Elkönyvelték az évet, hangolódhatunk jövőre

Véget ért a könyv éve, 2022-ben a zenéé lesz a főszerep. 

„Sokszavas, soksoros” évet zárt a város Pálfi Kinga alpolgármester szerint. Kifejezetten örült annak, hogy a könyv évén belül a helyi, kortárs szerzők kiemelt figyelmet kaptak, és annak, hogy az egyéves programnak köszönhetően szintet lépett a hivatal és a kulturális intézmények közti közreműködés, foglalta össze, majd legalább két percen keresztül sorolta a tematikus éven belül megszervezett eseményeket a könyv évét összegző sajtótájékoztatón csütörtökön.

A 2021-es tematikus év fő partnere, a könyvtár igazgatója, Szőcs Endre is sikerként könyveli el programsorozatot, örül, hogy a könyv került elsőként sorra mint téma, még akkor is, ha néha a járvány közbeszólt, és nem volt könnyű megszervezni a különböző rendezvényeket. A könyv és az olvasás népszerűsítse volt a cél, hogy ez mennyire sikerült, nem tudja, mondta el, hozzátette, az biztos, hogy a rendezvényeken való részvétel, a Facebook-bejegyzések és az egyes beszélgetések arra utaltak, hogy elértek a céljukat, aki részt vett az egyes eseményeken, elégedetten, feltöltődve távozhatott.

Azt is megemlítette, hogy „hatalmas mennyiségű” új könyvet vásároltak a könyvtár számára az év folyamán, ötvenezer lejt költöttek könyvvásárlásra 2021-ben az önkormányzatnak köszönhetően, korábban ekkora összegre még soha nem volt példa, mondta, „viszik is őket, mint a cukrot”, két nap alatt több mint 500 könyvet vittek el tőlük, említett egy példát. Emellett a könyvtár számítógépeit is felújították, és új tableteket is beszereztek, tette hozzá. Egyedül azt sajnálja, hogy az iskolás gyerekekre nem tudtak akkora figyelmet szentelni, amekkorát szerettek volna a járvány miatt, de ez nem marad el, ígérte.

A 2021-es év, azaz a könyv éve Bálint Tamás pénteki könyvbemutatójával zárul majd, erről bővebben itt olvashatsz.  

A következő a zene éve lesz, 

árulta el az alpolgármester, a fő partner pedig a művelődési ház lesz, ehhez tartozik a filharmónia, illetve még három kórus és egy népdalkör is. Reméli, hogy a tematikus évek nemcsak egy évet tartanak majd, hanem sikerül olyan kulturális programokat meghonosítaniuk, amikért „eddig el kellett mennünk Udvarhelyről”, és amikért ezután „érdemes lesz Udvarhelyre jönni”. A könyvvásárt például a következő években is megrendezik majd.

A meglévő ismétlődő zenei események, mint például a kamarazene fesztivál és a Siculus fesztivál is hozzákapcsolódnak a projekthez, emellett igyekeznek majd minél több programba belevinni a zenét, nőnapra és a városnapokra is koncerteket terveznek. De ahogy a könyv éve sem telt el zene nélkül, úgy a zene éve sem fog könyv nélkül eltelni, magyarázta a Simon Mária Tímea, a művelődési ház igazgatója, jövőre is lesznek majd olyan események, amik nem kizárólag a zenéről szólnak. 

A sorozatot az előző évhez hasonlóan a Magyar Kultúra Napján indítanák, a későbbi tervek között pedig szerepel kórusfesztivál, lennének klasszikus zenei programok is, és jazz- és világzenei fesztivált is szeretnének, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt.

A néptáncműhely és a színház is próbál majd a zenéhez kapcsolódni, a múzeum zenetörténeti kiállítással készül, és a múzeumok, illetve a nyitott könyvek éjszakáján is hangsúlyosabb szerepet kap a zene, mint általában, sorolták, milyen programokra hangolódhatunk a következő évben.