Megugrott a 16 év alatti beoltott tanulók száma

A 16 és 19 év közötti tanulók közül 153.000-en (20%), a 12 és 15 év közötti tanulóknak pedig mintegy 5%-a, szám szerint 34.709 diák kapott eddig oltást, számolt be hétfőn Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Ez a júniusi adatokhoz képest, amely még csak 5000 beoltott 12-15 évest tartott nyilván, jelentős mértékű növekedést mutat, de így is jóval az országos átlag alatt van, látta be.

Az oktatási miniszter szerint ösztönözné az oltást, ha bevezetnék azt a differenciáló kritériumot, mely szerint a tanórákon való részvételt az oltottságtól tennék függővé a diákok körében. A Tanulók Országos Tanácsa szerint azonban ez még jobban elmélyítené a különbségeket és szakadékokat az oktatásban. Ráadásul ez a hibrid oktatási rendszerhez vezetne, amely nagyon gyenge eredményekkel jár, hiszen a tanárnak egyszerre kell koncentrálnia az osztályteremben tartózkodó, illetve az online csatlakozó diákokra, ezt maga az oktatási miniszter is elismerte.

A tárcavezető kihangsúlyozta, az iskolákban meg kell hozni és be kell tartani az egészségügyi óvintézkedéseket, ehhez pedig „elegendő mennyiségű” védőmaszk van raktáron, amit az iskolák rendelkezésére fognak bocsátani. A tanév megkülönböztetés nélkül, teljes jelenléti oktatással fog zajlani, amíg 6 ezrelék alatti a fertőzöttség, emlékeztetett Cîmpeanu.

Továbbá minden diákot, tanárt, az oktatási rendszerben dolgozó minden alkalmazottat tesztelni fognak, amennyiben a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatják, vagy amennyiben megerősített esetek kontaktjai. 

Agerpres