Elfogadták a cigányellenesség felszámolását célzó törvényt

Elfogadta keddi ülésén a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely a cigányellenesség megelőzését és felszámolását célzó intézkedéseket tartalmaz, és börtönbüntetést ír elő a romák ellen elkövetett, gyűlöletből fakadó tettekért. A törvénytervezet elfogadását 244 törvényhozó támogatta, 1 ellene szavazott, 20-an pedig tartózkodtak.

A tervezet meghatározása szerint „cigányellenességen” a romák elleni gyűlöletbeszéd, a népcsoport iránti gyűlöletből fakadó, és annak tagjai, tulajdonai, civil szervezetei, vezetői, kegyhelyei, hagyományai és nyelvi identitása ellen irányuló verbális vagy fizikai támadás értendő.

Cigányellenes szervezet alatt pedig az a három vagy több tagból álló csoport értendő, amely ideiglenes vagy állandó jelleggel romaellenes elveket, eszméket és doktrínákat terjeszt. Ugyanakkor minden, romaellenes elveket és eszméket sugalló jelkép (zászlók, jelvények, egyenruhák, szlogenek, üdvözlési formák), illetve audiovizuális tartalom, szöveges üzenet vagy kép büntetendő.

A jogszabály 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést ír elő azoknak, akik a nyilvánosság előtt cigányellenes elveket, eszméket népszerűsítenek, cigányellenes jelképeket készítenek vagy terjesztenek, illetve 1 évtől 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik cigányellenes anyagokat terjesztenek vagy hoznak forgalomba. A cigányellenes szervezet megalakításáért, az ehhez való csatlakozásért, vagy annak bármilyen formában történő támogatásáért 3 évtől 10 évig terjedő börtönbüntetés róható ki.

Nem minősül bűnténynek, ha a tett a művészet vagy tudomány, tudományos kutatás, oktatás érdekében, vagy valamely közérdekű aspektus megvitatása céljával történik.

Agerpres