Élő közvetítés a januári tanácsülésről

Jó reggelt kívánunk a városházáról a 2023-as költségvetés napján, pontosan 9 óra van, de még nem kezdünk. Vagyis az előtérben mintha mégis elindult volna a költségvetési vita a frakciók között. Igazából rajtuk múlik már, hogy mennyire lesz maratoni ez a mai tanácsülés.

Fotók: GÁL Előd

Nem ez az egyetlen napirendi pont, a polgármester 9 óra 5 perckor megragadja a mikrofont, erre már mindenki a helyén van, és máris sorolja az egyéb tennivalókat.

Évek óta beszélünk, közben dolgoztunk is rajtuk, eljött az idő a megvalósításra, felgyorsulnak a beruházások – biztat mindenkit Gálfi Árpád. Az enyhe tél miatt csökkenésre számítanak a működésnél, ugyanakkor a személyzeti költségek nőttek a minimálbérrel, össz-vissz minimális növekedéssel számolnak.

Kiemelt célkitűzés idén az utcák, járdák javítása, előkészítették a javítási terveket hozzá. Minden többletbevételt, átcsoportosítást a projektek önrészére szánnak, így abban bízik, hogy minden idők legnagyobb beruházási megvalósítása lesz 2023 (nem lesz nehéz, ha az elmúlt évek eredményeit nézzük – a padokból el is mosolyodnak, szisszennek egyesek).

Berde Zoltán követi őt a mikrofonnál a napirend előtti felszólalással. Hangsúlyozza, hogy az RMDSZ eddig is támogatta a beruházásokat, de közben él a módosítás lehetőségével. Ugyanakkor arra is felhívná a figyelmét, egy Bunta–Gálfi összehasonlítást kivetítve, hogy a hatásfok messze elmaradt az elmúlt években. Vállaljon felelősséget, kéri Gálfitól, ha idén sem sikerül teljesíteni, mondjon le, a lakosság nem várhat tovább arra, hogy felnőjön a feladathoz.

9 óra 14 perc Nem él a replika jogával Gálfi, napirend elfogadva, belevágunk.

Szokás szerint a múltkori tanácsülések jegyzőkönyveivel kezdünk. Megjegyzések, kifogások nincsenek, de Benedek Árpád Csaba és Dávid Endre az RMDSZ soraiból mégis tartózkodnak. A többiek megszavazzák.

A Bethlen Gábor utcában és a Bethlenfalvi úton, a Céhek utcáig a villanyvállalat megkezdi a kábelek földbe fektetése és az oszlopok, lámpatestek cseréjét – ez egyébként a nagy mobilitási projektnek is az egyik előfeltétele, jegyzi meg Kovács Attila fejlesztési aligazgató. Jóváhagyva.

A Zöld Liget lakóparkhoz tartozó út- és esővízhálózat fejlesztése a következő pont. Egy lejes pozícióként foglalták be, külső forrást keresnek hozzá. A gazdasági szakbizottság negatívan véleményezte.

Pálfi Kingát szólítják, Szakács Tibor jelenik meg, jót mulatnak is rajta. Az RMDSZ-nek az a véleménye, hogy a város más területei is kapjanak figyelmet, prioritást élvezzenek a központi zónák és azok, ahol már korábban leadták a magánterületeket a városnak közfejlesztések céljából.

Pálfi Kinga is hozzászól: egy módosítást javasolnak, miszerint „külső forrásokból is szeretnék” (doresc) megvalósítani a projektet. Gálfi Székelyföld legnagyobb beruházásaként emlegeti a lakóparkot, (javítás: a Merkúr hűtőházára gondolt, szólt nekünk utólag), ezzel igazolva.  Az RMDSZ nem is a beruházás ellen van, hanem a prioritizálást tartja fontosnak, már lakott zónákra fókuszálva – teszi hozzá Berde, fenntartva tartózkodásukat. A POL-frakció azonban átviszi akaratát a módosítással.

