Elenyésző számban regisztráltak a külföldi román választók

Szeptember 15-éig, vasárnapig még regisztrálhatnak a külföldön élő román állampolgárok az államelnök-választásra – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Viorica Dăncilă kormányfő.

Eredetileg szerda, szeptember 11-e volt az utolsó nap, amikor a www.votstrainatate.ro honlapon fogadták a jelentkezőket, de a rendkívül alacsony érdeklődés miatt meghosszabbították a regisztrációt.

A honlap adatai szerint csütörtökön délután alig érte el a 35.000-et azok száma, akik szavazókörzetben adnák le voksukat, és kicsivel haladták meg ezt az értéket azok, akik levélben szavaznának. A két adat összeadva is alig tíz százalékát képezi a külföldi jegyzéknek, amin a májusi europarlamenti választásokon 700 ezer választó szerepelt.

Az előzetes online regisztrációt éppen azért találták ki, hogy megelőzzék az óriási sorokat a román konzulátusok előtt, mint amilyenek az EP-választásokon voltak, amikor ezrek nem élhettek szavazati jogukkal.

A módosult választási törvény szerint, ha egy településen legkevesebb száz személy kéri, külön szavazókörzetet létesítenek. A tartózkodási engedéllyel külföldön élők nem csak a választás vasárnapján, hanem az azt megelőző szombaton és pénteken is élhetnek szavazati jogukkal.

Kiemelt kép: Hotnews, Maszol