Elkapták a brüsszeli merénylet elkövetőjét

Két svéd állampolgár halt meg hétfő este Brüsszelben egy merényletben. A belga szövetségi ügyészség bejelentése szerint az elkövetőt kedd reggel meglőtték a rendőrök egy brüsszeli kávézóban, a férfit kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe, írja BFMTV-re hivatkozva a Transtelex.

Több belga sajtókiadvány szerint a gyanúsított, Abdesalem L., egy 45 éves tunéziai származású férfi volt, aki a Brüsszelhez tartozó Schaerbeek községben élt. Nem sokkal a támadás után a férfi, aki magát a lövöldözőnek vallotta, egy videót tett közzé a közösségi médiában, amelyben azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagja és „Allah harcosa”. Azt is állította, hogy a támadást „bosszúból, a muszlimok nevében” hajtotta végre.

A támadás a brüsszeli Sainctelette tér közelében történt, néhány órával a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének Belgium-Svédország mérkőzése előtt. Mindkét áldozat a svéd focicsapat mezét viselte, és a svéd–belga meccsre érkezhettek. A lövöldözés miatt a belga–svéd Európa-bajnoki-selejtezőt a félidőben félbeszakították, és a szurkolókat is a stadionban tartották egy darabig, miközben a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a belga fővárosban.

Az első jelentések szerint a támadónál automata fegyver volt, egy taxisofőrt is megsebesített, de az illető nincs életveszélyben. A sajtó által közzétett videófelvétel szerint a feltételezett elkövető a támadás idején fluoreszkáló narancssárga kabátot viselt, és egy robogón menekült el a helyszínről.

Kiemelt kép: euractiv.com