Egyre több európai ország kerül piros zónába

Frissítette csütörtökön, január 6-án az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. A lista 9-étől, vasárnap éjféltől érvényes.

Románia továbbra is zöld zónás, Magyarország viszont piros zónás a magas fertőzöttségi ráta miatt. Az innen Romániába érkezőknek december 20-tól kezdve a beutazás előtt 24 órával ki kell tölteniük egy elektronikus formanyomtatványt. Ha ezt elmulasztják beutazás előtt, akkor az érkezésüktől számított 24 órán belül még megtehetik, ellenkező esetben büntetést kapnak.

Az űrlap december 20-ától elérhető a plf.gov.ro honlapon, és kizárólag elektronikusan lehet kitölteni, papír alapon és a határátkelőhelyen nem. A kitöltött adatlapot nem kell kinyomtatni, mert a személyazonossági igazolvány vagy útlevél szkennelésekor az űrlapon szereplő adatok megjelennek a határrendészet számítógépes alkalmazásában. Azt, hogy hogyan kell kitölteni a beutazási adatlapot, ide kattintva lehet megtudni, az erről készült román nyelvű videóból.

Az új lista szerint piros zónába került Franciaország, Svájc, Görögország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria a magas fertőzöttségi arány miatt.

Az országok besorolásának teljes listája ide kattintva elérhető.

Magyarországról, valamint más, a járványügyi besorolás szempontjából vörös zónába sorolt többi uniós országból jövet továbbra is csakis a beoltottak és a fertőzésből legfeljebb fél éve kigyógyult utasok léphetnek be karanténmentesen Romániába. Az új szabály szerint a fertőzött személlyel érintkezett oltottaknak és a koronavírus-fertőzésen az előző 180 napban átesett személyeknek 5 napra kell karanténba vonulniuk, oltatlan személyeknek az eddigi 14 napról 10 napra csökken a karantén időtartama. Ugyanez a szabály lesz érvényes az igazolt fertőzöttek kontaktjaira is.

digi24