Elmondhatod a véleményed

Pál Attila és Bekő Fóri Zenkő, Tomcsa Sándor Színház

Ebben az évadban is folytatódik a Tomcsa Sándor Színházban a SzinT – színházi nevelési program, ami elsősorban középiskolás diákoknak szól. A programról a csoportvezetők: Varga Andrea iskolapszichológus, a társulat két színművésze, Bekő Fóri Zenkő és Pál Attila, valamint Nagy Pál színházigazgató számoltak be.

A nevelési program rendhagyó osztályfőnöki óraként is értelmezhető, hiszen olyan témákról igyekeznek beszélgetni a fiatalokkal, amelyekről időhiány miatt nem esik szó az iskolai keretek között – mondta Bekő Fóri Zenkő. A tavalyi háromlépcsős foglalkozás működőképesnek bizonyult, ezért ebben az évadban is ez alapján szervezkednek. Az első lépcső egy felvezető, érzékenyítő foglalkozás, amelynek elsődleges célja az ismerkedés, lazítás. A diákok még aznap megnézik a kapcsolódó előadást, majd két-három nap múlva sor kerül a levezető foglalkozásra, ez már inkább az előadáshoz kötődik.

A főfőnök című előadás kapcsán például a véleménynyilvánításról, az őszinteségről beszélhetnek a fiatalok, a Műtét vonatkozásában pedig a boldogság kereséséről lesz szó. A programba bevont harmadik előadás A mi kis városunk, amely most készül. A pedagógusok, osztályfőnökök nem vesznek részt a foglalkozásokon, csak a diákok és a csoportvezetők vannak jelen.

Fotó: Tomcsa Sándor Színház

„Mi nem a saját gondolatainkat osztjuk meg velük, hanem vezetjük a játékokat. Mindenkit meghallgatunk. Akkor is elmondhatod a véleményed, ha nem egyezik a máséval, nem fog senki lehurrogni. A csoportszabályzatban szerepel az is, hogy akkor is tiszteljük a másikat, ha másképp gondolkodik. Ezzel egyfajta biztonsági hálót kapnak a diákok. Fontos a titoktartás is, hogy ami ott történik és személyes, nem megy ki” – hangsúlyozta Bekő Fóri Zenkő.

Az első csoport január 15-én kezdi meg a programot, a második számára pedig 16-án tartják a felvezető foglalkozást – mindkét osztály a Tamási Áron Gimnáziumból érkezik. Jelentkezni az egyszintenvagyunk@gmail.com emailcímen vagy a 0743901000 telefonszámon lehet.