Elhunyt Kedei Mózes unitárius lelkész-esperes

fotó: Magyar Unitárius Egyház

Életének 71., özvegységének 18. évében tért vissza az ég Urához Kedei Mózes nyugalmazott lelkész-esperes – adja hírül portálján a Magyar Unitárius Egyház.

Segesváron született 1951. január 21-én, gyermekkorát Magyarzsákodon töltötte, ezért szülőfalujának tartotta. Tanulmányait Szovátán, illetve a kolozsvári Egyetemi Fokú Protestáns Teológiai Intézetben végezte. Kiskede, Újszékely és Székelyudvarhely voltak lelkészi szolgálatának, gyülekezetépítésének színhelyei – olvasható a rövid nekrológban.

Kiskedében 1974-től, Újszékelyen 1977-től szolgált 13 éven át. Ezekről a településekről prédikációiban később is szeretettel emlékezett meg. A forradalom idején a Nemzeti Megmentési Frontban vállalt szerepet, a székelykeresztúri Gyárfás-kúrián mondott beszéde emlékezetes maradt. A rendszerváltás körüli zűrzavaros időkben, amikor „csak pár napig tartott a mámor, hamar ráébredtünk az igazságra, mégis valami visszavonhatatlanul megváltozott, a hallgatás fala lebomlott”, részt vett a széki RMDSZ megalakításában és annak elnökévé választották.

A székelyudvarhelyi 1-es számú, azaz belvárosi egyházközség 1990-ben hívta meg, hogy a gyülekezetet szolgálja, ezt 26 éven át tette, egészen 2017-ben történt nyugdíjazásáig.

„Mit tartok különösképpen fontosnak a lelkészi szolgálatban?

• teljes azonosulást a néppel, az egyházzal, amelyhez tartozunk
• szóljon a lelkész bibilai alapon, de saját lelkéből
• a lelkész értékét emberi tartása, a benne és általa megnyilatkozó lélek és szellem adja meg.
• legyen önállóság, változatosság és érdekesség szószéki és szertartási szolgálatunkban.
• a nehézségek, a megpróbáltatások ne törjenek meg, mert az érték az élet pörölycsapásai alatt születik.
• (…) munkánkban legyen ott az érdeklődés nyitottsága és érzékenysége mindennel szemben, ami a jelenkori világ emberét foglalkoztatja.”

(Kedei Mózes: Vallomás magunkról. Kiadta a Székelyudvarhelyi Belvárosi Unitárius Egyházközség, Székelyudvarhely, 1997, 180. oldal).

1997–2009 között a Székelyudvarhelyi Egyházkör esperese volt. Angliai tanulmányútja során bővítette egyházszolgálati ismereteit. Hitébresztő szószéki szolgálatai, szejkefürdői és ünnepi szónoklatai mellett tollából születtek Az Erdélyi Unitárius Egyház rövid története, a Gondolatok-Imádságok, Kapcsolatok és a Reménység a halál árnyékában című munkái, amelyek lelki táplálékként számtalan unitárius egyháztaghoz eljutottak.

A Vallomás magunkról magyar és angol kiadása nagyon sok unitárius polcán megtalálható, ebben több unitárius lelkész életrajzát mutatja be úgy, hogy általa a hívek megismerhették a palást alatt rejlő embert. Nevéhez kötődik a régi, homoródfürdői unitárius búcsúk hagyományának felelevenítése: az unitáriusok évente megrendezett szejkefürdői találkozója.

Kedei Mózes daganatos megbetegedésben hunyt el, négy év küzdelem után a csíkszeredai kórházban. Gyászolja őt lánya, Delinke és a Magyar Unitárius Egyház szeretetközössége. Temetése holnap, 2021. október 20-án, szerdán 15.00 órától lesz a székelyudvarhelyi Bethlen-negyedi unitárius templomból a Tábor-negyedi temetőben, a szertartást Kovács István püspök, valamint Solymosi Alpár esperes végzik.