Élő közvetítés a decemberi tanácsülésről

Fotó: GÁL ELŐD

Pontban 9 óra van, gyülekezünk a városháza Szent István termében. Még elég nagy a zsivaj, mindenki keresi a helyét, a karácsonyfa adja a hangulatot.

Szép lassan összegyűlünk, elfoglalja mindenki a helyét, köztük Mester Zoltán, a Városi Sportklub igazgatója is, akire nem számítottunk, de a napirendről gyorsan kiderül, miért is van itt. Erről majd később.

9 óra 9 perc, mire hivatalosan megnyitja az ülést Godra Zsolt, szokás szerint a polgármesteré az első szó. 

Összefoglalja a 31 pontosra bővült napirendet, közöttük van egy költségvetéskiigazítás, az adók és illetékek elnapolt döntése, a szociális lakások szabályzata, az ivóvíz- és szennyvízhálózat fejlesztése, két iskola bérleti díja és használata, a Szentjános utca jogi helyzete, a művelődési ház ügykezelése, a kutyamenhely.

Mindenkinek azt kívánja, sikerüljön ráhangolódni az ünnepre, és feltöltődve köszönthessük az új esztendőt.

19-ből 16-an fogadják élőben a jókívánságokat: Bindea (MPP), Darabont (RMDSZ) és Kurtus (POL) hiányoznak.

Kiderül, hogy mit keres itt a VSK-igazgató: a pingpongtermet neveznék el, ez az egyetlen kiegészítés a napirendhez – terjeszti fel a jegyző, Venczel Attila. Az Urbana hőenergiaára nincs napirenden, különfélékben lehet erről beszélni, válaszol Benedek Árpád Csaba kérdésére.

Elsőként a múltkori jegyzőkönyveket (november 19-ei és 25-ei) fogadják el, ez gyorsan meg is van, jöhet a pingpongterem Nagy Ferencről való elnevezése. Mester Zoltán bemutatja a kezdeményezést, ami a sportközösségtől indult az 50. évfordulóra. Nem most hallják először a tanácsosok, szakbizottságban már elfogadták, nem is gondolták meg magukat.

Költségvetéskiigazítás következik. Az ÁFA-visszaosztásból származó összegeket újracsoportosították. 478 ezer lej jut a szociális gondozóknak, csökken 43 ezer lejjel a fűtéspótlék, 14 ezer lejjel a napközik számára folyósított illeték, 29 ezer lejjel több jut a speciális oktatásban szereplő gyereknek, 120 ezer lejjel csökken a Marin Predában a „kajapótlék”, 162 ezer lejjel növekszik az ösztöndíjak keretösszege, amit az iskolák osztanak majd ki.

Hivatalon belül is történik egy átcsoportosítás: a Zsibongó kérte, hogy 20 ezer lejjel növeljék az „extrabudzsetáris” keretüket – a tanácshatározat szerint ez a napközis befizetésekből származhat.

Vita nélkül elfogadják, így gyorsan elérünk a halogatott és vitatott helyi adók és illetékek határozatához. A hivatal fenntartja múltkori előterjesztését, miszerint 2,6%-os inflációs rátával emelné 2022-re az értékeket. Ez egy két-három szobás tömbházlakásnál 6-7 lejes növekedést jelent, fel nem értékelt, gazdasági célú ingatlannál 90-120 lejjel kell többet fizetni. 

Egy 500 négyzetméteres udvarnál – zónától függően – 5-13 lejes a várható különbözet, mezőgazdasági belterületeknél alig 1-2 lejes a B zónában, ugyanilyen külterületeknél 5-10 lejes többlet látható.

Magáncélra használt gépjárműveknél 1600 köbcentiig változatlan, 18000-nál 18 lejes, 2000-nél 20 lejes a növekedés. Haszongépjárműveknél elsőre úgy látjuk a táblázaton, hogyha a köbcentit elosztjuk százzal, kijön a különbözet.

Az éves adónak változatlanul két határideje van, az első március 31-e (10%-os adókedvezménnyel), a másik szeptember 30-a.

Azt mondja Czika Edith, az adóosztály vezetője, hogy éppen azért, hogy jövőben is segítsék a kovid alatt bajba került vendéglátósokat, szinten tartják a tavalyi adóikat. Erről azért másképp gondolkodnak a vendéglátósok, arról tegnap itt írtunk.

Hosszan sorolja még az adókedvezményeket, pedig úgy tudjuk, azok is változatlanok. Lankad is a figyelem a teremben, többen a telefonjukat nyomkodják vagy csak nyüzsögnek a székben, Péter Balázs hátrahajtja a fejét, de nincs becsukva a szeme, biztos a mennyezetet csodálja.

