Elő a zsírpapírral, és kiderül a bőrtípusod!

Ismered az arcbőr szerkezetét? Tudod, milyen a bőrtípusod és hogyan válassz neki megfelelő készítményeket? Olvastál már utána, miket tartalmaznak a kozmetikai krémek, mit kell tudnod a főbb összetevőkről, amiknek a nevei a reklámokból és a címkéken kiemelt betűkkel szereplő írásokból lehetnek ismerősek? Dr. Sipos Emese gyógyszerész, a marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem tanára ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat az októberi Signature szépségkonferenciáján. 

Mielőtt az izgalmas részhez érnénk, 

muszáj feleleveníteni kicsit a biológiai ismereteinket: az arcbőr szerkezetét ismételjük át a gyógyszerésszel. Három fő rétege van, sorolja, a tizedmilliméter vastagságú felhám, az egy milliméter vastagságú irha és a bőr alatti kötőszövet. 

A legalsó rétegben, azaz a bőr alatti kötőszövetben találhatók az izmok, a zsírréteg. 

Az irha középső részén idegek, vér- és nyirokerek találhatók, ezenkívül itt találhatjuk még a szőrtüszőket és a hozzá szorosan kapcsolódó faggyúmirigyeket. Szintén itt találhatók a verejtékmirigyek és a fehérje szerkezetű molekulák, mint például a kollagén, elasztin –  utóbbi kettőnek a bőr rugalmasságában van szerepe.

A felhám laphámokból áll, a legfontosabb a szaruréteg, emeli ki a gyógyszerész, ez néhány sejtsoros – szemben a felhám többi rétegével, a világos-, szemcsés- és alapréteggel. Ez azzal magyarázható, hogy az alaprétegben osztódás következtében jön létre a keratin, a többi rétegben pedig egyre kevesebb lesz belőle, ezeket úgy is hívják, hogy keratinociták, az elhalt sejteket pedig korneocitáknak. Itt találhatók még a Langerhans-sejtek, amiknek a szervezet védekezőképességében van szerepük, illetve a melanociták, amik meghatározzák a bőr színét, tehát a festékanyagot termelik. 

Tégla, habarcs

Ha kinagyítjuk teljesen a szaruréteg szerkezetét, a kép az építkezésből ismert tégla és habarcs kapcsolatára emlékeztet, hasonlít Sipos, már ha valakinek normál típusú a bőre, azaz a bőr felülete egyenletes, nem hámlik stb. 

Ha ez a tégla-habarcs szerkezet megbomlik, rögtön más lesz a helyzet. A szaruréteg normál állapotban a védőréteget képezi, véd a külső irritáló hatásoktól, ha megbomlik, akkor ez már nem lesz érvényes. A másik probléma, ha a külső irritáló tényezők bekerülnek, akkor a bőr szerkezetében lévő hidratáló tényezők elpárolognak, és a bőrünk száraz lesz.

Mi a te típusod?

A már említett normál bőrtípusra az jellemző, hogy az arcbőr üde, a vérkeringése egy milliméteres vastagságban normális, egyenletesen festékezett, rugalmas, az irhában lévő rostok megfelelően tágak, saját maguktól tisztulnak. 

A száraz bőrtípus bemutatásánál a gyógyszerész visszatér a habarcs és tégla hasonlatra: ha a zsírréteg, azaz a habarcs eltűnik, nincs, ami a téglákat összetartsa, így a téglák összeomlanak, és veszítenek a víztartamukból. Azaz ez nem csak az jelenti, hogy a lipidet, a zsírt kell pótolni, hanem a hidratáltságot is. 

Itt a faggyútermelés és a szaruréteg zsírrétege sem optimális, ennek több oka is lehet:  betegség, örökletes probléma, nem megfelelő kozmetikum használata, környezeti tényezők, például légkondicionált teremben, szeles időben való kint tartózkodás. Onnan ismerhetjük fel, hogy a bőr repedezett, érdes felületű, hámlik – nincs, ami összetartsa a téglákat –, mitesszeres. 

A másik típusú, azaz olajos arcbőrt arról ismerhetjük fel, hogy fénylik. Általában a hormonok hatására túlzott faggyú termelődik. Az ilyen típusú arcbőr légzése gátolt, így sokkal gyakoribb a mitesszerek, az akné kialakulása. 

