Elérkezett a brit EU-tagság utolsó napja

Nem kell aggódniuk a Nagy-Britanniában élő román állampolgároknak a brit EU-tagság péntek éjjeltől esedékes megszűnése miatt, mert az átmeneti időszak végéig nem változnak a jogaik – szögezte le Bogdan Aurescu külügyminiszter.

“Nincs ok aggodalomra és nincs ok pánikra” – fogalmazott a tárcavezető a Digi 24 televíziónak adott interjúban –, mert az átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-éig mindössze annyi változik, hogy Nagy-Britannia nem vesz részt az uniós döntéshozatalban, az ország területén élő uniós állampolgárokkal szemben a jelenlegi szabályok (szabad munkavállalás, szabad mozgás) maradnak hatályban.

Azok, akik Nagy-Britanniában le szeretnének telepedni, 2021. június 30-áig igényelhetik a letelepedett vagy előzetesen letelepedett státuszt – magyarázta a külügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás a közeli családtagok helyzetére is kitér.

A tervek szerint az Európai Unió és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatáról szóló tárgyalások október végéig tartanak majd, amikor az Európai Tanácsnak jóvá kellene hagynia a megállapodást – írja az Agerpres.