Elfogyhat az udvarhelyi birkózás?

Az idén országos bajnoki címig menetelő Fások elnöke nem derűlátó. Ambrus Sándort és Bodrogi Csaba trénert edzésen látogattuk meg.
Fotó: GÁL ELŐD

A Sepsiszentgyörgyön rendezett, felnőtt olimpiai súlyok kategóriájának kiírt Románia Kupával múlt hétvégén lejárt a birkózók 2019-es hivatalos versenynaptára. Ezért látogattam el a Sétatéri Stadion oldalában található birkózó terembe, hogy a Fások Sport Klub elnökével, Ambrus Sándorral és edzőjével, Bodrogi Csabával beszélgessünk múltról, jelenről és jövőről.

„Kimondottan jól esik, hogy nem a sajtótájékoztatón jelenik meg valaki, hanem eljön a birkózó terembe és megnézi, mi történik itt” – üdvözölt az elnök, míg Bodrogi Csaba és Gergen Zoltán birkózó a kicsik edzését tartotta, akik törpejárással, ugrásokkal, bukfencekkel melegítettek, míg mi beszélgettünk.

A csapat idei versenyéve

rendkívülire sikerült, „soha nem látott birkózó eredményeket mutattunk fel”, hiszen az elmúlt hetven évben, a klub fennállása óta nem volt még a felnőtt csapat országos bajnok. Még akkor is, ha ezt a csapat a Marosvásrhelyi ISK-val karöltve érte el. „A kisebb súlyúakat mi adtuk, a nagyobbakat ők biztosították” – magyarázta az elnök a csapattagok megoszlását, Bodrogi Csaba csak erősíteni tudta az eredmény különlegességét. „Eddig senkinek nem sikerült”, hogy a csapatverseny bajnoki címét a felnőtt mellett a kadét és a junior korosztályokban is megszerezze.

Tudni kell, hogy a csapatversenyben a különböző súlykategóriában (az 55 kilótól a plusz 125 kilóig – szerk. megj.) indítani kell egy-egy csapattagot az országos bajnokságon, amely megnyeréséhez Bodrogi Csaba szerint a szerencse is kellett. Az esélyesnek számító Bukaresti Steaua nem volt jelen ugyanis a döntőn, mivel korábban a világbajnokságon vettek részt sportolóik.

Az elnökkel rögtön el is kezdjük pásztázni a birkózó terem falára kirakott fotót, amely a 2019-es bajnok csapatot ábrázolja, és látható rajta, hogy hét Fások-birkózó mellett öt vásárhelyi szerepel, de az elnök gyorsan hozzáteszi: az év során körülbelül egyenlő arányban oszlottak meg a székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi birkózók a fúziós csapatban.

„A képen szerepel a marosvásárhelyiek edzője, Gyarmati Ferenc is, aki aranysípos, világszínvonalú birkózóbíró. Ő már Rióban, a 2016-os olimpián két döntő mérkőzést bíráskodott, és úgy néz, hogy Tokióban technikai igazgatói megbízást kap” – mutatta a képen Gyarmatit Ambrus. Azt is megtudom, hogy a Fások felnőttcsapatát Bodrogi Csaba mellett a klub alelnöke, és az udvarhelyi helyi rendőrség igazgatója, László Szabolcs edzi.

A győztes csapat tagjai: Józsa Sándor (57 kg), Tófalvi Richárd (61 kg), Józsa Rajmond (65 kg), Nyulas Előd (70 kg), László Szabolcs (74 kg), Kovács Krisztián (79 kg), Rareș Popescu (86 kg), Adrian Recorean és Gergen Zoltán (92 kg), Vlad Boeriu (97 kg), Cosmin Podar és Pál Dénes (125 kg).

Az eredmények az egyéni versenyekben sem maradtak el: Gergen Zoltán és Kovács Krisztián a Resicán rendezett felnőtt országos bajnokságon szerzett bronzérmet. Gergennek egy második helyet is sikerült megcsípnie egy Bukarestben rendezett nemzetközi tornán, és az U23-as országos bajnokságon Kovásznán.

