Elhunyt Sóvárad polgármestere és a lánya

fotó: obervatornews.ro

Elhunyt Sóvárad község polgármestere, a 32 éves lánya, miközben egy szennyvíztartályban rosszul lett falustársukat próbálták menteni.

A maszol.ro és az orbservatornews.ro tudósítása szerint egy sóváradi lakos megkérte a szomszédját, hogy segítsen kitisztítani eldugult ülepítőtartályát. A szomszéd leereszkedett a tartályba, a felszabaduló mérges gázok miatt azonban rosszul lett és elájult.

A tulajdonos riasztotta a 112-őt, de segítséget kért a közelben lakó polgármestertől is. Bíró Csaba és lánya, Mónika a helyszínre siettek, megpróbálták kihozni az eszméletét vesztett férfit, de ők is rosszul lettek. Végül a tulajdonos is utánuk ment, majd elájult. A szovátai, nyárádszeredai tűzoltók siettek a helyszínre, ahová 3 mentőautó és egy SMURD helikopter is kiérkezett.

A mentést nehezítette, hogy keskeny résen kellett behatolni, de viszonylag hamar sikerült kiemelni az áldozatokat, nyilatkozta a tűzoltóság szóvivője. Mintegy 50 percig próbálták újraéleszteni őket. Csak a legelsőként kiemelt  62 éves tulajdonost tudták visszahozni, akit kritikus állapotban vittek kórházba.

Bíró Csaba 2016 óta a Maros megyei község polgármestere. Egyéves kisunokája maradt árván a tragédia nyomán.

Frissítés (15 óra 40 perc)

A Sóváradi Lapozgató információi szerint az orvosok nem tudták megmenteni a kritikus állapotban kórházba szállított 62 éves Jakab Gábort, akivel négyre nőtt a sóváradi tragédia áldozatainak a száma. A közösség így búcsúzik a falustársaktól a csütörtök este közzétett Facebook-bejegyzésben:

„Sóvárad történetének legnagyobb emberi tragédiájának vagyunk tanúi ezekben a napokban. Mély megrendüléssel állt tegnap községünk lakossága a Várfokon, ahol négy falustársunk életét igyekeztek menteni a mentők, a tűzoltók és pár lakostársunk. Több órán keresztül, minden szakmai és emberi tudásukat odatéve próbálták megmenteni Bíró Csaba és lánya, valamint Jakab Gábor és Dálya Csaba életét. Voltak reményteljes pillanatok (amikor Gabit elszállították, mert életjeleket adott az élesztés során), de este fél tízkor mégis szembesültünk a döbbenetes hírről: hárman nem élték túl…”

„Élete utolsó óráiban is segíteni akart. Az élete árán tette ezt” – méltatta Bírót az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor.

maszol/g4media