Egyre több a piros és a sárga zóna

Frissítette a települések besorolását a megyei vészhelyzeti bizottság kedden, március 30-án. Udvarhely még mindig sárga zónás, Farkaslaka piros lett, miközben Felsőboldogfalva, Homoródalmás és Gyergyóvárhegy besárgult.

Piros forgatókönyv vonatkozik

továbbra is Oklándra, Csíkszentkirályra április 9-éig, illetve Farkaslakára március 30. és április 13. között. Ezeken a településeken a ferőzöttségi mutató átlépte a három ezreléket, ezért tilos az események/koncertek rendezése, a vendéglátóegységek belterei nem lehetnek nyitva, a kiszolgálás kizárólag kültéren (teraszokon) megengedett.

Sárga forgatókönyv érvényes

Tusnádfürdőn, Korondon, Csíkmadarason, Székelyandrásfalván április 2-áig,

Galócáson, Csíkszeredában, Nagygalambfalván és Varságon április 6-áig,

Karcfalván, Csíkszentgyörgyön, Csíkszentléleken, Székelyudvarhelyen, Salamáson, Maroshévízen és Tölgyesen április 9-éig,

illetve Felsőboldogfalván, Homoródalmáson és Gyergyóvárhegyen ápilis 13-áig.

Ebbe a csoportba azok a települések tartoznak, ahol a mutató 1,5 és 3 ezrelék között van. Itt az előadótermek, mozik nézőterei 30 százalékos kapacitással működhetnek, hasonlóan a játéktermekhez, illetve a vendéglátók és kávézók beltereihez. Utóbbiak 6 és 22 órák között tarthatnak nyitva, a teraszokon az asztalok között kötelező a legalább 2 méteres távolság betartása, egy asztalhoz pedig legtöbb hat, nem egy háztartásba tartozó személy ülhet le egyszerre.

A többi település zöld.

Ez azt jelenti, hogy 50%-os kapacitással engedélyezik az említett nyilvános helyek működését, megengedett a szabadtéri előadások, fesztiválok, kulturális események megtartása maximum 300 fő részvételéig, ahol a közönségnek az egymástól legalább 2 méteres távolságra elhelyezett székeken kell helyet foglalnia, és kötelező maszkot viselnie.

Ahol szigorítanak az éjjeli kijárási tilalmon

A előző hét végén a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb korlátozó intézkedésekről döntött csütörtök esti ülésén a kormány. Ha kíváncsi vagy, hogy egy településen mennyi a fertőzöttségi mutató és milyen korlátozások érvényesek, itt megnézheted.

Az egész megyében

továbbra is kötlező a bel- és kültéri maszkhordás, tilos magánjellegű (családi, baráti, céges) ünnepségeket tartani, sportrendezvényeket látogatni. A bárokat, klubokat, szórakozóhelyeket zárva kell tartani.

Kötelező – a maszkhordás mellett – a hőmérés, kézfertőtlenítés a zártterű nyilvános helyekre való belépés előtt.

A járványügyi szabályok betartásával engedélyezik a vallásos ceremóniákat, a felnőttképzést, a fogászatok, szálláshelyek, fitnesztermek, kezelő- és fürdőközpontok, közös irodahelyek működését.

A köz- és magánszférában törekedni kell a távmunka vagy a váltások bevezetésére. Éjszakai kijárási tilalom van érvényben.