Egyszerre két fejlesztési igazgatónk is lesz?

Puskás Katalin és Gálfi Árpád 2016-ban még egymás mellett a tanácsülésen
archív fotó

Semmissé nyilvánította a Marosvásárhelyi Ítélőtábla azt a polgármesteri rendeletet, mellyel Gálfi Árpád menesztette Puskás Katalint a fejlesztési-közbeszerzési igazgatóság éléről. A döntés jogerős – olvasható az igazságügyi portálon.

Puskás úgy nyerte meg másodfokon a pert, hogy féléve még vesztésre állt, ugyanis a Hargita megyei törvényszék elsőfokon nem adott helyt a keresetének, fellebbeznie kellett. A döntés ellen egyébként a polgármesteri hivatal is fellebbezett.

Az ítélőtábla – május 17-én hozott döntésével – végül elutasította a városháza kifogásait és helyt adott Puskás követeléseinek: részben érvénytelenítette az elsőfokú döntést, és teljes egészében az említett polgármesteri rendeletet. Ennek következtében a hivatalnak vissza kell állítania az azt megelőző állapotot, és kamatostul ki kell fizetnie a Puskástól 2019.04.05-e óta megvont fizetéseket és juttatásokat, amíg vissza nem helyezik. Továbbá egy 150 lejes bélyegilleték és 10.000 lejes perköltség (ügyvédi honorárium) törlesztésére is kötelezik a vesztes félt, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalt.

Puskás Katalin: érvényesült az igazság

– értékelte telefonos megkeresésünk alkalmával a bírói döntést. A végzés frissességére hivatkozva nem akart többet mondani, előbb megvárná az indoklást. Arra a kérdésre, hogy visszatér-e állásába, amit a végzés lehetővé tesz számára, többszöri visszakérdezés után sem felelt egyértelműen igennel vagy nemmel.

– Minden dolog két emberen múlik – ismételte el kétszer is a volt beruházási igazgató. – A bírói döntésnek én per pillanat alávetettem magam. Ki vagyok én, hogy ezt merjem bármilyen módon is kommentálni?

Úgy gondolja, ez az egész hercehurca megelőzhető lett volna, ha a polgármester 2018-19-ben meghallgatta volna az érveit, kikérte volna a véleményét, és nem seperte volna le az asztalról. Amikor érezte, hogy nem tud „ezzel az emberrel” dolgozni, akkor kérte kétszer is a felfüggesztését 4 évre, amihez közhivatalnokként joga van. Közös megegyezéssel sem távozhatott, a polgármester az elbocsátását választotta.

Soha, soha! Még meg se fordult a fejében, hogy kiszámolja, mennyi pénzzel tartozik neki a döntés alapján a polgármesteri hivatal.  – Hamarabb kiszámolták a hivatalban. Ez egy becsületbeli belerondításnak a kiigazítása volt. Olyan megalapozatlan dolgokkal vádolt meg, amik meg sem fordultak a fejemben, hogy elkövessem – válaszolta erre vonatkozó kérdésünkre.

Kértük, hogy fogalmazza meg, mit tanácsol frissen kinevezett utódjának, amennyiben mégsem térne vissza. – Ezzel a múlttal senkinek semmit nem tudok tanácsolni, mert a logikai érv nem érvényesül ebben a városban. Amikor vállalkozott erre, akkor biztosan tudta, hogy mire vállalkozik. Kösse fel a gatyáját és teljesítsen, ennél többet nem tudok mondani – foglalta össze.

Gálfi nem vette fel

Próbáltuk elérni Gálfi Árpád polgármestert is, aki nem vette fel a telefont. A Facebook fotói alapján Kárpátaljára vitt a nap folyamán segélyszállítmányt. Szerencsére múlt kedden, egy, a beruházásokról szóló sajtótájékoztatón megkérdeztük, hogy még mindig indokoltnak tartja-e Puskás Katalin fejlesztési igazgató menesztését. Akkor kitartott amellett, hogy a licitek, munkafolyamatok, összegek, dokumentumok nem megfelelő kezelése késztette arra, hogy lépéseket tegyen ellene.

Cikkünk megjelenése után visszahívott, elmondta, hogy nem tudja, mi áll a bíróság honlapján, ő is csak a hírekből értesült róla, hogy kijött a végzés, amikor meglesz az indoklás, akkor fog nyilatkozni.

A kialakult helyzet attól problémás,

hogy Puskás elbocsátása óta már másodszor is betöltötték versenyvizsgával, meghatározatlan időre az igazgatói állást. Előbb Szabó Sámuel, majd az ő felmondása után szinte egy évre, 2022 márciusában Kovács Attila foglalta el a széket.

Az idevágó jogszabályok értelmében a polgármesternek végre kell hajtania a bírói döntést, ki kell neveznie Puskást akkor is, ha történetesen foglalt a pozíció. Mivel azonban versenyvizsgával szerezte állását, Kovács Attilának más üres pozíciót kellene hogy ajánljanak a hivatalon belül, ha tudnak azonosítani ilyent a felmondási idő alatt. Persze, az is megtörténhet, hogy Puskás nem teszi le az esküt, és akkor újra Kovács lehet az igazgató – ha még akar.

A Szejke-gate” háttere

Puskás Katalin fejlesztési igazgatót azzal gyanúsította meg a polgármester 2019 folyamán, hogy megkárosította a várost azzal, ahogyan lebonyolította a szejkei csatornázás közbeszerzését, és rajta akarta behajtani az állítólagos kárt (257 ezer lejt), amely a beruházás során jóváhagyott áremelésből származik. Puskást nem csak menesztette a hivataltól, hanem a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) is feljelentette Gálfi. A károkozással kapcsolatos pert Puskás jogerősen megnyerte, a marosvásárhelyi DNA-nál is ejtették az ügyet.

A polgármesteri hivatal ezzel párhuzamosan megpróbálta peres úton érvényteleníteni a közbeszerzést elnyert kivitelező Macops Kft.-vel a megkötött szerződést és az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást is, de mindkét fokon elutasították a keresetet. A Macops viszont elvesztette, vagyis visszalépett abból a másik perből, amelyet azért indított, hogy a hivatal vegye át az elvégzett munkálatokat – ezt ugyanis a városháza erre kijelölt bizottsága megtagadta, műszaki hiányosságokra hivatkozva. Azóta a cég új pert indított a ki nem fizetett számlák behajtására, a városháza pedig szaktanulmányokat rendelt el az esetleges átvételezés végett.

A szennyvízhálózat meglététől függ a nagyobb (potenciális) beruházások megvalósítása, mint amilyen a Szejkére megálmodott gyógyfürdő is.