Eljátsszák hegedűn a Diótörőt

Szimfonikus hangverseny lesz december 12-én, advent harmadik vasárnapján este 18 órától a Stúdió Moziban a Székelyföldi Filharmónia szervezésében.

Az esten Bruch g-moll hegedűverseny, Op. 26, No.1 és I. Csajkovszkij: Diótörő-szvit, Op. 71a művek lesznek hallhatók Nagy Kálmán hegedűjátékában, vezényel Vass András.

A hangverseny bérletes előadás, de jegyeket a helyszínen is lehet váltani, a regisztráció mindenki számára szükséges a 0745 031 452-es telefonszámon, sms-ben vagy ide kattintva, online.

A járványügyi szabályok szerint a hangversenyen a 12 év fölötti személyek kizárólag a kóddal ellátott oltási igazolás (lehetőleg telefonra letöltve) vagy a fertőzésen való átesésről szóló igazolás felmutatásával vehetnek részt.

Nagy Kálmán 1984-ben született Marosvásárhelyen. 2002-ben felvételt nyert a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémiára, majd ugyanitt mesterizett. 2003-tól a kolozsvári Transilvania Filharmónia hegedűse, 2006-tól pedig a kolozsvári „Classica” zenekar koncertmestere is. Tagja a Székelyföldi Filharmóniának, a Camerata Romanica- és a Noua Transilvania kamarazenekaroknak. 2012-től tagja a London Bucharest Fesztivál zenekarnak, míg 2012-2013 között a budapesti Dohnányi zenekar hegedűse. Nevéhez fűződik Ferdinand Weiss: Fantázia hegedűre és zenekarra című művének világpremierje, amelyből lemezfelvétel is készült. 2013-tól a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertmestere. 2015-ben Nagyváradon megalapítja a Camerata Michael Haydn kamarazenekart, amelynek koncertmestere és művészeti vezetője is. 

Vass András 1979-ben született Marosvásárhelyen, 1997-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum zongora szakán, mint az évfolyam legjobb diákja, majd 1999-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakán Lukács Ervin, Ligeti András és Gál Tamás tanítványa volt. 2004-ben kitüntetéssel diplomázott. 2003 júniusában Donáth Ede emlékdíjjal tüntették ki. A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál, 2009 őszétől a Pannon Filharmonikusok karmestere. Karrierje során vezényelte többek közt  a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Fesztiválzenekart, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a  Szebeni Filharmonikus Zenekart, a Liszt Ferenc Kamarazenekart,  a Nemzeti Filharmonikusokat.