Elítélték Mezei Jánost, le kell mondania

Váratlan fordulattal ért véget pénteken, január 13-án a Mezei János ellen 8 éve folyó büntetőper: miután korábban kétszer is felmentették, jogerősen mégis elítélték egy bűntettért.

Fotó: archív, uh.ro

Zsarolásért felfüggesztett 3 év börtönbüntetés mellett 60 nap közmunkára ítélték, amit a gyergyószentmiklósi kórházban vagy a mentőszolgálatnál tölthet le, és öt éven át nem indulhat választáson, nem tölthet be vezető köztisztséget, illetve 10 ezer euró kártérítést és 15.800 lej perköltséget kell fizetnie.

A marosvásárhelyi ítélőtábla ugyanakkor felmentette Mezeit a sikkasztásra való felbujtás és a hatósági visszaélés vádpontja alól, feloldva egyúttal a vagyonára kivetett hatósági zárat.

Miről van szó?

A bűncselekmények, amelyekkel a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádolta az egykori gyergyószentmiklósi polgármestert, a gyilkostói telepet működtető Monturist Kft.-vel kapcsolatosak.

A Monturist Kft.-t Budapest V. kerülete és Gyergyószentmiklós önkormányzata közösen hozta létre 1996-ban azzal a céllal, hogy a gyilkostói telepet működtesse, az ottani vállalkozóknak az ingatlanokat kiadja, rendezze.

A 2013-ban kirobbant botrányt követően a többségi tulajdonos, Lipótváros-Belváros önkormányzata elindította a felszámolási eljárást, ám ezt azóta sem vitték végig, a cég azóta is működik, más polgármesterrel és ügyvezetővel, sőt, a listafirme.ro szerint nyereségesen.

„Esélyt akartam adni,arra, hogy a gyilkostói önkormányzati területeket ügykezelő céget, a Monturist Kft-t talpra állítsuk, nyereségessé váljon a tevékenysége és a város területeire ezáltal még inkább odafigyeljünk” – szögezte le Csergő Tibor András, a 2020-ban megválasztott RMDSZ-es polgármester.

A DNA szerint Mezei visszaélt a hatalmával azzal, hogy polgármesterként 2013-ban eladott egy gyilkostói telket, amely a város önrészét képezte a Monturist Kft. törzstőkéjében, 2015-ben pedig megzsarolta a cég akkori ügyvezetőjét, hogy nyújtsa be felmondását

Az ügyvezető feljelentését követően Mezeit 2015 januárjában előzetes letartóztatásba, majd házi őrizetbe helyezték és a polgármesteri tisztség gyakorlásától is eltiltották. A vád szerint a polgármester azzal követett el sikkasztásra való felbujtást, hogy az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.

A pert először a Hargita Megyei Törvényszék tárgyalta, 2018 júliusában felmentette minden vádpont alól, azonban a Marosvásárhelyi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte és a pert újratárgyalásra a Maros Megyei Törvényszékre küldte – olvasható az igazságügyi portálon. A 2022 márciusi döntésben megint csak ártatlannak találták Mezeit, ezt írta felül a január 13-ai jogerős döntés.

Milyen zsarolás?

Érdeklődésünkre Mezei úgy emlékezett vissza a zsarolásként megítélt eseményre, hogy a Monturist Kft. akkori ügyvezetőjével, Virág Zsolttal (később a PLUS Hargita megyei pártelnöke és megyei tanácselnök-jelöltje Mezei és Borboly ellenében) egy személyes találkozón közölték: ha nem mond le önként a helyi tanács döntésének eleget téve, akkor nyilvánosságra hozzák, hogy csúszópénzt fogadott el a gyilkostói szolgáltatóktól.

Ezt kezelte zsarolásként az érintett és a DNA, a Mezei elleni eljárást pedig csak erősítette, hogy az ügyvezetőt felmentették a büntetőjogi felelősség alól, és egy mindössze 1000 lejes pénzbírsággal sújtották az állítólagos csúszópénzekért (az információt éppen Mezeitől kaptuk).

Mivel Mezei ártatlannak vallja magát, „mélységesen felháborítja és bosszantja”, hogy elítélték, ugyanakkor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a korrupciós vádak alól felmentették. Azért érte váratlanul a zsarolásért kapott büntetés, mert két korábbi döntésben az alól is felmentették, – elmondása szerint – azzal az indoklással, hogy anyagi haszna nem származott belőle (a hatályos törvény szerint a nem anyagi haszonszerzés is elítélendő – szerk.).

Egy 2015-ös, Krónikában közölt cikk alapján a zsarolás a nyomozó hatóság szerint abban merült ki, hogy a polgármester az év január 17-én felszólította az ügyvezetőt, hogy két napon belül nyújtsa be a felmondását, ellenkező esetben „olyan valós, illetve kreált dolgok kerülnek róla nyilvánosságra, hogy nem lesz többé maradása a városban“. Az ügyészség azt feltételezi, Mezei ily módon akarta elérni, hogy Virág Zsolt vonja vissza korábbi feljelentéseit, a telek birtokába illegálisan jutott – meg nem nevezett – cég pedig zavartalanul használhassa a területet.

Neki kell lemondania

Mivel az Erdélyi Magyar Szövetség szabályzata szerint elítélt személy nem töltheti be az elnöki tisztséget, Mezei lemond.

„Lemondok a 11 órától kezdődő sajtótájékoztatón” – nyilatkozta portálunknak január 16-án, hétfőn délelőtt. Ami a tisztújítást illeti, 60 napon belül kongresszust kell összehívniuk és új elnököt választaniuk, jelölt neve egyelőre nem merült fel, közölte még. (Frissítés: a lemondást be is jelentette az említett sajtótájékoztatón.)

Az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Elnöksége közleményben reagált az ítéletre, amelyet „megdöbbenéssel” vettek tudomásul, és az egész eljárást – a korábbi kommunikációval összhangban – a magyar vezetők elleni politikai hadjáratként értékelik. Kiállnak Mezei ártatlansága mellett, akinek támogatására és munkájára a továbbiakban is számítanak.