Élő közvetítés a januári tanácsülésről

fotó: GÁL ELŐD

Jó reggelt kívánunk a városháza Szent István terméből, ahol hamarosan kezdődik a 2021-es év első tanácsülése 19 előirányzott napirendi ponttal.

Új ülésvezetőt kell választania a testületnek, amelyből 18-an vannak jelen, egyedül Kurtus doktor hiányzik a POL-tól, igazolatlanul, mert nem jelezte előre, hogy hiányozni fog. A volt ülésvezető, Péter Balázs párttársát Ölvedi Zsoltot javasolja a következő három hónapra. Egyedül ő tartózkodik, megválasztják kollégái, így a jegyző és a polgármester mellé ülhet.

9.10 Napirend előtt egyedül a polgármester szólal fel, köszönt mindenkit. Bízik benne, hogy az elmúlt év – koronavírus-járvány miatti – nehézségei után visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Néhány fontosabb döntést megemlít a napirendről: a IV. negyedévi zárszámadás elfogadása, adók és illetékek módosítása, megüresedett ifjúsági bérlakások kiosztása, új oltásközpontok létrehozása, hőszigetelés projekt frissítése, táblagépek és más eszközök beszerzése – sorolja a 19 pont közül. A napirendet a különfélékkel együtt elfogadják mind.

9.13 A decemberi tanácsülések jegyzőkönyveivel kezdünk, megjegyzés, kifogás nincs, elfogadják.

A 2020-as év utolsó negyedévi zárszámadását bemutatja Vass Szabolcs a gazdasági igazgatóságról, csak úgy pörögnek a milliók, tanácsos legyen a talpán, nemhogy városlakó, aki követni tudja. A szakbizottságok ejsze tudják, mert pozitívan véleményezték, de csak a POL-osok szavazzák meg azt, ahogyan a hivatal gazdálkodott a közpénzzel. Az RMDSZ-frakció szokása szerint tartózkodik.

Czika Edith, az adóosztály vezetője elmagyarázza, hogy egy új törvény éppen a decemberi tanácsülés utáni napon módosította az éppen elfogadott 2021. évi adók egyikét. A vegyes használati adó kiszámolását, amennyiben az adófizető nem nyilatkozza le, hogy mennyi a gazdasági felület, akkor 0,3%-os adókulccsal fognak számolni. Elfogadva.

A következő a múzeum díjszabásának frissítése. A cél a piaci árakhoz való felzárkózás és a nyereséges működtetés, mondja Pálfi Kinga alpolgármester a múzeumigazgató helyett, aki nem tudott ma megjelenni. Átlagosan 5 lejjel emelnék a régészeti feltárások és adatfeldolgozások órabéreit, illetve a kiadványok (pl. Lustra) eladási árát. András Lehel szerint óvatos emeléseket javasolt a múzeumigazgató, ezért további 5 lejes emeléseket javasol az órabérekre. Mindet elfogadják.

9.23 Az iskolahálózatról szóló tanácshatározatot minden év elején el kell fogadnia az önkormányzatnak, miután a tanfelügyelőség megadta a jóváhagyását (avizt). A szakbizottság pozitívan véleményezte, így a tanácsosok is jóváhagyják. Nincsen változás a tavalyi évhez képest.

A Csereháton megüresedett három ifjúsági lakás átadási névjegyzéke a 7. napirendi pont. Kiosztják őket az arra jogosultaknak. Rögtön utána a szociális lakások bérlési feltételeit is elfogadják.

Háromsoros tanácshatározatcímet olvas fel az ülésvezető a rovarirtási és fertőtlenítési közszolgáltatások megszervezéséről a közterületeken, középületekben. A hivatal elkészített egy szabályzatot, tenderfüzetet, hatástanulmányt, javasolja elfogadásra. Szó nélkül meg is teszik.

9.30 A jegyző jelzi, hogy megérkezett az eddig hiányzó Kurtus István képviselő is.

A köztisztasági szolgáltatásért fizetett díjak: a szeméttárolási díj megemelkedett, ezt kell határozatba foglalni, akkor is ha a cég átvállalta, így a lakossági árak nem változnak. Hosszasan magyarázza, hogy mi is történik a zöldhulladékkal, de már rég elvesztettük a fonalat. Benedek Árpád Csaba hozzászól a szavazás előtt, de csak egy apró technikai javaslata van, el is fogadják a határozattal együtt.

Megyünk tovább, máris a 11. napirendi pontnál tartunk. Egy, a Kossuth utcában található ingatlan udvara, telke az állam nevén van, kérik a tulajdonosok, hogy kerüljön magántulajdonba, az erre vonatkozó törvénynek megfelelően. Nem is ellenzik a tanácsosok.

A város egyik területét árverésre bocsátaná a hivatal, volt már szó róla korábbi tanácsüléseken is: a Csereháton két területről van szó, amelyeket napközi otthon építésének – nem titkolt –  céljából adnának el. Már van egy óvoda, amit a Ficánka működtet, de folyamatosan fejlődik a negyed, nő az igény a családosok részéről.

