Elindulhat a metropoliszvonat és a kutyamenhely

Ahogy az lenni szokott, az ünnep előtt egy héttel igyekszik az önkormányzat letudni ügyes-bajos dolgait, így december 17-ére, péntekre hívta össze a polgármester a tanácsot. 

A 30 pontos napirend első fontosabb döntése költségvetés-kiigazítás: a megyei pénzügyi hatóság látszólag ad is, de el is vesz a visszaosztott ÁFÁ-ból. Valójában átcsoportosítás történik, az önkormányzatok – korábban jelzett – szükségletei alapján, tisztázta kérdésünkre Vass Szabolcs, az adóosztály vezetője. Amit év végéig előre láthatóan nem tudnak elkölteni, például az oktatási támogatás fejezetből, azt átteszik többek között az ösztöndíjakra, szociális gondozásra, ahol biztosan nagyobb keretre van szükségük. A mérleg mindenesetre pozitív: a pluszbevétel 669 ezer lej, a mínusz pedig 174 ezer lej a tanácshatározat alapján.

A következő pont a múltkor – konzultáció ürügyén – visszavont, az adók és illetékek 2022-re szóló határozata. Habár konzultáció valóban történt a vállalkozókkal, akik adócsökkentést kértek, a hivatal előterjesztése változatlan maradt –  erről korábban itt írtunk.

Ami a város különféle projektjeit illeti, előrelépés várható például a kutyamenhelynél, ugyanis a hivatal készen áll közvagyonba venni, ami azt jelenti, hogy megtörtént a beruházás sokáig húzódó átvétele (a témáról többet itt olvashatsz). Közvagyonba vennék ugyanakkor a Kuvar utcai biomasszás kazánt. 

Újra napirenden az Orbán Balázs iskola hőenergetikai fejlesztésének mutatói, továbbá 326 ezer lejt felhasználna a város a vízdíjakból felgyűlt fejlesztési alapból. Az összeg nagy részét a tisztítóállomás, a pumpaházak és a szennyvízülepítő karbantartására fordítanák.

Ha a tanács is úgy akarja, elindulhat az udvarhelyi „metropoliszvonat”, vagyis létrehozhatják a 2021 márciusában bejelentett térségi társulást, ami ahhoz szükséges, hogy a város a környező községekkel közösen pályázni tudjon, például bicikliutakra. Közben egy másik egyesülethez, az IT-Plushoz is csatlakozna az önkormányzat, amely kimondottan az udvarhelyi IT-szektor fejlesztéséhez járul hozzá.

A napirend másik felét

többnyire jogviszonyok rendezése teszi ki. A határozattervezetek értelmében szükséges az önkormányzatnak:

Két magánterületet leadnak tulajdonosai, hogy közberuházást tudjon eszközölni rajtuk a város. Egy örökös nélkül maradt ingatlant is át kell vennie az államtól az önkormányzatnak.

Várható még a Termés és Bükkfa utcák zónájára szóló városrendezési terv elfogadása, erdőgazdálkodási pénzalapok létrehozása, és megszabják a város mezőgazdasági termésének árverési árát. A 2022-es évre a hivatal benyújtotta a közmunka-tervet és a városi programok naptárát is, az egyik temetkezési vállalkozó az engedélyére vár.

A tanácsülés pénteken reggel 9 órakor kezdődik a városházán.