Elfogadták a bíráknak és ügyészeknek kedvező különnyugdíjtörvényt

174 szavazattal, 81-en ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett elfogadta hétfőn, október 16-án a képviselőház az alkotmánybíróság határozatához igazított különnyugdíjtörvényt – számol be róla az Agerpres hírügynökség.

Eszerint a jogszabályt a szenátus által múlt héten megszavazott formában fogadták el, miután a képviselőház munkaügyi, költségvetési és alkotmányossági bizottságainak kormánypárti többsége elutasította az ellenzéki pártok összes módosító javaslatát. Az alkotmánybíróság csak az igazságszolgáltásban dolgozók nyugdíjával kapcsolatban kért törvénymódosításokat.

A módosított törvény

szerint a legkevesebb 25 éves szolgálati idővel rendelkező bírák, ügyészek és alkotmánybírák nyugdíjkorhatára 60 év, a nyugdíjuk pedig a nyugdíjazásuk előtti 48 hónapban kapott bruttó fizetésük és bérpótlékaik átlagának a 80 százaléka. A törvény előírja azt is, hogy a nyugdíj nem lehet nagyobb a nyugdíjazás előtti utolsó fizetés nettó összegénél. (A jogszabály korábbi változata szerint a bírák, ügyészek és alkotmánybírák juttatását a nyugdíjazásuk előtti három hónapban kapott jövedelmük alapján számolták ki.)

Az elfogadott tervezet szerint csak azok a nyugdíjkorhatárt elért bírák, ügyészek, alkotmánybírák, a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság segédbírái és a 221-es törvény hatálya alá tartozó jogi szakszemélyzet tagjai jogosultak szolgálati nyugdíjra, akik legkevesebb 20 éven át töltötték be a felsorolt funkciók valamelyikét. A nyugdíj összege a 25 évből hiányzó szolgálati évek számával egyenlő százalékkal csökken, és nettó összege nem lehet nagyobb a nyugdíjazás előtti utolsó fizetés nettó összegénél.

Azok a személyek, akik kitöltötték a 25 év szolgálati időt a felsorolt tisztségek valamelyikében, akkor is jogosultak a szolgálati nyugdíjra, ha nyugdíjba vonulásukkor más területen dolgoznak, de csakis akkor, ha önhibájukon kívül mentettek fel tisztségükből. Ebben az esetben a szolgálati nyugdíjuk egy hasonló tisztségben, hasonló rangban és hasonló szolgálati idővel rendelkező bíró vagy ügyész utolsó ledolgozott 48 havi bruttó jövedelme átlagának a 80 százaléka.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke kijelentette az alkotmánybíróság határozatához igazított különnyugdíjtörvény képviselőházi megszavazása után, hogy a tervezet elfogadásával további 40 évig

életben tartják a különnyugdíjak rendszerét.

„A romániai demokrácia újabb szégyenletes pillanatát éltük meg a parlamentben: a PSD és a PNL szavazatát, amely által még 40 évig fennmarad a különnyugdíjak rendszere. Ezzel a szavazattal gyakorlatilag semmibe vették az egész romániai társadalmat, amely nem részesül ezekben az előjogokban” – mondta Drulă a plenáris ülés végén.

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök „leköpte” azokat, akik csak a járulékalapú nyugdíjra jogosultak, és „új alkotmányos elvet” vezetett be, éspedig azt, hogy az egyszer megszerzett előjogok örökre megmaradnak.

Erre visszavágva vissza Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke „képmutatóknak” nevezte azokat, akik nehezményezték, hogy a különnyugdíjakra vonatkozó alkotmánybírósági határozatokat csak a bírákra és ügyészekre alkalmazzák, mivel – mint mondta – ezt az országos helyreállítási tervet (PNRR) kidolgozó volt kormány és annak USR-s igazságügyi minisztere indítványozta. „Ezért jutottunk ebbe a helyzetbe” – tette hozzá a képviselőházi szavazás után Ciolacu. Véleménye szerint az új törvénnyel megvalósulnak az alkotmánybíróság döntései.

Kiemelt kép: freepik.com