Életműdíjat kapott Lőrincz Edit

Lőrincz Edit, fotó: az RMKT Facebook-oldala

Lőrincz Edit székelyudvarhelyi tanár kapta idén a 2019 nyarán alapított szakmai életműdíjat, amelyet olyan pedagógusoknak, tanároknak ítél oda a Romániai Magyar Közgazdász Társaság, akik környezetünkben hozzájárultak a jövő közgazdászainak képzéséhez.

Október 9-én Csíkszeredában, a társaság országos vándorgyűlésen adták át a díjat, alapítása óta második alkalommal. Az elsőt Ráduly Erzsébet, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium nyugalmazott közgazdaságtan tanára kapta. 2020-ban, mivel nem tudták megszervezni a vándorgyűlést az életműdíj átadása is elmaradt – tudtuk meg Tamás Rékától, az RMKT ügyvezetőjétől. Az idei díjat Lőrincz Editnek, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanárának ítélték oda.

„Jó néhány éve volt, amikor bekapcsolódtam a középiskolások egyéni vagy csapatos közgazdasági versenyek zsűrizésébe, egy-két év után feltűnt, hogy néhány csapatnév, néhány versenyző elkezdett visszatérő név lenni, stabil versenyzőkké váltak és, ami a legfontosabb, egyre gyakrabban értek el dobogós helyezéseket, nyerték meg a versenyt. A verseny döntőinek értékelése során mind többször azt láttuk, hogy ezen versenyzők ugyanazt az iskolát képviselik, ugyanaz a felkészítő tanár kíséri őket – írja az RMKT bejegyzésében Gergely László alelnök, majd így folytatja:

A versenyek többéves tapasztalata alapján azt is kimerem jelenteni, hogy az általa irányított csapatok munkájában tetten érhető volt az állandó fejlődés, a módszertani megújulás és a diákjai sikeréért való rendületlen kiállás ténye is.

Az RMKT szerint Lőrincz Edit hozzájárult a szakember-utánpótlás neveléshez az erdélyi magyar közgazdaságtan és üzleti tudományok számára, sarkallva diákjait számos belföldi és külföldi versenyen való részvételre, és ezeken való eredmények elérésére is, így nem csak a tudásuk gyarapításában, de a pályaválasztásban is segítve őket. Bejegyzésében a közgazdásztársaság tisztázza, a díj odaítélésében nem volt szempont a civil szférában való aktív részvétel, mégis megemlítik, hogy a díjazott tanár különböző szervezetek aktív, kezdeményező tagja, és korábban székelyudvarhelyi tanácsosként is tevékenykedett.

Lőrincz Editet meglepte, ugyanakkor megtiszteli a díj, ami úgy gondolja, nem csak őt illeti, hanem azokat a mindenkori tanítványait is, akik követték, és elfogadták a szakmai tanácsait. „Az ők kitartó, odaadó munkájuk nélkül nem beszélhetnénk most eredményekről” – írja Lőrincz Edit bejegyzésében, amelyben megköszöni a kitüntetést.