Együtt vannak, ettől erősek

S nem csak, a mászást is szeretik. Sok-sok érmet gyűjtöttek a Városi Sportklub futói a hét végén.
Fotó: a Városi Sportklub

Két futóversenyen is indultak a Városi Sportklub futói a hétvégén.

A Carpathia Trails

nevű versenyen csapatban volt érdekelt az udvarhelyi klub a Bartha Bálint és Takács Szabolcs alkotta kettős révén. A csapatverseny lényege, hogy 4 nap 4 különböző nehézségű szakaszt kell lefutniuk a párosoknak egy időben indulva, és egyszerre a célba érkezve.

Az első nap, csütörtökön egy „laza” 6 kilométert kellett teljesíteni, pénteken egy 1600 méteres szintkülönbségű 26 kilométeres szakasz következett. Szombaton a maratoni táv jött, szintén a hegyekben, több mint 2500 méter szintemelkedővel, míg vasárnap egy 15 kilométeres etappal zárult a verseny.

A VSK kettőse mind a négy szakasz végén dobogóra állt, és ez az összetett második helyére volt elegendő. Korábban mindkét versenyző volt már hasonló páros versenyen, de együtt először futottak, és elmondásuk szerint jól kiegészítették egymást, ezért fognak még ebben a felállásban versenyezni.

A VSK terepfutói egy másik,

a Bate Toaca maratonon

is részt vettek, amely része a tizenöt állomásos Circuitul Carpaților terepfutó körversenynek, és amelyet az egyik legnehezebb romániai versenynek tartanak. A Csalhó hegységben megrendezett versenyen az indulók két szakasz közül választhattak: a rövidebb 1300 méteres szintkülönbségű 19 kilométeres szakasz, illetve a maratoni szakasz közül. Utóbbi 33 kilométerén több mint 2600 méter szintkülönbség van.

A pálya a technikás terep miatt nehéz: a versenyzők folyamatosan emelkedőre, vagy lefele futnak. Hatalmas sziklák, kövek, gyökerek, vékony ösvények és az erdőben lévő derékig érő növényzet is nehezíti a versenyt. „Leírhatatlanul szép és kimondhatatlanul nehéz terep felfele és lefele is. Élveztem. Szenvedtem. Több kilométeren keresztül kergettük egymást az összetett negyedik helyén végző hölggyel, de sikerült legyőznöm” – mondta a verseny után Fazakas Bíborka, aki 5 óra 24 perces idejével megnyerte a 30-39 év közötti nők maratoni versenyét. Idejével az összetett verseny dobogójának harmadik helyére ért fel.

A férfiak maratoni távját Szabó Zoltán és Józsa Levente is teljesítették, előbbi 28., utóbbi 59. helyen végzett összetettben a befutott 118 versenyzőből.

A kisebb távon Ilyés Lóránd a 30 és 39 éve közötti férfiak kategóriájában második helyen végzett, 2 óra 14 perc és 29 másodperc alatt ért célba. Mögötte szintén a VSK futója, Márton Szabolcs futott be harmadikként. Az összetett dobogójára egyikük sem fért fel, Ilyés negyedik, Márton hatodik lett.

A 30 és 39 év közötti hölgyeknél Márton Piroska harmadik helyezést ért el, ezzel az összesítésben a hatodik helyen végzett, míg Szabó Kinga a 40 és 49 év közöttiek versenyét nyerte meg, összesítésben végül tizedik lett. Szintén ebben a kategóriában Balázsy Hajnalka is felfért a dobogó második fokára, ő összetettben a tizenkettedik lett. Rajtuk kívül Gönczi Dezső, Nagy Csaba, Kovács Zsuzsánna, Nagy Elemér és Imre Judit is teljesítették a versenyt.

Szabó Kinga szerint nagyon nagy erőt adott neki, hogy a csapat ilyen nagy létszámban vett részt a versenyen. „Nem számítottam dobogóra, de minden kedvezett, és a mászás is a kedvenceim közé tartozik, itt pedig volt belőle bőven” – mondta.