Elő azzal a sarlóval!

Képernyőfotó

Honnan tudják a számítógépek előtt görnyedő városiak, hogy Romániában is eljött az aratás ideje? A politikusok megmondják nekik. Az Agerpres állami hírügynökség magyar oldalán a kormánykoalíció legnagyobb pártjának, a PNL-nek a vezetője, Ludovic Orban és Sorin Grindeanu, az ellenzéki PSD első alelnöke ugyanaznap jelentette be, hogy pártjuk győzelmet aratott az időközi helyhatósági választáson, a hírügynökség pedig a pártatlanság jegyében egymás mellett/alatt hozta a két győzelmet, mindkettőt ugyanazzal a kifejezéssel.

A termésről annyit, hogy a múlt-múlt hétvégén tartott választásokon 35 településen tartottak időközi választást, 17 helyen a PSD, 16-on a koalíció valamelyik pártja, 2 helyen pedig független jelölt „aratott győzelmet”. A mezőgazdasági munkálatok magyar vonatkozású résztvevője Bordás Enikő uzoni polgármesterjelölt volt, akit az RMDSZ küldött ki a választás mezejére, miután a magot elvető előző polgármester, Ráduly István elvállalta a prefektusi tisztséget.

Orban nem indokolta meg, hogy miért gondolja azt, hogy a PNL is győzelmet aratott, csak simán bejelentette a Facebookon. Merthogy a győzelem olyan, hogy nem kell magyarázni, csak bejelenteni. Meg learatni.