De azért figyel, egyből ugrik, mikor az ülésvezető megszólítja. Úgy mondja a szakbizottsági igent, mint ahogy a kisdiák a szorzótáblát.

Tavaly ugyanígy itt álltunk, nosztalgiázik Berde Zoltán RMDSZ-es frakcióvezető, emlékeztetve, hogy a többség átvitte adóemelését, a beruházásokra hivatkozva, amik nem valósultak meg. A méltányosság elve alapján fenntartják öt adónemben a javaslatukat, miszerint vegyék vissza a 2020-as értékre őket, tekintettel a vállalkozókra és a lakosságra, akiket nem csak a járvány, hanem az energiaárak növekedése is sújt. „Most csak ennyi, de tavaly még több csak ennyivel nőtt, rosszul érinti őket”. A polgármester azt mondta, hogy konzultálni akart, de eredménytelen volt, a közös álláspont nem sikerült a vállalkozókkal.

Godra többségi frakcióvezetőként emlékezteti, hogy pártja kérte a határozat visszavonását, éppen az egyeztetés okán, amire nem volt idő. Amit a vállalkozók megfogalmaztak, már előtte láttuk, az önkormányzatnak nem volt lehetősége bemutatnia álláspontját. Szerinte ez nem volt haszontalan, megértették vagy legalább meghallgatták (inkább utóbbi, ahogy mi látjuk) a vállalkozók. 

Arra is emlékeztet, hogy honnan indultunk és hová jutottunk a gazdasági épületadókkal: 2010-ben 1,3%-os volt az adókulcs, ez most 1,1%, miután 0,9-ről hozták vissza. Mindeközben Gyergyóban, Csíkban is magasabb. Szinte adóparadicsom kategóriát súrolt a 0,9 – a maga is vállalkozói szférából érkező – Godra szerint. Ők sincsenek megelégedve egyébként a beruházások ütemével, de látják már a folyamatokat, amik biztatóak és amivel fel lehet zárkózni. A felhalmozott tőkét nem is használták egyébre, a költségeket csökkentették – veszi védelmébe a hivatalt. Szavazást kér.

Előbb a módosító javaslatról, kéri Benedek, igazat ad neki. De hiába, úgyis az lesz, amit a többségi frakció akar, pont tízen vannak, így át tudják vinni akaratukat.

9 óra 54 perc mire tovább léphetünk, és még mindig nagyon az elején vagyunk, az ötödik pontnál, ami a Somorai Temetkezési Vállalat engedélyeztetése. Mivel teljesítették a feltételeket a hivatal munkatársa szerint, a tanács is jószívvel engedi át.

Felszállás a metropoliszvonatra! A térségi fejlesztési társuláshoz csatlakozna a város, hogy tudjanak a környék községeivel együtt pályázni. Egy ezer lejes „szimbolikus” tőkehozzájárulás és később a tagsági díj merül fel költségként.

Szavazás előtt hozzászól Benedek: szakbizottságban elhangzott néhány javaslat, hogy sportot és szabadidőt is vegyék be, a vezetőtanács összetételét.

Pálfi Kinga alpolgármester azt mondta, egyeztetett egy gyors kört az érintett polgármesterekkel. Mivel több éve folyó bonyolult ügyről volt szó, most ne vesszünk el a részletekben, javasolták éppen az elöljárók (akiknek többsége egyébként RMDSZ-es). A rekreáció még nem, de a turizmus megjelenik már most az alapító okiratban. A javaslatot Godra is támogatja, egy következő fázisban lehetne ezt eszközölni, de most ő is a haladás pártján áll. Úgy tűnik, eléggé meggyőző, át is megy.

IT-vonalon megerősíteni a humánerőforrásokat, kiadványokat, rendezvényeket támogatni a célja a következő határozatnak. A város ezért csatlakozna az IT Plus Egyesülethez. A főjegyző szerint azonban nem törvényes, ha nem bizonyított, hogy közérdekű jellegű a magánszervezetekhez való csatlakozás. Ha elfogadják, nem fogja aláírni, mondja határozottan.

Az IT a kor előtt jár, szerinte ebből nem kellene kimaradnunk, érvel Pálfi Kinga az előterjesztés mellett. Kollégái közül 14-en vállalják, egy tartózkodás Berde részéről.

