Elhagyott autókat vitt el a helyi rendőrség

Eljött az ítéletnap: két kisteherautó is a vontatókötélen végezte.
Fotók: Szabó Apor

Egy gazdátlan Mercedes kisteherautót szállíttatott el csütörtökön a helyi rendőrség a Cérnagyárral szomszédos parkolóból, és egy másik kisteherautót a Sétatéri Stadion melletti poligontól. Sok panasz érkezik hozzájuk amiatt, hogy gazdátlan vagy elhagyatott autók foglalják el parkolóhelyeket.

László Szabolcs, a helyi rendőrség igazgatója szerint nem csak itt jellemző, egy országos szintű problémáról van szó.

„A rendőrség hatásköre,

hogy úgymond eltakarítsa ezeket az autókat” – mondta portálunknak az igazgató, és megnyugtatott, először megkeresik, és felszólítják a tulajdonosokat, hogy előbb lehetőleg ők orvosolják a problémát.

Megtudtuk, körülbelül száz ilyen autót találtak Udvarhelyen. A helyi rendőrség környezetvédelmi munkatársa dolga feltérképezni ezeket. A gépkocsik közel kilencven százalékának tulajdonosát rendszám alapján sikerült beazonosítani, és azok el is szállították a járműveiket. Volt eset, hogy már a szélvédőn hagyott üzenet is elég volt.

„A 421/2002-es törvény lehetőséget ad arra, hogy amennyiben ezek az autók nincsenek elszállítva, abban az esetben polgármesteri rendelettel közvagyonná válnak, és a helyi rendőrség egy erre specializálódott céggel elszállíttassa az autót” – magyarázta László Szabolcs.

A fent említett két kisteherautó mellett, nem került elő egy Dacia Solenzának sem a gazdája. Űgy tűnik viszont, mégis volt hatása a sajtóban megjelent értesítőknek, mert a kérdéses autót éppen a végrehajtó megjelenése előtt sikerült eltüntetni a Tábor-negyedi forrás (csorgó) közeléből.

Van egy éved!

Kérdésünkre az igazgató azt is elmondta, hogy amikor felfedeznek egy ilyen autót, megszületik a jegyzőkönyv, és ezt követően egy évig időközönként fel kell szólítaniuk a tulajdonost. Csak akkor szállíttatják el a járművet, ha az a felszólítások ellenére sem változtat a helyszínén. Az elszállított autók egy udvarhelyi autóbontóhoz kerülnek, a szerződés értelmében pedig a cég, ha ingyenesen elszállítja, megtarthatja a roncsokat.

A korábban említett törvényből az is kiderül, hogy a tulajdonosok visszaigényelhetik a gépjárműt, ha bizonyítani tudják a tulajdonjogot, és ha állják az adó és illeték kifizetéseket, valamint az elszállítás költségét. Az elhagyott autók gazdái, ha nem tesznek eleget az előzetes felszólításoknak, nem csak elszállítást kockáztatnak, hanem jelentős pénzbírságot is kaphatnak.