Egyre több a sárga és a piros település Udvarhelyszéken

Frissítette a települések besorolását a megyei vészhelyzeti bizottság pénteken, október 23-án. Több udvarhelyszéki település is forgatókönyvet váltott: vagy zöldből lett sárga, vagy sárgából lett piros jelzésű, de egy sem zöldült ki újra.

Az egész Hargita megyére érvényes szabályok érvényben maradnak, és, bár megyei szinten is átlépte péntekre a fertőzöttség a 3 ezrelékes küszöböt, nem világos, hogy kötelező-e a maszk vagy sem kültéren a megye minden pontján. A prefektusi hivatal – régebbi határozataira hivatkozva – ugyan figyelmeztetett a maszk beltéri és kültéri használatára az adatokat tartalmazó pénteki hírlevelében, a legfrissebb határozat a kérdéses korlátozást nem tartalmazta. A 34. számú, október 23-ai határozat is csak a piros jelzésű településeknél írja elő szó szerint a kültéri maszkviselést. A tisztázás érdekében emailben és telefonon is kerestük a prefektusi szóvivőt, egyelőre sikertelenül.

A piros jelzésű települések

Október 25-én, vasárnap 23 órától november 8-ig a korábban zöld Tusnádfürdő, a sárga Oroszhegy, Csíkszépvíz, Gyergyóalfalu, Gyergyószárhegy, Csíkpálfalva és Siménfalva is pirosnak számít.

Udvarhelyen, Fenyéden és Csíkmadarason november elsejéig, kilenc másik Hargita megyei település: Csíkszereda, Szentegyháza, Felsőboldogfalva, Bögöz, Tusnád, Zetelaka, Lövéte, Csíkszentmihály, Kászonaltíz esetében november 3-ig érvényesek a szabályok:

Székelyudvarhelyen a 7 ezrelék meghaladását követően további szigorításokat vezettek be, ezekről itt írtunk.

A sárga zónában

a korábbi listáról megmaradtak: Gyergyócsomafalva, Székelykeresztúr, Csíkdánfalva, Galócás, Farkaslaka, Oklánd, Csíkszentkirály, Csíkszentmárton, Csíkszentimre és Csíkszenttamás települések, ahol november elsejéig érvényesek a szabályok. Ellentmondásos a megítélése, de a csütörtöki besorolás alapján Keresztúron hétfőtől, október 26-ától már piros forgatókönyv szerint, kizárólag online folytatják az oktatást.

Balánbánya, Kápolnásfalu, Csíkkarcfalva, Székelyderzs, Gyergyószentmiklós, Homoródalmás, Galambfalva, Parajd, Csíkszentsimon, Madéfalva településeken november 3-ig tart a korlátozás.

A zöldek közül újonnan csatlakoznak a sárgákhoz: Korond, Csíkszentlélek, Gyergyóremete, Csíkszentdomokos, Újszékely, Gyergyóújfalu, Kányád, a pirosak közül pedig: Csíkcsicsó, náluk október 25-én, vasárnap 23 órától kezdődik a két hét, és november 8-ig tart a besorolás, hacsak nem váltanak forgatókönyvet.

A felsorolt településeken megengedett:

A zöld zónában

egyre kevesebben maradtak 1,5 ezrelék alatt: Etéd, Szentábrahám, Bélbor, Borszék, Csíkcsicsó, Csíkszentgyörgy, Gyergyóholló, Csíkkozmás, Gyergyóditró, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok, Homoródszentmárton, Csíkrákos, Székelyszenterzsébet, Gyergyósármás, Máréfalva, Gyergyóvárhegy, Maroshévíz, Gyergyótölgyes, Székelyvarság és Vasláb települések. A múlt heti sárgák közül egy sem zöldült ki.

Ezeken a településeken a sárga kategóriánál felsorolt rendelkezések érvényesek november elsejéig, azzal a különbséggel, hogy a rendezvényeken, vendéglátóhelyeken a maximális résztvevőszámnak, vendégnek az 50 százaléka lehet jelen.

Egész Hargita megyére érvényes

A köztéri gyülekezés létszámát 100 főben korlátozták, kötelező a maszkhordás, a kézfertőtlenítés, egyméteres távolság betartása. Tilos azonban hat főnél nagyobb csoportokban közlekedni az utcán, ha a csoporttagok nem tartoznak egy családhoz.

A szabadtéri rekreációs és sporttevékenységeket különböző háztartásokból legfeljebb tíz személy részvételével engedélyezik. A kültéri fürdőhelyek, kezelőközpontok, illetve a sport- és fitnesztermek nyitva tarthatnak a rájuk vonatkozó szabályok betartásával. 

A profi sportolók továbbra is járhatnak a sportbázisokba, uszodákba és edzőtáborokba, a megfelelő szabályok mellett (zárt térben 7 méteres távolságtartás). A sportrendezvényeket csak közönség nélkül tarthatják meg.

A vallásos tevékenységek, például az istentiszteletek továbbra is megengedettek, az érvényes egészségügyi szabályok betartásával, de zarándoklaton, búcsún csak a helyiek vehetnek részt. Ebből következik, hogy a személyszállítás is tilos ezekre a helyszínekre.

Az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, évfordulókat és más magánjellegű ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken tilos. Raed Arafat államtitkár kedd esti nyilatkozata értelmében a templomi ceremónián is legtöbb 16 személy vehet részt.

A felnőttképzést (tanfolyam, workshop) beltéren legfeljebb 25 személy, kültéren 50 személy részvételével és az egészségügyi szabályok betartásával engedélyezik.

A bárok, klubok és szórakozóhelyek működését felfüggesztik, akárcsak a beltéri játéktermekét, játszóházakét, úszómedencékét. 

Belépés előtt kötelező a hőmérés, a kézfertőtlenítés azokon a nyilvános helyeken, amelyek továbbra is nyitva tarthatnak (üzletek, intézmények).

A rájuk vonatkozó szabályok betartásával nem kell bezárniuk: a fogászatoknak, a szerencsejátékkal, személyi gondozással és szállásadással foglalkozóknak, a fitnesztermeknek, gyógyfürdőt, kültéri úszómedencét, működtetőknek, illetve a közös irodahelyeknek sem.

A tanintézményekre a már korábban ismertetett forgatókönyvek érvényesek, a legfrissebb rendelet itt olvasható. Ha hét napon belül 3 fertőzést igazolnak egy diákszállón, az adott épületet 14 napra bezárják. Azoknak a diákoknak, akiknek nincs lehetőségük hazautazni, a tanintézménynek biztosítania kell az elkülönítésüket és az étkeztetésüket.

A köz- és magánszférában is fel kell mérniük az alkalmazóknak a távmunka vagy az otthoni munka lehetőségét, különben legalább két csoportban, egy óra eltéréssel kell megoldaniuk a munkába érkezést és a távozást.