10 óra 6 perc A leülő alpolgármesternek súgni kell, hogy megint ő következik. A 2022. évi rendezvények, programok naptáráról van szó. A Míves Emberek Sokadalmát is vegyék fel, javasolták szakbizottságban, ezt el is fogadták. A főjegyző úgy tudja, az egy magánszervezet programja, ezért pályázati úton kellene támogatást kérjen. El kell dönteni, hogy akkor ez a város programja lesz-e?

Benedek az Artera Alapítvány, annak alapítója, Lőrincz Zsuzsanna (volt RMDSZ-es tanácsos) kérésére tette meg javaslatát, reménye szerint olyan összeget tudnak mellérendelni majd a költségvetésben, ami szükséges és elégséges hozzá. Elfogadva.

Az éves közmunkatervet fogadja el ezután a testület, a részletekkel nem is untatnak minket.

Egy Árpád téri üres szociális bérlakást kiosztanak, még egyet az Urbanától átvett lakásalapból, a Cekend sétányon, majd módosítják a bérleti szabályzatában a jövedelmere vonatkozó kritériumokat. Egy személy esetében 800-ról 900-ra, két személynél 1200-ról 1500-ra, háromnál 1500-ról 1700-ra, négynél 1900-ról 2000-ra, ötnél 2100-ról 2300-ra emelik a küszöböt, az infláció és a minimálbér-nyugdíj emelések miatt.

10 óra 15 perc Az ivó- és szennyvízhálózatra 326 ezer lejt szánnak a vízdíjakból felgyűlt fejlesztési alapból a nyersvízkivevőnél, a víztisztítóállomásnál, a pumpaházaknál, és a Zöld Liget is kapna egy új nyomásfokozót.

Benedek kéri, hogy máskor hamarabb nézzék meg a törvényes előírásokat, mert szerinte a felhívása nélkül ez nem történt volna meg. Godra szerint nem számít közvilágításnak, ami az egyik állomásnál tevődik fel, de még egyszer a vitába nem menne bele ennél mélyebben.

2022 áprilisában jár le a közvilágításra és díszvilágításra szóló szerződés, ezért a közbeszerzési szabályzatot és a tendert szükséges frissíteni. Péter Balázs már kérés nélkül kiáltja be a szakbizottsági áldást. „Megelőztél”, jegyzi meg az ülésvezető kollégája, de rendben van így is. Elfogadva.

Godra megbízik Sándor Alpár mezőgazdasági osztályvezetőben, hogy a háromsoros tanácshatározatcímet biztosan rövidebben, érthetőbben meg tudja fogalmazni. A három sorból lesz vagy tizenhárom, de talán a lényeget sikerült nekünk kihámozni: a megszárított takarmányt bálázva raktározta el a város, az árverési árát kell jóváhagynia a testületnek. Hiányzik Benedek. „Azért nem volt hozzászólás”, jegyzi meg csípősen Péter Balázs. Így is átmegy.

Az erdőgazdálkodásból befolyó összegek 1%-ából pénzalapot hozzanak létre, javasolja a hivatal. Oké.

Az országos Saligny-programban való részvétel érdekében egy erdei utat ki kell venni a nemzeti erdőalapból, mezei útnak kell nyilvánítani, hogy a Cserehát-Cekend zónában tudjanak fejleszteni. Cserébe a Szarkakő zónában kell erdősíteni, 20 ezer lejt különítenek el erre – ha jól értettük a korábbihoz hasonlóan hosszas, ágas-bogas felvezetőből.

A következő pont is kötődik ehhez a projekthez: a Szarkakő és Cekend zónában közhasznúvá kell minősíteni egy 17622 négyzetméteres telket, ezt már nem kell pótolni, sem illetéket fizetni. Most Bíró Jolán hiányzik. „Komplex a statisztika, de próbáljuk élő időben követni”, jegyzi meg mosolyogva Godra a jegyző felé, miközben mások is ki-be koslatnak a szokásosnál jóval hosszabbra nyúlt ülésen.

10 óra 35 perc Cserehát zónában és egy Termés utcai leendő lakóparknál adnak le magánterületet, hogy a közfejlesztést tudjon eszközölni rajta a város. Bíró Jolán felemelt kézzel érkezik vissza utóbbinál.

A Szentjános utca technikai mutatóit fogadják el a friss felmérések alapján. Mintegy 5000 négyzetméterrel 11 ezerre nő papíron az utca mérete.

A művelődési ház épületét ügykezelésbe adják a Művelődési Háznak, négy évre, új szerződést fogadnak el erről, mert a korábbi nem volt rendben.

„Örökzöld téma” következik, Godra reméli, hogy ez az utolsó alkalom, mikor szóba kerül. Az átvételre régóta váró kutyamenhely közvagyonba vétele. „Nagy örömmel” támogatta a szakbizottság, így Péter Balázs.

