Eldöntötte, családorvos lesz

A társadalom egy régi vágya, hogy legyen egy olyan orvos a közelben, akihez betegség, egészségügyi panasz esetén fordulhat, hacsak nem sürgősségi ellátást igényel. A családorvosok munkája épp ezt a szerepet tölti be: a családorvosunk az, aki felméri állapotunkat, kikérdez a panaszainkról, megvizsgál, ismeri a kórtörténetünket, legjobb tudása szerint arra törekszik, hogy meggyógyítson. Ha szükséges, gyógyszeres kezelést ír elő, beutalót állít ki a szakorvoshoz, javasolja a betegség otthoni kipihenését és igazolást állít ki erről.

Felsorolni is hosszú lenne, mi minden tartozik a feladatkörükbe, nagy felelősség az övék: köztudott, hogy ahol kevesebb a családorvos, ott a kórházi halálozás is magasabb, csökken a lakosság egészségügyi alapellátáshoz való hozzáférése, és még több teher nehezedik a többi orvosi szakterületre.

Családorvosok nélkül maradhatunk?

Országos szinten a családorvosok helyzete aggasztó, a következő öt évben körülbelül 3 ezer családorvos fogja elérni a nyugdíjkorhatárt, a Román Orvosi Kamara elnöke, Daniel Coriu becslése szerint 10 év múlva Románia egyike lesz azoknak az országoknak, ahol a legnagyobb hiány fog mutatkozni családorvosok tekintetében, mivel nincs elég szakember. 

„Idén több mint 4.500 helyet hirdettek meg országos szinten rezidensképzésre az összes szakra, a vizsgára 5.900-an iratkoztak be. A novemberi vizsgán résztvevők körében volt egy felmérés, amit 1.832-en töltöttek ki. Ebből jól látszik, hogy melyek a „legmenőbb” szakágak: a legtöbben a radiológiát, a bőrgyógyászatot, a kardiológiát, a pszichiátriát választották, ötödik helyen az aneszteziológia és intenzív terápia volt, kevéssel maradt le tőle a szülészet és nőgyógyászat. A családorvos rezidensképzés az 58 szakágból a 24. helyen végzett.”

„Az idén Marosvásárhelyen 42 hely volt meghirdetve családorvos rezidensképzésre, amelyből 31-et töltöttek be. Tavaly országos szinten 173 helyet hirdettek meg, idén már összesen 321 hely volt, amiből 46 maradt betöltetlen.”

Hargita megyében sem fényes a helyzet: a Hargita megyei egészségbiztosítási pénztár adatai szerint 326 ezer lakosra 131 családorvos jut, akik közül 66-an már a nyugdíjkorhatár közelében vannak. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 2.488 személyt látnak el jelenleg a családorvosok, és ez a szám a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 5.000-re is emelkedhet.

A fő gond az, a családorvosi kamara elnöke szerint, hogy nincs utánpótlás: országos szinten a 35 év alatti szakemberek a családorvosoknak csupán a 2,2 százalékát teszik ki, a családorvosi praxis ugyanis kevésbé vonzó a pályakezdők számára. Bár évente több száz fiatal jelentkezik rezidensképzésre, ritka, hogy a háziorvos rezidensképzést válasszák és a szakmában is maradjanak.

Kivételek mégis akadnak,

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!