9 óra 26 perc Most jön a költségvetés. A gazdasági igazgató, Péter Loránd mutatja be, a tegnapról már ismerős prezentáció kezdőlapja látható a vetítőn. Mivel erről már részletesen beszámoltunk legutóbbi cikkünkben, csak az esetleges módosításokra, újdonságokra térünk ki.

Ezúttal is a beruházásokon a hangsúly, de a kivetítőn amúgy is látható számok felsorolásán kívül sokat nem tudunk meg a háttérről, összefüggésekről. Egy adott ponton Berdének válaszol az igazgató, részben a koviddal magyarázza a beruházások visszaesését.

Nehéz év előtt állnak, cseréli őt a pódiumon Kovács Attila fejlesztési aligazgató. Az 5 elnyert PNRR és 12 POR-os kívül további 27 projekt áll elbírálás alatt, szerződéskötés előtt vagy előkészítés alatt áll. Egyúttal kihasználja, hogy köszönetet mondjon kollégáinak a munkáért, a tanácsnak a támogatást.

 A beruházások prioritási listáját már csak kivetíti, nem is sorolja fel tételesen – a jelenlévők nagy többsége úgyis ismeri.

Ezt követően fejezetenként mutatják be a költségvetést: az első számú prioritás az uniós pályázatok önrészének biztosítása, ezt követi a folyó munkálatok költségvetése, majd a tavalyi pozíciók folytatása (tanulmányok rendelése) és ezer-ezer lejes pozíciókat tartanak fel azokra a tervekre, amelyekhez még forrásokat keresnek, várnak. Közben kiderül az is, hogy a 2023-as programokra szánt keretösszeg 778 ezer lej.

9 óra 51 perc A szakbizottság a módosításokkal együtt véleményezte pozitívan a tervezetet, mondja Péter Balázs.

Benedek Árpád Csaba sajnálja, hogy az utolsó száz méteren vonták be a bizottságokat, tanácsosokat, de bízik abban, hogy a szakemberek kellőképpen megalapozták, ez majd kiderül nyáron, majd szeptemberben. Viszont az szerinte vicc, hogy pdf-ben kapták meg egy hete a tervezet, minimum, hogy Excel-ben is kapják meg, legalább az elfogadása után.

A POL részéről Péter Balázs örül, hogy nem az év közepén szavaznak, de persze ez nem a város hibája, délebbre nyúlik (utal Bukarestre). Támogatják, persze, a beruházásokat, de sérelmezi, hogy az iroda kapacitása szűkös, és korábban nem volt előterjesztve a bővítése. Visszatérve: jelenlegi jogállás szerint 2023 végéig be kell fejezni, és azt látja, hogy a teljes költségvetés nincs betervezve, amit úgy értelmez, hogy a hivatalnak nem szándéka mindet befejezni. Szavazás előtt ezt érdemes megfontolni, mondja. Szeretné, ha kétszámjegyű volna és 9-essel kezdődne a megvalósítási ráta. A frakciók 1,86 millió lejben tesznek módosítást, vagyis az összköltségvetés 1%-át érinti csupán, teszi még hozzá.

Berde Zoltán (RMDSZ) is a meg nem hosszabbítás kockázatával számol, ami „a következő polgármesternek” nagy terhet ró a vállára, ha önrészből kell megvalósítani a vállalásokat. Felhányja még azt is, hogy még mindig nagy, 20 milliós többletet görget maga előtt a hivatal. Az RMDSZ-frakció szerint fontos volna a villanyhálózat kiépítése a Csalókán, Szászok Táborában, Csereháton, a Szombatfalvi utcában, továbbá szeretnének a Móricz Zsigmond utcára, a Szentimre zsákutca részére tanulmányt, a Rét utcában járdát, a hiányzó buszmegállók építését, a mozi előtti tér rendezése, a sportpályázatokat emelni, a Siculust, Sportiskolát támogatni.

