Együtt nyerne 2024-ben a két kormánypárt?

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy esetleges közös indulásról tárgyalt a jövő évi helyhatósági, parlamenti és elnökválasztáson – írja a Libertateára hivatkozva a Transtelex.

Ciolacu (PSD) és Ciucă (PNL) összesúgnak. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

A Libertatea először megnevezetlen forrásokra hivatkozva írta meg, hogy Demokratikus Blokk néven a közös indulásról tárgyalt titokban a két kormányzó párt. Később Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD elnöke megerősítette a sajtónak nyilatkozva, hogy „megbeszélések vannak” a két fél között. A miniszterelnök úgy fogalmazott a közös listát firtató kérdésre, „normális, hogy folynak tárgyalások, politizálunk”, „úgy gondolom, a PSD és a PNL stabilitást hozott Romániának”, sikeres a közös munka.

A kormányfő arra a kérdésre, hogy az egy év múlva esedékes elnökválasztásra is közös jelöltet állít-e a két párt, kitérő választ adott.

Lucian Bode, a PNL főtitkára sem zárta ki a közös indulást. Bode szerint jelenleg ugyan nem folynak tárgyalások, de a PNL nem zárja ki ezt a forgatókönyvet. „Jelenleg nincs titkos vagy nem titkos megbeszélés ebben a témában” – nyomatékosította Bode kedden.