Elmondják, mit kell tudnod az ADHD-ról és az autizmusról

Az ADHD-ról és az autizmusról szóló előadást szervez a Lilapont Egyesület és a székelyudvarhelyi Művelődési Ház. Az ADHD-ról és az autizmusról mindenkinek című előadás április 1-jén, szombaton délután 17 órától lesz a művelődési ház koncerttermében, áll a szervezők Facebook-eseményében. 

„Az ADHD, valamint az autizmus okozta funkciózavarok nemcsak a gyermekekre vannak közvetlenül hatással, hanem a körülöttük élő családtagokra, felnőttekre, nevelőkre is” – indokolják az előadás fontosságát a szervezők.

A témáról két szakember beszél majd, dr. Csiky Miklós ADHD-val foglalkozó gyermekpszichiáter, aki Budapestről érkezik és dr. Száva Iringó gyermekpszichiáter, aki Marosvásárhelyről jön. 

A szakemberek beszélnek majd általánosságban az ADHD-ról és annak típusairól, arról, hogy mi jelzi a szülőknek, illetve pedagógusoknak, hogy gond lehet, milyen terápiás lehetőségek vannak. Szó lesz arról, hogyan segíthet a szülő, illetve hogyan néz ki az ADHD-s felnőttek mindennapi élete. Felvázolják, milyen az autizmus általában, mik azok a panaszok, amelyekkel a leggyakrabban szakemberhez fordulnak, mikor kell neurológushoz és mikor pszichiáterhez menni. Elmondják, hogyan zajlik a vizsgálat, mi történik a diagnózis után és milyen terápiás lehetőségek vannak. 

Az eseményen való részvétel ingyenes.

Az előadás az autizmus világnapja alkalmából zajló Meglátni. Megérteni. Elfogadni című eseménysorozat része, melyet már tavaly is megszerveztek. A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra, ezért akárcsak egy évvel ezelőtt, most is érzékenyítő foglalkozásokat tartanak I-XII. osztályos diákoknak a városi könyvtárban és a művelődési házban. A kisebbek számára a fő üzenet az elfogadás volt és az, hogy mindannyian mások vagyunk. A nagy gyerekeknek kifejezetten az autizmusra fókuszáló előadásokat tartanak – mondta el Szilveszter-Osvát Barbara, a Lilapont Egyesület társalapítója.

A kiemelt kép illusztráció/fotó: Pál Edit Éva