A POL javaslatait Pálfi Kinga sorolja: ők is emelnék a sportpályázatok összegét, kórház működési támogatását, a művelődési ház javítási, a múzeum személyzeti költségeit, a HBC egyik programját, játszóteret szeretnének a fogyatékos gyerekeknek, sportstratégiát.

Kovács Attila fejlesztési aligazgató reagál Péter Balázsnak: igaz, hogy nem terveztek be minden költséget idénre, mert vannak idén kivitelezhetetlen projektek. Optimistán, de realistán terveztünk, fogalmaz. Hozzáteszi, hogy más municípiumok is hasonló helyzetben vannak Udvarhellyel, ezért megállni nem szabad, mert bármi megtörténhet az év folyamán, kezdődik az új finanszírozási ciklus is. Állami érdek is, hogy a pénzek lehívhatóak és elkölthetőek legyenek. „Természetesen a falnak nem fognak menni”, ahogy haladnak előre a pályázatokkal, folyamatosan dönteni fognak róla. „A lényeg az, hogy ne álljunk le”, zárja szavait.

– Nekem igazából az a félelmem, hogy az elhangzottakat aláírással, fejléccel nem igazolta senki. Ismerjük az országot, tartok tőle, hogy az ADR (központi ügynökség) nem biztosan fogja pozitívan értékelni, hogy a teljes összeget nem vállalja fel az önkormányzat – replikázik még egyet gyorsan Péter Balázs.

10 óra 9 perc További hozzászólások híján jöhet a szavazás fejezetenként, a módosításokkal együtt. De előbb szünetet kérnek.

10 óra 19 perc, mire visszatérünk. A 2023-as programok, a PNRR-projektek, az uniós pályázatok, az előző évek többletéből támogatott projektek listája az eredeti formában marad, a saját beruházások listája, a hivatali állások és bérezések, a saját programok/projektek a módosításokkal együtt. Bindea hiányában fogadják el fejezetenként és végül a teljes költségvetést is.

Közben Orbán Melinda kér szót a Szinfotour (Tourinfo) részéről, kifogásolja, hogy tőlük is vesznek el pénzt. A semmiből sikerül új világot teremtenie mentén újra kell gondolják az éves tevékenységüket. 30 ezer lejes költségvetéssel próbálták újratervezni a programokat, amellyel nem csak a turistákat, hanem a diákokat is megcélozzák, a város bevételét, jövőjét gyarapítva. Egy 2022-ben elkezdett kutatást szeretnének folytatni, ezért kéri az újragondolást.

A költségvetésnek van egy eljárása, késő most már, a szakbizottságon a viták lezárultak, most már nem lehet felvetni – hívja fel a figyelmet Venczel Attila főjegyző.

Péter Balázs is válaszol a szakbizottság nevében, amely tegnap délután ülésezett. – Igen, megnyirbáltuk, de azt gondoltuk, hogy az első félévre elég lesz, és ha szükséges, ki tudjuk egészíteni félévkor – válaszol a panaszosnak.

Berde ismételten kéri, hogy a polgármester vállaljon felelősséget a költségvetésért: melyek azok a projektek, amelyek bizotsan megvalósulnak? Gálfi csak „röviden”: eddig is vállalta, mondja, nem szokott a „kisujja mögé bújni”. Csak egy gyors viszontválaszt kér az ülésvezető Józsa a jelentkező Berdétől. – A megyei tanácstól kaptunk 1 millió lej támogatást tavaly, de azt sem használtuk fel – tesz rá még egy lapáttal az RMDSZ frakcióvezetője.

Bindea visszatért, az ő tartózkodásával fogadták el a város költségvetését. Habemus!

10 óra 32 perc Térjünk rá a maradék 25 pontra – javasolja az ülésvezető.

Az iskolahálózattal kapcsolatban Benedek egy eszközbeszerzési kiírásra hívja fel a figyelmet, amelyre a város pályázhat, erről tudomásával a megyei tanácstól kapott átiratot. Kéri a polgármestert, tegyen meg mindent a szűk határidőre, ha nem tudja bevállalni a város, bízza rá a megyei tanácsra. Előkészítés alatt áll, már kértük, válaszol Ölvedi Zsolt alpolgármester, aki többek között az oktatásért felel a hivatalban. Elfogadva.

