El kell távolítani a magyar zászlókat a városházából (frissítve)

Arra kötelezi a bukaresti törvényszék Gálfi Árpád polgármestert, hogy az irodájából és a tanácsteremből távolítsa el a magyar zászlókat. A döntés nem jogerős – közölte blogján Dan Tanasă, aki egyesülete (ADEC) nevében indította a pert.

Amennyiben sikerül elérni a polgármestert és Venczel Attila főjegyzőt, hogy nyilatkozzanak ez ügyben, frissítjük cikkünket.

Frissítés (12.00)

Venczel Attila főjegyző is a sajtótól értesült a döntésről, amelynek indoklását még nem közölték ki, majd ettől függ a fellebbezés, mondta. A keresetet 2019. december 16-án adta be Tanasă a polgármester ellen.

A város jogilag azzal védekezett, hogy a kifogásolt szimbólumokat nem olyan helyekre tették, amely nyilvános helyiségnek minősülne a törvény értelmében. Sem a tanácsterem, sem a polgármester irodája nincs állandó jelleggel nyitva, érvelt Venczel, aki szerint nem vonatkozik ezekre a zászlótörvény azon előírása, amely a más állami lobogók kihelyezését korlátozza.

A védelem másik pillére, hogy a testvértelepülésektől ajéndékba kapott zászlókról van szó, amelyeket a „kölcsönös tisztelet jegyében” helyeztek ki, ezért „kényelmetlen precedenst” teremthet egy ilyen döntés – közölte a főjegyző.