Eladnák a könyvtár felét

Harminchárom napirendi ponttal hívták össze a novemberi rendes havi tanácsülést, melyet csütörtökön, november 24-én reggel 9 órától tartanak a városháza Szent István termében.

Pénz és emberek

A múlt havi tanácsülés jegyzőkönyvének elfogadása (a magyar változatból kiderült, hogy munkatársunk petíciója a mozi érdekében “szülőikezdeményezés”-nek minősül, csak épp ő nem tud róla, hogy gyereke lenne), vagy 10 ANL-lakás eladhatóvá tétele és új ülésvezető tartozik a rutinügyek közé. Jóváhagyják a művelődési ház és a néptáncműhely díjszabásait, megváltoztatják a személyi nyilvántartó iroda egyes köztisztségeit és módosítják a költségvetést. 

A roma kisebbség társadalmi integrációját célzó projekt elindítása érdekében munkacsoportot hoznak létre, ebbe szavaznak be két tagot a tanácsból. A város erdeiről is három napirendi pontban döntenek: a fa 2023-as ára és egy erdőgazdálkodási alap létrehozása lesz az étlapon. 

Víz és szemét

Közérdekű víz- és csatornahálózat létrehozása érdekében átadják bizonyos területek használati és szolgalmi jogát a Telekpatakában a szolgáltatónak (Telekpataka juhistálló/esztena szerepel az tervezetekben, románul târla Telekpatak), közvagyonba veszik a Zöldliget lakópark vízvezetékhálózatát, és a szeméttelepen is lesznek változások, ezeknek a technikai mutatóiról döntenek.

Ingatlanok

Köztulajdonná minősítik a város telkeit, amit a tulajdonosok leadtak a kadicsfalvi és a Keresztvápa zónákban, hogy utcát és közterületet hozzanak létre rajta, három területnek tisztázzák a jogi helyzetét a Kisköved utcában, ahol folyamatban van egy pályázat a beruházási minisztériumnál a tér felújítása érdekében, egynek pedig elindítják a megvásárlását a II. Rákóczi Ferenc 40 szám alatt az IKOS Conf. Rt.-től. A régi női bentlakást alakítanák át szociális lakásokká. 

A városi könyvtár épületének felét nem adták el még a tulajdonosok, bérelte az önkormányzat, most úgy tűnik, hogy erre is sor kerülhet. Az épületet a rendszerváltás után visszaszolgáltatták a tulajdonosoknak, akkor az örökösök egyik részével sikerült kiegyezni a vásárlásról, a másik részük azonban nem adta el a maga tulajdonát. Utóbbiak, az Urmánczy család tagjai és Bonyha Gabriella szeptemberi keltezésű levelükben felhívják a figyelmet a bérleti szerződés lejárására október végén, illetve felkérik az önkormányzatot arra, hogy fontolja meg az épület megvásárlásának lehetőségeit. Az épületet felértékelteti, és a piaci árnak megfelelő összegért megveheti a hivatal – áll a tanácshatározat-tervezetek dokumentációjában. Itt egy pici bibi lehet, ha nincs erre előirányozva az idénre költségvetési keret –  jelezte törvényességi kifogásait Venczel Attila, a város főjegyzője.

A Bethlen Gábor és a Benedek Elek iskolák termeinek bérbeadásáról is szó lesz. A bérleti és koncessziós díjakat aktualizálják az infláció értékével, valamint módosítják azt a tanácshatározatot, mellyel 2020-ban a szociális lakások odaítéléséről döntő bizottságot hoztak létre.