaptak telekkönyvi adatokat, hogy kinek a tulajdonában vannak a környező parcellák, kellett volna, hogy legyen egy vita azzal kapcsolatban, hogy mit is akarnak. A hiányosságok ellenére támogatja a tervezetet, és reméli, hogy a következőkben pótolják ezeket, összegzi hozzászólását Mike Levente. 

Orbán Árpád szerint is szükség van széleskörű konzultációra a témában, nem biztos, hogy kell 5 millió lej plusz áfa ehhez a módosításhoz, a keleti résen kell nagyobb változtatást végrehajtani. De fogadják el ezt, hogy haladjon az ügy, és aztán kiigazítják a részleteket.

Biró Jolán: az igazgatóhoz intézi kérdését. Tegnap felhívta egy úriember, aki a Tó utcában szeretne ingatlant vásárolni. Ha megveszi, őt mennyire befolyásolják a vár felújítási tervei?  – kérdezte az önkormányzati képviselőt. Biró Jolán szerint kellene a nyilvánosságot tájékoztatni arról, hogy a környező telkek sorsa mi lesz. 

Hajdó Csaba: nagyon kekeckedős volt a hangulat a keddi szakbizottságban, ami nem méltó a témához. Apró, procedurális részletekbe kötöttek bele a kollégák. 

Derzsi nem válaszolna inkább Hajdó felvetésére, inkább annak örül, hogy van egy komoly vásárló, ami azt jelenti, hogy van eladó ingatlan. Kéri az illetékeseket, hogy indítsák el a megvásárlást. 

Az ingatlanvásárlásra különítettek el pénzt a költségvetésben. Jó lenne, ha tudnák, hogy melyek a védett területek, ahol régészeti leleteket találhatnak, de csak feltételezni tudják, az eddigi kutatások alapján, hogy hol húzódnak a régészeti lelőhely-határok. Ez a “koncepciós irat” pont erről szól, ez egy nagyon hosszú út első lépése, “ha nem fogadjuk el, akkor a vár 500 éves történelme a végéhez közeledhet”, figyelmeztet Szabó igazgató.  A műemlék zóna és a föld alatt levő történelmi emlékek közhasznúak, történelmi jelentőségűek, ennek tudatában fogunk cselekedni. “Mivel nem tudjuk, hogy milyen régészeti elemek vannak bizonyos ingatlanok területén, míg ásatásokat nem végeznek, azt sem tudjuk, hogy mely ingatlanok érintettek”, teszi hozzá.

A jegyző javasolja a vásárolni szándékozóknak, hogy kérjenek urbanisztikai bizonylatot, amiből megfelelően tájékozódhatnak az ingatlanról, ez nem csak a vár körüli területek esetében érvényes, de külön kéri az urbanisztikai osztályt, hogy a speciális helyzetre legyenek tekintettel. Orbán Árpád: nem kell minden ingatlant megvásárolni. 

Egyöntetűen elfogadják a tervezetet.

10 óra 45 perc: A következőkben a Boróka lakópark rendezési tervéről van szó, telekcserét kért a tulajdonos, de a köztulajdonban levő területek esetében akadályozott a csere lehetősége. Keresték, hogyan másképp oldhatnák meg. A terület rendezése mindenképp megköveteli a területcserét, közhasznú köztulajdonból magántulajdonná kell minősíteni a város telkét, ezért az előzőleg, a cseréről szóló határozatot meg kell semmisíteni. Bonyolult procedúrát kell végrehajtani, hogy ki lehessen cserélni megfelelő módon a két telket. A határozattervezet visszavonásába beleegyeznek a tanácsosok. 

Egy, a Bethlen zónában található terület városrendezési tervét mutatja be Bihari Cristina, az urbanisztikai osztály vezetője. Elfogadják a javaslatot. 

10 óra 57 perc: Bírósági megoldás érdekében jogi szolgáltatás beszerzését kezdeményezte a polgármester. A sokat vitatott és perelt szejkei beruházásról van szó, a beruházás átvételét az építkezési felügyelőség megtagadta, ezt a határozatot a kivitelező cég a bíróságon megtámadta. Ebben az ügyben kell ügyvédet fogadni, mutatja be a jegyző. A gazdasági-jogi szakbizottság negatívan véleményezte. 