Lőrincz Botond első, Kovács Krisztián és Tófalvi Richárd második, Laiber Engelhárd harmadik lett a junior országos bajnokságon Târgoviștén, míg Tófalvi és Laiber Engelhárd egy-egy ezüstöt is összebirkózott a putnai junior román kupán.

A nagyszerű teljesítmények mellett a létezés mégsem könnyű, rengeteg munka van a fenntartáshoz szükséges költségek összeszedése mögött: különböző helyi cégek támogatásai mellett főként a megyei és a városi tanács pályázataiból élnek. Utóbbiakból folyik be a körülbelül húszezer eurós éves költségvetésből 10-12 ezer euró. Ebből a keretből vesznek részt a versenyeken, vásárolnak felszerelést, rendezik a termet, és díjazzák a kimagasló teljesítményeket.

„Azt gondoljuk, hogy a jövőben

a székelyudvarhelyi birkózás akkor tartható fent, hogyha van egy stabil keret és nem egy esetleges. Hogyha már a város létrehozott egy városi sportklubot, az úgynevezett VSK-t, azt gondoljuk, ott helye lenne egy birkózó szakosztálynak és abban az esetben intézményes keretek között tudnák biztosítani azt a minimális feltételt, ami szükséges.

Voltak tárgyalások, a másik fél nem zárkózott el efelől, de egyértelművé tette, hogy egy érvényes és mindenki által támogatott sportstratégia nélkül nem hajlandó lépni, és olyan döntést hozni, ami esetleg később megtámadható. Mi reméljük, és elmondtuk: ha az amatőr szervezésben levő sportágakat nem támogatják, azok elfogynak. Hogyha erre nincs lehetőség, akkor azt szeretnénk kérni, hogy a kipályázható keretet növeljék meg, vagy a pályázás feltételeit tegyék kedvezőbbé” – vélekedik Ambrus Sándor.

A célokról beszélve Bodrogi Csaba edzőtől megtudom, ha a román szövetség szabályzata nem teszi lehetővé jövőre, hogy a csapatok összeolvadjanak, akkor is tudnak indítani csapatot a felnőtt országos bajnokágban, de az esélyeik már nem lesznek olyan kimagaslóak a címvédésre. Ki is hangsúlyozza, hogy az utánpótlás-nevelésre fektetik a hangsúlyt a jövőben. Most több, mint száz tanulóval dolgoznak együtt, a Fásokban leigazolt sportolók száma pedig tizenhétre rúg, ebből többen még ifjúsági korosztályúak.

„Nagyon nagy a lemorzsolódás, sokan kipróbálják, aztán ennek hetven százaléka kimarad. Nem csak azért, mert nem tehetségesek, de a birkózás rengeteg lemondással jár, például hét-nyolc kilókat is fogyasztanak egy-egy mérkőzés előtt a sportolók” – magyarázta. Elmondta, megélni sem lehet csupán ebből, dolgozni kell mellette, és ahhoz, hogy egyáltalán a tizennyolcadik életévük betöltése után is legyen lehetőségük a sportágban maradni, eredmények kellenek, és azt is, hogy sokan, miután egyetemre mennek, már az ottanik csapatokat erősítik, nagyon nehéz itthon tartani a sportolókat.

A következő két hétvégén udvarhelyi eredményekben is reménykedhetünk: november 29-én reggel 10 órakor 13 belföldi és 3 külföldi csapat részvételével rendezik meg a huszadik Verestóy Tibor szabadfogású birkózótornát, ahol több országos bajnok gyerek is szőnyegre lép. December 4-én majd a felnőttekkel találkozhatunk a Székely Liga második kiírásán a birkózó teremben, ahová idén Bodrogi Csaba elmondása szerint sokkal több élvonalbeli sportolót várnak.