Elektronikus cigarettát sem vásárolhatnak a kiskorúak

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház a kiskorúak elektronikus cigarettákkal való kiszolgálását tiltó törvénytervezetet, írják az Agerpresen.

A 2016/201-es és a 2002/349-es törvényt módosító jogszabály célja a gyerekek és fiatalok dohánytermékekhez való hozzáférésének megakadályozása. A tervezet megtiltja a 18 éven aluliak kiszolgálását elektronikus cigarettákkal, e-cigaretták utántöltőivel és a dohányt felmelegítő termékekkel, valamint ezen termékek automatákból történő értékesítését is.

Ugyanakkor kötelezi az oktatási intézményeket, hogy kényszerítő intézkedéseket alkalmazzanak a tanulókkal szemben a dohánytermékek, elektronikus cigaretták vagy dohánymelegítő eszközök iskolán belüli birtoklása, illetve értékesítése esetén.

A jogszabály előírja, hogy az e-cigaretta és az e-cigaretta utántöltő palack európai jogszabályokban meghatározott fogalommeghatározását átvegyék. Illetve egy módosítás szerint tilos az olyan nikotinos tasakok (nicotine pouch) forgalomba hozatala, amelyek nikotintartalma meghaladja a 20 milligrammot tasakonként.

A jogszabály szerint ezentúl az easybox vagy egyéb locker típusú csomagátvevő pontokra sem engedélyezett bármilyen típusú cigarettarendelés kiszállítása, abban az esetben pedig, ha futár szállítja ki a rendelést, a csomagon fel kell tüntetni, hogy dohányterméket tartalmaz, ezért kizárólag nagykorú személy veheti át. Ennek áthágása 500 lejes büntetést von maga után a futár számára. Abban az esetben, ha a kereskedelmi egység nem tartja be ezt a szabályozást, annak működése 30 napra felfüggeszthető, valamint 20 ezer lejes büntetéssel járhat – derül ki az RMDSZ közleményéből.