Eldőlt, milyen oktatás lesz ősztől a BBTE-n

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem megteremti a körülményeket ahhoz, hogy ősztől, a 2021-2022-es egyetemi év kezdetétől visszaálljon a jelenléti oktatás a felsőoktatási intézmény hallgatói számára. Ezt azonban a beoltottságtól és a COVID-19 világjárvány alakulásától teszik függővé – derül ki a BBTE sajtóirodájának csütörtöki közleményéből.

A döntést csütörtökön fogadta el a BBTE szenátusa az egyetem igazgatótanácsának javaslatára, a hallgatói képviselettel folytatott konzultációt követően.

Azok a hallgatók vehetnek fizikailag részt,

A hallgatói szervezetek képviselőinek javaslatára a BBTE bentlakásaiban is az említett kategóriákba tartozó egyetemisták kaphatnak majd szállást. A bentlakások befogadóképességét az éppen hatályos, országos szintű járványügyi szabályok alapján szabják majd meg. A közleményből nem derül ki, hogy a negatív teszteket milyen rendszerességgel fogják kérni.

Azoknak a hallgatóknak, akik a felsorolt kategóriák egyikébe sem tartoznak, „online vagy más alternatív módokon” lesz lehetőségük részt venni az oktatásban, az egyes karok által meghatározott feltételek mellett, a profiltól, a szakterülettől és a rendelkezésre álló forrásoktól függően. Azok a hallgatók, akik valamilyen igazolt egészségügyi állapot miatt nem kaphatnak oltást, „különleges rendszerben” szállásolhatók el, és az oktatási tevékenységekben online vagy más alternatív módokon vehetnek részt.

A vizsgák mindenki számára fizikai jelenléttel zajlanak majd, függetlenül attól, hogy a diák jelenléti vagy online oktatásban vett-e részt, de a közlemény nem tér ki a feltételekre.

Az intézkedések a járvány alakulásának függvényében frissülnek, az egyetem az érintetteket bevonja és időben értesíti, olvasható még a közleményben.