Elhunyt a Süsü írója

Csukás István 83 éves volt.
fotó: jatekszin.jegy.hu

Életműve végigkísérte a 20. és 21. században születettek gyerekkorát: a Süsü, a sárkány, a Nagy Ho-ho-ho-horgász, Mirr-Murr kandúr kalandjai, a Pom Pom meséi főszereplői a barátaink voltak.

Csukás István Kisújszálláson született egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként 1936. április 2-án. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar költő, író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja. Kezdetben felnőtt verseket írt, 1968-tól fordult a gyermekek fele, amikor a magyar televízió gyerekosztályán kezdett dolgozni, dramaturg volt és a gyermekhíradó munkatársa. A ’60-as évek közepétől Kormos István (Vackor mesék szerzője) hatására kezdett gyerekeknek írni. 1978-tól 1985-ig volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője volt, azóta szabadfoglalkozású író.

Egyre-másra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi: eddig közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is.

2013. szeptember végén avatták a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényében szereplő valós személy, Bagaméri Mihály kisújszállási fagylaltárus bronzszobrát.2014-ben Szökevény csillagok címmel egy gyerekoperán dolgozik Nagy Imre Erik szegedi zeneszerzővel, illetve már harmadszorra szerepel az októberben nyilvánosságra hozott, Astrid Lindgren-emlékdíjra jelölt alkotók nemzetközi listáján.

2015-ben, a magyar dráma napján Szép Ernő-különdíjat kapott a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért. Csukás István digitalizált művei a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján olvashatók. Neked melyik a kedvenced?

forrás: wikipédia / index.hu