Elítélik az erőszakot, de hogyan?

Erkölcsileg helyes lépés, vagy figyelemelterelő hadművelet? Mit gondolnak a frakciók és az érintettek a Gálfi beszédéről?

Mindenkiben megállt egy pillanatra a levegő, aki élőben hallgatta Gálfi Árpád polgármester múlt csütörtöki, a tanácsülés végén elhangzott beszédét. A polgármester arra kérte fel az önkormányzati képviselőket, és a városlakókat, hogy ne hagyják, egy bizonyos család tagjai városunkban bármit megtehessenek. Először úgy tűnt, hogy a költségvetéssel vagy a jelenlévőkkel van a polginak baja, de 5 percnyi felvezető után kiderült, hogy Pethő Attiláról és a Pethő családról van szó. Székelyudvarhely nem válhat egy olyan várossá, ahol egyesek a kapcsolataiknak, vagyonuknak köszönhetően bármit megtehetnek – hangzott el.

Kicsit megnyugodtak a jelenlévők, hogy nem nekik szól a dörgedelem, aztán ismét feszült csend lett. Mihez kezdjünk az elhangzottakkal? Mit gondolnak a tanácsosok Gálfi felkéréséről? És mégis, mire kéri fel a polgármester őket?

Gálfival kezdtük a kérdezősködést.

A polgármester azt várja el a képviselőktől és azután a lakosságtól, hogy konkrét tettekkel, tanácsadással, kiállással támogassák az áldozatokat, illetve a további bűncselekmények megakadályozására tett erőfeszítéseket „Volt már szervezkedés, folynak az egyeztetések. Ez a civil szférából jön, nem tőlem, én munkakörömből adódóan nem tudok mást tenni, mint felhívom rá a figyelmet és felkérem a tanácsosokat”. Zajlottak egyeztetések a hatóságokkal: az állami és a helyi rendőrséggel, bírósággal és következik az ügyészséggel – közölte kérdésünkre Gálfi a terveket.

A polgármester azt mondta telefonbeszélgetésünk során, hogy minden tanácsos kapott egy iktatott levelet az előző napon, amely egy részletes lakossági panaszt tartalmaz. Ennek alapján szorgalmazta a közösségi összefogást a csütörtöki tanácsülésen, és emlékeztetett az öt évvel ezelőtti esetekre, amikor felvállalt egy hasonló ügyet, erre most nincs lehetősége. Akkori beszélgetésünk alkalmával még nem tudta, vagy nem akarta elmondani, mire fut ki ez a beszéd, hogyan szeretné megvalósítani a közösségi összefogást, de hétfő estére már lehet valami kézzel fogható cselekvési terv. Legalábbis ezzel biztattak a tanácsosok, akikkel tartottuk időközben a kapcsolatot.

Még a POL-nak is idő kellett

A legérdekesebb reakciója az összes megkérdezett közül a városvezető ex pártjának, a POL-nak volt. A most már független polgármesterhez legközelebb álló párt tagjai még másnap, pénteken este sem tudták, mit reagáljanak, hétfőre ígértek választ. Tehát nemhogy nem volt összehangolt akció, de összehangolt reakció sem. Vasárnap kitették az állásfoglalásukat, miszerint teljes mértékben egyetértenek a polgival az uh.ro cikkével együtt, és úgy nézett ki, mintha legalábbis az ő megrendelésükre íródott volna a cikk.

Ez a sok kommunikációs zavar azért is furcsa, mert megerősíteni látszik azt, amiről az utóbbi hónapokban az összes, közélettel kapcsolatos városi pletyka szól, főleg ellenzéki körökben, hogy megromlott a polgármester és a Szabad Emberek között a viszony, tanácsadója is tett nyilvánosan érdekes megjegyzéseket a városvezetőre („Én is azt hittem, ismerem. Legalábbis eddig”).

A felek közötti munkakonfliktusról ennek ellenére András Lehel frakcióvezető szerint szó sincs, ebben az ügyben is támogatják a polgármestert.

Az RMDSZ ellenzi az erőszakot, de

Berde Zoltán frakcióvezető elmondta, hogy az RMDSZ-frakció tagjai elleneznek mindenféle erőszakos cselekedetet, bűncselekményt, de nem az ő hatáskörük, se képesítésük, se felhatalmazásuk nincs arra, hogy eljárjanak az ügyben. Vannak erre független szervek. Ő beszélgetésünk pillanatában nem tudott a Gálfi által említett levélről, ahogy következő megkérdezettünk, az MPP-s Bindea sem, de valószínűleg pár nappal később, cikkünk megjelenésekor már tud.

Az MPP ellenzi, de

Elítélünk – én mint önkormányzati képviselő, és az MPP – mindenféle erőszakos megnyilvánulást, mint ahogy az uszítást is, amit kimerít Gálfi beszéde, de nem a mi dolgunk az igazságszolgáltatás, sem a felderítés, mondta Bindea Dániel, az egyetlen polgári pártos tanácsos.

Gálfi Árpád nyilatkozata Bindea szerint „egy jól kigondolt, előre megtervelt művelet volt, hogy a szegényes költségvetés és a város valós problémái helyett erről beszéljen a közvélemény. Arról kellene beszélnünk, hogy akkora keretösszegből gazdálkodunk, mint Gyergyószentmiklós, holott jóval kisebb a lakossága, mint Udvarhelynek”.

Alátámasztásképp megjegyezte: – Tegnap tízes nagyságrendben hívtak fel emberek, és egyikük beszélt csak a tanácsülés legfontosabb témájáról, a költségvetésről egy gratuláció erejéig, amiért elértük, hogy bekerüljön az MPP által a kampányban felvállalt terelőút, a beszélgetés többi része mind arról szólt, hogy Gálfi mit mondott. Ez is jelzi, hogy nem az ragadta meg az emberek figyelmét, ami a következő évben meghatározza Udvarhely jövőjét, sem pedig az, hogy nincsen semmi jelentős megvalósítás az utóbbi időben ebben a városban.

Elítéljük az erőszakot és az uszítást, bárki tegye is azt, ismételte meg válaszát a kérdésre, hogy részt venne-e az MPP egy tiltakozó akcióban olyan körülmények között, hogy közismerten a Pethő-család a párthoz nagyon közel áll.

Hétfő délután Bindea egy Állásfoglalás című dokumentumot juttatott el hozzánk, ebben az van, hogy aláírta Gálfi Árpád erőszakot elítélő nyilatkozatát, mert az a polgármester korábbi, csütörtöki beszédéhez képest jóval általánosabb megnyilvánulás, nem nevesít, és nem uszít.

Pethő József: Azt is bántják, aki nem hibás

Pethő Józsefet is megkérdeztük, az érintettség jogán. Elmondta, hogy jogászával egyeztetnek arról, lesznek-e válaszlépéseik, kedden fog találkozni az ügyvédével. Őket a beszéd kapcsán legjobban az általánosítás zavarja: ha őt vagy a felszólalásban is említett Attila nevű fiát pellengérezik ki, elviselik, de nem tartja helyesnek, hogy a Pethő-család kifejezéssel a família többi tagját is bántotta a városvezető. Szerinte majd a fennvaló megítéli mindenkinek a cselekedetét, hiszen úgy érzi, összehangolt hadjárat folyik ellenük.

Gálfi Árpád nyilatkozata, amelyről Bindea Dániel is értekezik, és András Lehel is említést tett, információink szerint várhatóan hétfőn este válik nyilvánossá. És akkor kiderül, mit tartalmaz, és végül ki írta alá.