Eldőlt a Dăncilă-kormány sorsa

Fotó: news.ro

Átment a parlamenti ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány, megbukott a Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata kormány – adta hírül csütörtökön délután az Agerpres hírügynökség. A buktatáshoz 233 szavazatra volt szükség, végül 238 gyűlt össze, ami eggyel több, mint az indítványt aláírók száma.

Marcel Vela szenátusi titkár a plénumban közölte: a 464 képviselő és szenátor közül 399 volt jelen a csütörtöki ülésen, és közülük 245-en adtak le érvényes szavazatot.

Az alkotmány értelmében Klaus Iohannis államfő egyeztetésre hívja a pártokat, és az általa kijelölt új miniszterelnök-jelöltnek 10 napja van, hogy megnevezze minisztereit. A kabinetet a parlament többségének támogatnia kell, de ha egymás után kétszer nem kap bizalmat, akkor előre hozott választásokat ír ki az államfő. Ez leghamarabb 2020-ban történhet meg, amikor amúgy is parlamenti választásokra készül az ország.

Viorica Dăncilă 2018 januárjában került a kormány élére, Liviu Dragnea volt PSD-elnök javaslatára, miután Mihai Tudose – párton belüli nyomásra – lemondott. Románia első női miniszterelnöke legutóbb 2018 decemberében élt túl egy bizalmatlansági indítványt, amikor még kitartott mellette a PSD koalíciós partnere, a Călin-Popescu Tăriceanu vezette ALDE. A kisebbik kormánypárt ez év augusztus végén szállt ki, arra hivatkozva, hogy a PSD nem Tăriceanut támogatja az államfőválasztáson.

Két nappal korábban Dăncilă azt nyilatkozta: a bukás esetén is ő maradna a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és államfőjelöltje.