Ugyanígy járnak el a Kuvar negyedi biomasszával működő központtal.

A Benedek Elek és az Orbán Balázs iskolák rendelkezésére álló helyiségeinél rendeltetést kell változtatni ahhoz, hogy bérbe adhassák, a tanügyminisztérium jóváhagyásával – ezt a módosítást a prefektus jelzésére javasolják és szavazzák meg.

Egy 260 négyzetméteres terület jogi helyzetét szeretné tisztázni a hivatal, a város magánvagyonába vennék. A főjegyző „nem akar zsákbamacskát” árulni, több információt ad a tervezetről. A Harmopannak és a Diablo Pizzázónak adott egy területet a város, előbbinél rendeződött, utóbbinál a telekkönyvből törlődött. A város ügykezelésében van, koncessziós szerződést kötött, ezért teljesülnek a törvényes feltételek, de lehet, hogy a prefektus ezt másképp fogja gondolni. Szerinte vállalják ezt fel, akár peres úton is fenntartják, mert a várost illeti meg ezt a terület.

„Nem a reklám helye”, de törzsvendégként jegyzi meg Godra, hogy több bérlő is van az említett ingatlanban. Támogatja mindenki.

Az Orbán Balázs iskola hőszigetelési projektje újra napirenden, miután legalább kétszer is elhalasztották. A nehézkesen induló mikrofonpróba ellenére érthető a felterjesztés, a penészedés megelőzése a lényeg, meg is szavazzák.

Jére András Levente kérésére városrendezési tervet mutatnak be a Bükkfa-Termés utca zónájában. Korábban már jóváhagyott egy ilyet a környéken a hivatal, mondja Csáki Gergely az urbanisztikai osztályról, lényegében annak a duplájáról van szó, vagyis egyemeletes lakózónáról.

10 óra 52 perc A napirend végéhez értünk, különfélék következnek.

„Hogy ne legyen 300 határozatnál kevesebb, jövő héten is kell találkozzunk” – viccelődik a jegyző. Viccet félretéve, költségvetéskiigazítás és az Urbana távhőtámogatása miatt valószínűleg még egy tanácsülést össze kell hívniuk idén.

Beszámol a legutóbbi prefektusi kifogásokról: Albert Sándor kinevezése a vezetőtanácsba még rendezetlen, a közvagyonba vétel bontás céljából néhány ingatlannál közölték az okokat.

A Környezetvédelmi Alapnál volt egy kiiírás közvilágításra 5 millió lejre, emlékeztet Benedek, választ vár, hogy a hivatal lépett-e valamit. Elektromos töltőállomás is érdekelné, terv kellene egy másik nagyszázalékos támogatáshoz. Szerinte jó lenne ezekkel a lehetőségekkel élni.

Gálfi válaszol neki: a város megrendelte, elkészült a dokumentáció, benyújtották, de a tanulmányban hibák voltak, jelezte a bizottság még júliusban, utána egy szeptemberi átiratban jelezték, hogy pontosan milyen javításokat kell eszközölni. Sajnos ezt a cég még nem tette meg, „nem volt hajlandó”, ennek megoldását keresik, de idén már nem tudnak részt venni. „Nem rajtunk állt”, mondja Gálfi, abban bíznak, hogy jövőre is kiírják és akkor le tudják adni.

11 óra Elfogadták az ANL-lakásokra az eladási szabályzatot egy hónapja, hozza fel Szakács Tibor az RMDSZ-frakciótól, de a frissített árajánlatokról mit lehet tudni? Nem úgy volt, hogy a decemberi tanácsülésig meglesznek?

A főjegyző úgy emlékszik, hogy az ígéret úgy szólt, a hivatal kiszámolja ezeket, de voltak meglepetések, nagyon a piaci árak alatt vannak néhány esetben. Addig, amíg ezeket nem tisztázzák, „nem merik” ezeket kiküldeni, nehogy vagyoni megkárosítással vádolják a várost. Az ANL-nél részletes pontosítás jelent meg, jelzi Szakács. „Nem baj, ha kisebbek az árak, nem sajnáljuk olcsóbban eladni, csak legyen törvényes”, hangsúlyozza Venczel. Ha rendben vannak, indulhat az eladás.

Ezzel zárja is az ülést Godra Zsolt, kellemes ünnepeket kíván, még ha jövő héten valószínűleg találkozunk is. A pontos idő 11 óra 4 perc, köszönjük, hogy velünk tartottatok, kitartottatok.