Elképesztő járványügyi intézkedések április elsejére

A vírushelyzetre való tekintettel országos és helyi szinten is bekeményítenek a hatóságok egy kiszivárgott dokumentum szerint.

Április elsején Románia összes állami alkalmazottjának változik a munkaprogramja. Ahhoz, hogy a járvány terjedését még jobban kordában tartsák, reggel 9:00-tól egészen 09:17-ig fognak dolgozni. A reggeli szünet 9:10-től 9:12-ig fog tartani: „Emberek vagyunk, nem robotok!’’ – érveltek az alkalmazottak. Ugyanakkor a 30 százalékos fizetésemelést is elérték, mivel a fennmaradó időben (15 perc) annyit kell dolgozzanak, mint egy átlagos nyolcórás munkanapon.

A másik országos szintű intézkedés az éjjeli kijárási tilalomra vonatkozik. Mivel ezt a városok többségében nem tartják be, ezért újabb határozatokat fogadtak el, amelyek érvényesek Udvarhelyen is. Ezek is április elsején lépnek érvénybe.

Régebb is próbálkoztak már ezzel a módszerrel. (óarchív felvétel)

A vészhelyzeti bizottság határozata értelmében a városok utcáin éjszakára felszedik az összes kanálistetőt, hogy autóval ne lehessen közlekedni. 

Amennyiben a járdákon is van, azokat is kötelezően el kell, hogy távolítsa a polgármesteri hivatal gazdálkodási osztálya. Az udvarhelyi polgármesteri hivatal ezt a határozatot rendelettel egészítette ki: minden felszedett kanálistető mellé egy őrt kell állítani, nehogy azokat reggelig ellopják a fémkereskedők. 

Nem hivatalos információink szerint az állami rendőrség a sok áram, illetve gázlopási riasztás miatt ezt nem tudta vállalni, így a helyi rendőrség fog vigyázni a kanálistetőkre.

Az állami rendőrség arról is tájékoztatott, hogy illegális óraátállítás nem történt a szombat éjszakai nyári időszámításra téréskor. Ez a jelenség akkor gyakori, amikor vissza kell tekerni az órákat: olyankor víz, gáz, villanyóra is vissza van állítva a térségünkben.

A helyi rendőrségnél is érdeklődtünk, mivel tudjuk, hogy több kanálistető van, mint személyzet. Nevét elhallgatni kívánó személy megerősítette, hogy az összes rendőr kint lesz a megadott helyszíneken, illetve ahová nem jutott munkatárs, ott a polgármesteri hivatal további munkatársai és a huszárok teljesítenek majd szolgálatot.

Gálfi Árpád polgármestertől azt is megtudtuk, hogy személyzethiány miatt ő is őrt fog állni a Patkóban:

Igaz, hogy ott nincs kanálistető, de a Patkó is vasból van, székelyből van, valakinek vigyáznia kell rá!’’ – nyilatkozta a polgármester.