Eleged van már a medvékből?

Csíkszeredában is tüntetés lesz a prefektúra épülete előtt a környezetvédelmi minisztérium által benyújtott medvékkel kapcsolatos törvénytervezet támogatása érdekében, hívják fel a figyelmet a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Facebook-oldalán. A csíkszeredai tüntetés a bukarestivel egyidőben lesz június 29-én, déli 12 órától.

Székelyudvarhelyről kedden, június 29-én, 10.30-kor indul ingyenes buszjárat a megyeközpontba a Márton Áron téri buszmegállóból. Az autóbusz a bethlenfalvi kultúrotthonnál is megáll felvenni az utasokat.

Azok a személyek, akik részt kívánnak venni a csíkszeredai tüntetésen, a városháza mezőgazdasági osztályának vezetőjénél, Sándor Alpárnál jelentkezhetnek telefonon a 0733-313-028-as számon június 28-án, 15 óráig.

Egy olyan jogszabály-tervezetet terjesztek elő, amelynek értelmében a medvetámadás bejelentését követően legfeljebb 24 órán belül egy csendőrből és vadászból álló különítmény altatással és áthelyezéssel vagy pedig kilövéssel eltávolíthatja a veszélyes állatot – mindezt egy jól kidolgozott eljárás alapján, felmérve a kialakult helyzet súlyosságát – mondta el Tánczos Barna a 10 perc Bukarest kormányzati tájékoztató 16. adásában.

Az eljárás alapján ha egy medve először hatol be lakott területre, meg kell próbálni elűzni a vadat. Ha többször megjelenik abban a helységben, akkor az állatot el kell altatni és lakott területtől távol kell elengedni a vadonban. Ha pedig a medve veszélyes, agresszív és támad, egyetlen megoldás annak a példánynak a kilövése, írják még az RMDSZ közlemnyében.