Elkezdődött a Tusványos

Az esőkabát és a gumicsizma ne maradjon otthon! Van, amiért érdemes csatangolni.
Fotó: LONAY ARTHUR/Tusványos Facebook-oldala

A Quimby kedd esti koncertje után hivatalosan szerdán reggel tíz órától nyitotta meg a 30. Tusványost Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Potápi Árpád János államtitkár, Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere és Popa Ilona főszervező. A kerek évfordulóhoz ért összmagyar táborra jubileumi koncertfelhozatalt, és sztármeghívottakat ígérnek a fürdővárosban.

Legyen tánc!

Aki lemaradt volna a kedden zenélő Magashegyi Underground-ról és a Quimby-ról, annak is jut bőven zenei csemege a táborban. Szerdán Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, csütörtökön Szabó Balázs Bandája és a Kiscsillag, pénteken az Anna and the Barbies, és a Bagossy Brothers Company, míg szombaton a Jóvilágvan, az Intim Torna Illegál és Ákos koncerteznek majd a nagyszínpadon.

A Magyar Ifjúsági Tanács sátrában inkább a helyi zenekarok kaptak helyet, mint a székelyudvarhelyi Friday Rehab, akiket pénteken éjfél után fél órával lehet meghallgatni. Ebben a sátorban kap helyet a a tavalyi Siculus Fesztivált megnyerő 4S Street, a FUNKorporation, a Wrepperz, a Teddy Queen, vagy Baricz Gergő zenekara, a Loyal.

Éjszakánként a Budapest sátorban lehet majd levezetni a megmaradt energiákat, ahol mindenféle lemezlovasok pörgetik a bulit. Köztük messzemenően a legnagyobb név a holland Kraak & Smaak Soundsystem. Az elektronikus funk stílusban zenélő trió csütörtök éjjel lép fel majd. A csűr-bulik sem maradnak el, de ha ott sem tetszik a zene, akkor a sátrak között szlalomozva biztosan kapsz az ízlésednek megfelelő bulit.

Ami az előadásokat illeti,

túl sok van belőlük, hogy mindegyikről szót ejtsünk, de idén is itt lesz Orbán Viktor, akinek beszéde már 2002 óta elmaradhatatlan eleme a Tusványosnak. Őt idén a nagyszínpad előtt 10 óra 30 perctől lehet majd megtapsolni, vagy kifütyülni.  30 sátorban folynak a különböző politikai, közéleti, kulturális, tudományos vagy hitéleti előadások. Kelet-Közép-Európa jövője, a mögöttünk hagyott európai parlamenti választások, és az erdélyi magyarság ügyei kapnak majd főszerepet az idén, köztük az úzvölgyi temető kérdését is taglalják majd.

Idén a sport is hatalmas szerepet kap. Találkozhatunk Dárdai Pállal, a magyar válogatott volt szövetségi kapitányával és a Hertha Berlin egykori edzőjével, akit pénteken 11 órától lehet elcsípni a MIT sátorban. Dárdain kívül Magyarország egyetlen téli olimpiai bajnokával, Liu Shaolin Sándorral is lehet találkozni, és testvérével Liu Shaoanggal, de Nagy Lászlót, Diószegi Lászlót, Mocsai Lajost, Vincze Ottót, és az ötszörös BL-győztes, 233-szoros válogatott Görbicz Anitát is meghívták.

A részletes programot itt lapozgathatod.

Tudnod kell,

hogy máris sár van a diáktáborban, a felhőtlen szórakozásod érdekében ne hagyd otthon a gumicsizmát, se az esőkabátot. Készpénz is legyen nálad, ha délután négy óra után érkezel meg a táborba. 16 óra után húsz lejbe kerül egy napijegy, 10-be, ha igazolni tudod, hogy diák, vagy nyugdíjas vagy. „A Face-App alkalmazás öregítő fotóit nem fogadjuk el” – írják a szervezők. Ha már kifizetted a sátorhelyért a napi 15 vagy a heti 60 lejes összeget, nem kell napijegyet váltanod. A tizennyolc év alattiak megkülönböztető karkötőt kapnak, őket a tábor területén nem szolgálják majd dohánytermékkel és szeszes itallal.

A táborba maximum fél literes vizet hozhatsz. A kutyád akárhány kilós lehet, behozhatod, de kötelező a póráz, szájkosár és oltási igazolás. Ha elhagyod véletlenül őt, vagy bármi mást, keresd a recepciónál, vagy, ha te találsz elveszett tárgyat, a szervezők arra kérnek: vidd oda!