Eldőlt, hogy melyik párt adja az első kormányfőt

Nicolae Ciucát, a PNL jelöltjét kérte fel kormányalakításra hétfőn Klaus Iohannis államelnök, miután konzultált a parlamenti pártokkal, írja az Agerpres. Egyedül a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt a megbeszéléseken.

Sajtónyilatkozatában Iohannis hangsúlyozta, hogy Nicolae Ciucát a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek közösen javasolták a kormányfői tisztségre. Ezek a politikai alakulatok szilárd parlamenti többséget hoztak létre – utalt arra a korábbi ígéretére, hogy addig nem hívja össze a pártokat, amíg ez a feltétel nem teljesül.

Az alkotmány értelmében a miniszterelnök-jelöltnek tíz napon belül meg kell alakítania a kabinetet, amelynek beiktatásához a parlament támogatását kéri. A kormány összetételéről és programjáról együttes ülésen vitázik és szavaz a parlament.

Ha megkapja a bizalmat, akkor is csak egy ideig vezetheti a kormányt a nagykoalíciós partnerek (PNL, PSD, RMDSZ) egyezsége alapján, ugyanis abban maradtak, hogy felváltva adja a két nagyobbik párt a kormányfőt.

Az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak a nyilatkozata alapján Nicolae Ciucă mandátuma másfél évre szól, őt követi majd a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kijelölt kormányfő – az aktuális jelölt maga a pártelnök, Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă nem először miniszterelnök-jelölt,

az államfő október 21-én már felkérte erre a tisztségre, de a tartalékos tábornok visszaadta megbízatását, miután a PNL és az RMDSZ nem talált támogatást egy kisebbségi kormány beiktatásához, akkor a még ellenzékben politizáló, a parlament legnagyobb frakcióját adó PSD is ellene volt.

Ciucă egyébként volt már ügyvivő miniszterelnök 2020 decemberében, a múltjáról többet itt írtunk.