A legtöbben vegyes bőrrel rendelkezünk, ez azt jelenti, hogy T-alakban, az orr és az áll részen találhatók az arc zsírosabb részei, míg az arc két részén szárazabb a felület. Ezért az ilyen típusú arcbőr ápolására külön figyelni kell, olyan kozmetikumokat kell választani, ami a teljes arcbőr felületén megfelelő.

Elő a sütőpapírral!

Ha kiderítenéd otthon, hogy melyik típusba tartozol, van rá egy egyszerű megoldás, mindössze egy darab zsírpapírra, vagy sütőpapírra lesz szükséged. 

Távolítsd el az arcodról a sminket, mosd meg az arcod szappanos vízzel, várj legalább három órát, hogy a szervezet visszatermelje a természetes zsírosságát, majd a zsírpapírt nyomd az arc felületére. Amikor eltávolítod, rögtön látszani fog, hogy hol vannak a zsíros felületek az arcbőrön. Ez csak egy kiindulópont, figyelmeztet dr. Sipos Emese. Az a legjobb, ha az összetettebb vizsgálatokat egy kozmetikai rendelőben végzi egy szakember.

Neked mi a rutinod? 

A mindennapi bőrápoláshoz hozzátartozik a reggeli és az esti rutin. 

A reggelinél a bőr tisztítása, ápolása és felkészítése a mindennapi külső környezeti tényezőkre, a sminkre a lényeges. Az estinél nagyon fontos, hogy soha ne feküdjünk le sminkkel, akármilyen fáradtak vagyunk! Ez olyan ártalmat okoz a bőrnek, mintha nem használnánk megfelelő kozmetikumot. Ez a legfontosabb lépése az esti ápolásnak, hogy tiszta arcbőrrel feküdjünk le. 

Mi mindent tartalmaz egy kozmetikai krém?

Két fő része van: Sipos először az aktív hatóanyagot említi, ez lehet például valamilyen vitamin, növényi kivonat, hialuronsav. 

Ezenkívül vannak az állandó összetevők, kell legyen benne zsír, nedvesítőszer, akik „nem szeretik egymást”, ezért ott vannak az összetevők között a emulgensek is, hogy „kibékítsék” őket. Ugyancsak az állaghoz járulnak hozzá a viszkozitásnövelők, és szükség van konzerválószerekre és antioxidánsokra, esetenként illatanyagra, színezékekre is. 

Ezekről már hallhattál 

A nedvesítőszerek, mint például a hialuronsav kétféleképpen fejtik ki hatásukat. Igyekeznek a felületről, az arckrémben, környezetben lévő nedvességet megkötni, illetve bentről a felhámban a szaruréteget hidratálni folyamatosan. 

Az emoliensek bőrpuhító hatásúak. Ha megszakad a már említett habarcs, ők ezt igyekeznek pótolni, illetve vízmegkötő hatásuk is van. 

A ránctalanítók nagy részében elasztin és kollagén található, fehérje mindkettő. 

A kőolajszármazékok irritációt okozhatnak, a számos környezeti tényező és az immunrendszerünk változása miatt lehet, hogy mostanság érzékenyebbek vagyunk rájuk, ezért többször észlelhető, hogy irritálnak a származékok, említ meg néhányat Sipos a gyakran használt anyagok közül. 

Szerinte egyébként nincs olyan összetevő, amit mindenkinek kerülnie kellene. Nem kell mindent elhinni az összetevőkkel kapcsolatosan, válaszolja egy közönségkérdésre. Számos szakcikk jelenik meg különböző összetevőkkel kapcsolatosan, de nagyon kritikusan kell ezeket a felhívásokat kezelni, mert gyakran marketing is van a dologban. Lehet, hogy egy ellenkampány miatt a közösségben elszórják, hogy ne használjunk egy összetevőt, így az ellentábor összetevője kerül előtérbe, és profitál belőle. 

Hasonló a helyzet a természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumokkal is, bár az utóbbi években trend lett, a természetes növényi összetevőkkel kapcsolatban az a probléma, hogy komplexek, magyarázza, így nagyon nehéz a hatásukat vizsgálni, szemben egy mesterséges szintézissel előállított hatóanyaggal szemben.