Így maradna a Bölények Ligájában a VSK

Kérdésünkre Mester Zoltán ügyvezető megerősítette a hírt: a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub kérésben fordult a Román Kézilabda Szövetséghez, hogy emelje meg a Bölények Ligája részvevőinek számát a jelenlegi 14-ről 16-ra, így az udvarhelyi együttes jövőre is szerepelhetne a legjobbak között.

A másik, ugyancsak tavaly feljutó és most kieső pozícióban lévő csapat, a Nagyvárad is hasonló kéréssel fordult a szövetséghez. Női vonalon is a bajnokság több résztvevője kérte a Virágok Ligája részvevőszámának bővítését, tudtuk meg az ügyvezetőtől.

„Általában az szokott lenni, ha megnézzük az elmúlt éveket, hogy kettő feljut és a következő szezon végén ugyanaz a kettő kiesik. Nagyon nehéz, hogy az első tanulóévben az ember a csapatát kellően megszilárdítsa” – idéz az indoklásból Mester. A helyi kézilabdamúlton kívül arra hivatkoztak még, hogy az utánpótlás-nevelésünk színvonalának megőrzéséért és javításáért szüksége van a városnak egy perspektívát nyújtó elsőosztályos klubra, ugyanakkor arra is, hogy a város most elkötelezte magát a kézilabda mellett.

„Az a mi elképzelésünk,

hogy ebben az évben direkt kieső csapat nem lesz, a másodosztályból a két első feljutna egyenesen, a mögöttük következő kettő osztályozót játszana a Bölények Ligája utolsó két helyezettjével. Ezeket a találkozókat reális lenne megnyerni” – magyarázza az ügyvezető. A növeléstől számított második szezonkezdésnél már két direkt kiesője is lenne a Bölények Ligájának, a 13. és 14. helyezett pedig a másodosztály 3. és 4. helyezettje ellen vívhatná ki a bennmaradást.

Bár a hónap elején szerettek volna választ kapni, március közepén lesz vezetőségi ülés a szövetségnél, s valószínű, hogy akkor tárgyalják a VSK kérését. Mester szerint amint választ kapnak, leülnek egyeztetni a városvezetéssel a finanszírozásról, hogy elkezdhessék a következő szezonra megerősíteni a csapatot annyira, hogy elkerüljék az utolsó négy hely valamelyikét, tehát az osztályozós találkozókat is. „Ha időben megkapjuk a pozitív válaszokat minden oldalról, az egy reális célkitűzés” – mondja.

Mi van, ha nem születik pozitív döntés?

Hiszen a Focșani ellen, előző fordulóban szerzett döntetlennel eldőlt, ahhoz, hogy megmaradjon a bennmaradás matematikai esélye, minden mérkőzését nyernie kell a VSK-nak, Temesvárnak meg elveszítenie, hogy a tavaly nyáron feljutó udvarhelyi csapat utolérje őket a pontvadászat 12. helyén.

Ha kiesünk, összerakunk egy kétéves tervet, hogy hogyan jutunk vissza első évben, és második évben hogyan erősítjük meg annyira a keretet, hogy bent is tudjunk maradni” – vázolja Mester. Hogy ebben az esetben hogyan alakul majd a város támogatásának mértéke, azután egyeztetnek, hogy a szövetség elbírálja a kérésüket.

Kiemelt kép: archívum/GÁL ELŐD