Eldőlt, hogy mi lesz a népszavazással

Kijelölte Klaus Iohannis államfő az európai parlamenti választások napjára, május 26-ára meghirdetett referendum témáit – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A szavazólapokon egyrészt a korrupció miatt elítélt személyek kegyelemben való részesítése, másrészt az igazságügy sürgősségi kormányrendelettel való módosítása szerepel majd.

Az állampolgároknak el kell dönteniük, akarják-e, hogy elengedjék a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt személyeket, illetve akarják-e, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket fogadjon el olyan érzékeny területekre vonatkozólag, mint a büntetőjog vagy az igazságügyi rendszer megszervezése” – fogalmazott az elnök csütörtöki sajtónyilatkozatában.

Az elnök szerint zéró toleranciát kell hirdetni a korrupcióval szemben, ezért a közkegyelemben vagy amnesztiában részesítés megtiltása jelenti a helyes utat, illetve hangsúlyozta, hogy a kormány sürgősségi rendeletei káros hatással vannak az igazságügyi rendszerre, mert azonnali joghatást fejtenek ki, esetenként akár visszamenőleges hatályúak.