A városi hozzájárulás mértékét szabályozzák azoknál a családoknál, ahol a szociális segélyben részesülő, otthoni ellátásra szoruló személyek vannak. Gyorsan utána az éves szociális tevékenységek tervét is elfogadják.

A faanyag árverési ára után a legelők bérleti ára (360 lejről 480 lejre emelkedik hektáranként) is csont nélkül átmegy. 11 szerződés lejár, hosszabbítás legtöbb 3 évre lehetséges, a megüresedőket árverésre kiírják – sorolja Sándor Alpár, a mezőgazdasági osztály vezetője.

10 óra 42 perc A jövőbeli közfejlesztések érdekében a Borvízoldal és Cserehát zónában, a Farcádi és a Templom utcában zónában magánterületeket köztulajdonná minősítenek, a tulajdonosok „leadási” szándékának megfelelően. Gyors egymásutánban fogadják el ezeket, ahogy a következőket is.

A Szászok Táborában sok év elteltével a víz és szennyvízhálózatot közvagyonba veszi a város. Három, a város magántulajdonát képező ingatlant is közvagyonná minősítenek a Kisköved zónában – ez az Anghel Saligny programban nyertes felújítási projekt előfeltétele.

A Bethlen Gábor 61. szám alatti telek a város magántulajdonába kerül, miután nem kérte senki az államtól a visszaszolgáltatást. 

A Nicolae Bălcescu 54. szám alatt pedig kettéválasztják az ingatlant a kataszteri nyilvántartásban, miután az Eötvös József iskola kérte, hogy a volt bentlakás épületét vegye vissza a város, mellette a poligont viszont megtartaná oktatási tevékenységekre.

A Marin Preda iskola vezetőségének kérésére februártól több helyiséget bérbeadnának: osztályterem, informatikalabor, díszterem, sportterem, sportpálya, iroda várja a tanács jóváhagyását. Meg is kapják. 

Változott a Harvíz Egyesület statútuma és az árszabásról is dönteni kell, ezért meg kell újítani a városi képviseletet, Ölvedi Zsolt alpolgármester kap megbízást, amennyiben a polgármester nem tud jelen lenni a közgyűléseken.

Az RMDSZ nehezményezi, hogy a sokat ígért vízhálózati nagyberuházás késik, ezért nem tudják támogatni az esetleges áremelést – ugrik fel Berde Zoltán. Gálfi azzal próbál szépíteni, hogy nem csak a város, hanem az egész megye késik. Hogy máshol mi a helyzet, nem tudjuk, az udvarhelyieket ez érdekli – szól vissza Berde. – Mi sem támogatjuk az áremelést, de muszáj megszavazzuk, hogy legyen egyáltalán képviselete, beleszólása a városnak, még ha nem is kötött a polgármester mandátuma – teszi hozzá Péter Balázs a POL-frakció nevében, amely tanácstöbbségével átviszi a határozatot.

A Csereháton egy megüresedett szociális lakást kiadnak, két ifjúsági lakást eladnak, két korábbi eladási tanácshatározatot pedig visszavonnak, a bérlők kérésére, akiknek mégsincs lehetőségük most vásárolni.

10 óra 58 perc Két új utcát keresztelünk: a Keresztvápa zónában a Menta nevet, a Széldombon pedig a Medvék utca nevet iktatják. A törvénynek megfelelően, románul is.

Az utolsó ponthoz értünk: a Bethlenfalvi út 15. szám alatti területre új városrendezési tervet fogadnak el, a lakózónát vegyes zónára váltják, szolgáltatásokat is lehet majd itt nyújtani.

A jegyzőnek annyi hozzászólása van még, hogy a megyétől várnak egy átiratot, és kérik a tanácsosokat, hogy számítsanak majd egy összehívóra.

A tanácsülésnek vége, a viszontlátásra!