Mike Levente szól hozzá: A tanácsnak nincs köze ehhez az ügyhöz, ennek ellenére nem hagyhatjuk ügyvéd nélkül a várost. Mike javasolja az ügyvédi honorárium szabályozását 3 ezer lejre. Sinka Arnold kérdezi, ki volt a műszaki ellenőr, azaz diriginte de santier, aki a polgármesteri hivatal részéről felügyelte az ellenőrzést, és jelezték-e a hivatalnak, hogy nem egyezik a kivitelezés az építkezési engedélybe foglaltakkal.

Gálfi Árpád válaszol, nem tudja, hogy a név fontos-e, de a műszaki ellenőr Katona Gábor volt. Állítja, hogy a beruházási igazgató és a műszaki ellenőr nem jelezték neki az eltérést. Az Orbán Balázs Iskola tornatermét is bevonja az érvelésébe, annál az ügynél derült ki számára, hogy a szejkei beruházásnál is probléma van. Az iskola tornatermének kivitelezése 5 millió lejjel kerül többe, mint a kezdeti ár, összesen 9 millió lej körüli összeget fizetnek érte. A szejke beruházás értéke 110 százalékkal emelkedett – ecseteli Gálfi.

Derzsi László szerint nem ez az ügyek megoldásának a módja, nem kell perelni, és akkor nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy a hamarosan induló Mini Erdély Park nem lesz rácsatolva a városi víz- és szennyvízhálózatra. 

A jegyző azt szeretné, ha végre eldöntené a bíróság, hogy törvény szerint  át kell-e venni azt a beruházást, vagy nem. 

Az RMDSZ-tanácsosok nem szavazták meg az ügyvédfogadást, így ez a határozat nem ment át. Valami procedurális gubanc is volt, Mike módosításával együtt terjesztette elő az ülésvezető szavazásra a tervezetet, az RMDSZ-frakció szerint külön kellett volna szavazni a módosításról, majd a határozatról.

11 óra 7 perc: A különféléknél tartunk. Benedek Árpád Csaba elmondja, a jelenlegi polgármesterrel együtt tagja volt a bizottságnak, amely 50, közterületre épített ingatlant bontatott le az előző mandátumban. Benedek készített egy felmérést, és felrója a polgármesternek, hogy több ingatlan van jelenleg Székelyudvarhely közterületén engedély nélkül felépítve, mint volt 2016-ban. Akkor Gálfi Árpád azt ígérte, hogy a törvénytelenül felhúzott épületek ellenőrzésére létrehozott bizottságot polgármesteri rendelettel újra felállítja, de ez nem történt meg. 

A jegyző az online tartott tanácsülésekkel kapcsolatos határozattervezetet említi, a prefektusnak jelezték, hogy nem törvényes, aki értesítette erről a hivatalt, hogy vizsgálja ki. 

Hajdó Csaba kér szót, az EMNP-s képviselő arról beszél, hogy a szejkei ügy megoldását az RMDSZ-frakció akadályozza azzal, hogy már ötödik alkalommal utasítja vissza az ügyvédfogadást, hangsúlyozza, hogy 3 ezer lejt nem szavaznak meg tárgyalásonként, hogy egy ügyvéd a várost képviselje. Gálfi kijelenti, hogy polgármesterként megfogadja az ügyvédet, és kéri, hogy a jegyzőkönyvben jelezzék, hogy kik nem fogadták el a tervezetet, hogy ne járjanak úgy, mint az Udvarhely Média Kft-vel.

Az atlétika pályán az illemhely megnyitását is kéri Hajdó, Gálfi egyetért ezzel. Benedek felhozza, hogy a múlt mandátumban jól működött a futókártyás rendszer a sportpálya használatára. 

Benedek szerint Gálfi nem az ő kérdésére válaszolt az ingatlanokkal kapcsolatban, ő tudja, hogy működnek a dolgok az engedély nélküli építkezések esetében! 

Péter Balázs kiabál be: ezt elhisszük, hogy tudod! – utalva arra, hogy valaha Benedek volt Gálfit idézve a “törvénytelenség melegágya”, azaz nem teljesen törvényesen építette a házát. 

11 óra 20 perc: Benedek tovább érvel, de erre már nem nagyon tud a freud-i elszólása után figyelni senki.Csak azon kapjuk magunkat, hogy a tanácsülés véget ért, távozhatunk békével. Istennek legyen hála érte.