EJEB: Romániának meg kell védenie az azonos neműek alkotta családok jogait

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint Románia megszegte az emberi jogok európai egyezményének nyolcadik, családi és magánélethez való jogra vonatkozó paragrafusát azzal, hogy nem ismeri el az azonos nemű párokat. A döntés 2023 májusában született meg, négy évvel azután, hogy Florin Buhuceanu és Victor Ciobotaru, valamint további húsz azonos nemű pár beperelte Romániát, amiért az állam nem ismeri el őket családként és nem biztosít számukra jogvédelmet. A döntés ellen a román külügyminisztérium fellebbezett, de ezt szeptember 26-án elutasította az EJEB Nagykamarája – számolt be róla a Transtelex a G4Mediára, és az Accept Egyesület – az első olyan nem kormányzati emberi jogi szervezet Romániában, amely védi és támogatja az LMBTQ emberek jogait – tájékoztatására hivatkozva.

A döntés arra kötelezi Romániát, hogy megteremtse az azonos nemű párok alkotta családok elfogadásának és védelmének jogi keretét – írja a Transtelex.

Az említett 21 azonos nemű pár azért perelte be Romániát, mert állításuk szerint az országban sérül a családi és magánélethez való jog, mert az azonos nemű párok tagjait nem ismerik el hozzátartozóként az egészségügyi intézményekben, emiatt nem látogathatják egymást a kórházban, nem hozhatnak döntéseket vészhelyzetben és nem intézkedhetnek a temetésről halál esetén. Emellett a jelenlegi törvények szerint többek között nem örökölhetnek és nem köthetnek közös egészségügyi biztosítást sem. Az EJEB igazat adott nekik.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a G4Mediának adott nyilatkozatában már májusban megerősítette, hogy az EJEB döntése kötelezi Romániát az azonos nemű párokat védő jogi keret kidolgozására. „Az EJEB nem fogadta el Romániának azt az érvét, hogy a lakosság jelentős részében ellenérzést váltanak ki az azonos nemű párok” – mondta Asztalos Csaba.

Románia az utolsó hat olyan európai uniós tagállam egyike, Bulgária, Lengyelország, Litvánia, Lettország és Szlovákia mellett, amely semmilyen jogi védelmet nem nyújt az azonos nemű pároknak – írja a Transtelex.

Kiemelt kép: unsplash.com/ALVIN MAHMUDOV