Eldőlt, mikor nő a minimálbér

Bejelentette a munkaügy miniszter, hogy mikor és mennyivel növekszik az alapfizetés.
A kép illusztráció.

„A szakszervezetekkel és a munkáltatók szervezeteivel való találkozó után úgy döntöttünk (…), hogy a minimálbért 2018. december 1-jétől növeljük, és akkor vezetjük be a differenciált minimálbért is” – jelentette be vasárnap este Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter az egyik romániai hírcsatorna műsorában.

A garantált fizetés emelése mellett több pénz jutna a felsőfokú végzettséggel vagy a legalább 15 éves tapasztalattal rendelkezőknek. A régiségbe a bejelentett munkanélküliség és a szülési szabadság idejét is beleszámolnák.

„2.080 lej lesz az általános minimálbér,

és 2.350 lej lesz a garantált havibérük azoknak, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, vagy legalább 15 év szakmai tapasztalatuk van” – magyarázta Vasilescu.

A differenciált minimálbér bevezetéséhez a soron következő kormányülésen kezdeményezik a munkatörvénykönyv szükséges módosítását.

A miniszterasszony továbbá megerősítette: 2019-től minden állami alkalmazottnak nő a bruttó fizetése, mégpedig 2022-ben esedékes és a mostani fizetés közötti különbség 25 százalékával – tájékoztat az Agerpres.