Az árverés kiindulási ára 1600 négyzetméterre 35.510 euró. Március 11-én 15 óráig várják az ajánlatokat. Új bizottságot kellene felállítaniuk ehhez, Ölvedi javaslatára megtartanák a régi felállásban, csakhogy nem emlékeznek már, hogy ki is volt benne (az ülésvezetőn kívül). Pár perc néma csend, amíg a jegyző előkeresi a neveket a decemberi határozatból: Ölvedi talált, helyettese Albert Sándor (POL), a fellebbezési bizottságban Péter Balázs, akit András Lehel helyettesíthet. – Joli, vállalod? – kérdi Péter Balázs a hamarosan városmenedzserré avanzsáló Albert Sándor helyére. Az igen válasz után egyöntetűen jóváhagyják a bizottságot.

9.44 Az új oltásközpontokhoz egyes épületek rendeltetését meg kell változtatnia az önkormányzatnak. Az egyik a városi mozi épülete, de csak a bejárat felőli részét alakítanák át, hogy az előadótermet lehessen továbbra is használni. A bethlenfalvi kultúrotthonnál a teljes épületet kihasználnák meghatározatlan időre, „amíg az oltáskampány tart”, kérik a tanács hozzájárulását. Meg is kapják.

Közérdekű elektromos vezetékek elhelyezéséhez kérnek engedélyt a Park utcában, ami a sportpályától a művelődési házig tart, valamint a Kornis utcából a kórház udvaráig egy másik vezeték cseréjéhez. Megadják.

A csatornahálózatot is fejlesztenék egy rövid szakaszon, a Nicolae Bălcescu utcában, a volt  Matrica-gyár és a Roseal közelében dolgozna a Harvíz Rt. Megengedik neki.

Az Együtt mindenkiért projekt támogatási szerződésének jóváhagyása következik. A pályázatot a Caritas-szal együtt nyújtotta be a város még 2019-ben, egy ötszázalékos önrészt szavaztak meg eredetileg. 2020 decemberében aláírta a Caritas, letisztult a pontos összeg: 112 ezer lejes önrész megszavazását kéri a hivatal, ebből a romaprogramokat működtető Budvár Szociális Központ fejlesztésére és személyzeti költségeire jut. Jóváhagyva.

A tömbházak hőszigetelését célzó pályázat költségelőirányzatát (románul deviz) 2020-ban jóváhagyta már a tanács, viszont ahhoz, hogy ezek a költségek közbeszerzésre kerüljenek, be kell építeniük a pályázat költségvetésbe is. Semmi akadálya, megszavazzák.

9.54 A Cserehát területrendezését érintő pályázatnál ugyanaz a történet, mint az előbbinél, be kell építeni a pályázatba a korábban elfogadott költségelőirányzatokat. Megtörténik.

Digitális eszközök beszerzése következik az online oktatáshoz. Az iskoláktól beérkezett igénylések alapján állították össze a listát és a költségvetést, de az nem hangzik el, hogy pontosan miből mennyi. A tanácsosok csak tudhatják, mert megszavazzák.

Ezzel, alig egy óra leforgása alatt, a napirend végéhez értünk,

jöhetnek a különfélék.

Decemberben a Számvevőszék a 2015-ben megállapított károkat vizsgálta meg, hogy mennyire sikerült őket behajtania a hivatalnak. Szilágyi István gazdasági igazgató vázolja a problémás tételeket:

Kifizetetlen járulék az Építők Szociális Házának építése után: 85.368 lej – rendezve.

A város egyes épületeire beszedett bér felének be nem utalása a költségvetésbe – megoldva.

Köztisztasági díjak a szerződésen fölüli értékének kifizetése. 400 ezer lejes kár megtérítve a cég részéről.

Jövedéki adómentesség figyelmen kívül hagyása (gázszámlák) az oktatási intézményeknél – ezeket kijavították az iskolák a gázszolgáltatónál vagy visszafizették a városi kasszába.

Jogtalanul felvett fűtéstámogatások: 40 ezer lejből hátra van még 2.418 le kifizetése, amit 2021. augusztusáig lehet visszaszerezni.

A második pont arra vonatkozik, hogy az Urbana Rt. 2019-es évi pénzügyi jelentésének elfogadását megtámadná a prefektus, miután a jegyző is jelezte, hogy hiányoztak az időszakos beszámolók, ezért nem is ellenjegyezte az erre vonatkozó tanácshatározatot. Venczel Attila úgy látja, hogy nem tudja már visszavonni ezt a tanács, mert már „jogi effektusokat generált”, viszont kezdeményezheti a módosítását, vagy új tanácshatározat elfogadását ezzel kapcsolatban.

Nincs kérdés, Ölvedi berekeszti a gyűlést, találkozunk következőkor, mondja.