Elhunyt Mircea Dușa volt prefektus, miniszter

67 éves korában, december 19-én elhunyt Mircea Dușa, aki Maroshévíz polgármestere, Hargita megye prefektusa, parlamenti képviselője, az ország belügy-, majd védelmi minisztere volt a PSD színeiben.

A hírt a Nemzetvédelmi Minisztérium adta közzé Facebook-oldalán, egyúttal részvétet nyilvánítva a gyászoló családnak, ahogyan azt Victor Ponta volt miniszterelnök, Marcel Ciolacu PSD-elnök, Vasile Dîncu volt védelmi miniszter is tették.

Fotó: Victor Ponta Facebook-oldaláról

Román sajtóforrások szerint súlyos rákos betegség okozta Dușa halálát.

A Hargita megyei román politikus 1955-ben született Maroshévízen, amelynek 1996-ban lett polgármestere, 2001 és 2004 között a megye prefektusa, 2004 és 2008 között a PSD parlamenti képviselője volt, 2012-ben a belügyi, 2012 és 2015 között pedig a védelmi tárca élén állt. Szinte miniszterelnök lett belőle, amikor a Colectiv-tragédia után lemondó Victor Ponta őt jelölte ügyvivő kormányfőnek, ám Iohannis államelnök nem írta alá a kinevezését. Maros megyei prefektusi tisztségébe 2018 szeptemberében iktatták be, alig több mint egy évvel később, 2019 decemberében jelentette be lemondását.

Az erdélyi magyar közéletben főleg nacionalista nézetei miatt volt ismert, politikai pályafutása során mindvégig hevesen ellenezte a székelyföldi autonómiatörekvéseket, 2015-ben egy óriási román zászló avatásával hívta magára a figyelmet Csíkszeredában.