Egyik parlamenti képviselőjének lemondását várja az RMDSZ (frissítve)

Apjok Norbert nem tett eleget az egyik belső jelölési feltételnek, és már a választás előtt lemondatták mandátumáról.
Fotó: apjoknorbert.ro

Az RMDSZ várja Apjok Norbert parlamenti képviselő lemondását, mert „félrevezette a szövetséget” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Kolozsvári Rádiónak. A Máramaros megyei parlamenti képviselő az RMDSZ belső szabályzatát áthágva iktatta jelölési dossziéját, ugyanis nincsen felsőfokú végzettsége, ez pedig kizáró feltétel, még ha a törvény nem is írja elő.

Hegedüs Csilla a rádiónak arról beszélt, hogy Apjok Norbert a Szövetségi Elnökséget félrevezette, mert azt mondta, hogy külföldön szerzett, de honosítható diplomája van. Később Kelemen Hunor szövetségi és Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök jelenlétében elismerte, hogy ez nem igaz, és írásba adta, hogy megválasztása esetén lemond. Az egyezség szerint Apjoknak az eskütétel után vissza kellett volna adnia a mandátumát, hogy a listán egy következő személy foglalhassa el a helyét, ez azonban a mai napig nem történt meg.

Már azelőtt lemondatták mandátumáról, hogy megszerezte volna. Forrás: emaramures.ro

Apjok a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy ő jóhiszeműen járt el, amikor egy külföldi képzésen szerzett oklevelét csatolta a jelöltállításkor, és soha nem titkolta, hogy nem rendelkezik romániai vagy Romániában elismert egyetemi diplomával. Állítása szerint egy angliai e-kereskedelemmel foglalkozó kurzust végzett el, amelyet a szervező felsőfokúként hirdetett meg. „Én abban a hiszemben cselekedtem, hogy ez így is van, és elismerik majd a diplomát Romániában is, de amikor elindítottam az eljárást, kiderült, hogy az oklevél nem honosítható‟ – nyilatkozta a politikus.

A Transindex információi szerint az egyetlen felsőoktatási intézmény, amelyben a képviselő hallgatóként megfordult, az a nagybányai Műszaki Egyetemen, amit 2015-ben kezdett el és azóta sem fejezett be. 2016-ban már az RMDSZ parlamenti képviselője volt, az viszont nem világos, hogy a felsőfokú végzettséget ekkor már kérték vagy sem. (frissítés: Székely István RMDSZ-alelnök közölte Facebook-on, hogy akkor még csak ajánlott feltétel volt)

A fiatal nagybányai politikus azt írta kedden a Facebook-on a diplomabotránnyal kapcsolatban: „A külföldi intézményben elvégzett tanulmányaimat tanúsító oklevelet nem lehet honosítani Romániában. Így ez nem felel meg felsőfokú végzettségnek. Ezért őszinte elnézést kérek azoktól, akiket ez az ügy érint. A parlamenti képviselői tisztség betöltéséhez a törvény nem ír elő végzettséggel kapcsolatos kötelezettséget.”

A törvény valóban nem köti felsőfokú végzettséghez a képviselői mandátum betöltését, viszont az RMDSZ belső jelöltállítási szabályzata értelmében ez kizáró feltétel volt. A Maszol információi szerint a Nagybánya területi RMDSZ elsőre elutasította Apjok jelentkezését, de ő emiatt óvást nyújtott be a szövetség felsőbb fórumainál, és a fellebbezését elfogadták, így vehetett részt a rangsoroló jelölőgyűlésen. Ezen szerinte az ellenlábasai megpróbáltak a diplomaügyével ellene kampányolni, de állítása szerint akkor is elmondta a jelenlévőknek, hogy mi a helyzet a diplomájával. Akkor sem, azelőtt sem titkolózott, „nyílt lapokkal játszott”, mondta.

A második mandátumát elkezdő Apjok azt ígérte az őt kérdező újságíróknak, hogy 24 órán belül, azaz csütörtökre döntést fog hozni az ügyben. Lemondása esetén Béres István következik a listán, ő lehet az RMDSZ máramarosi parlamenti képviselője.

Frissítés (21.15)

Apjok Norbert a Transindexnek azt nyilatkozta: úgy döntött, nem adja vissza mandátumát, de nem független parlamenti képviselőként képzeli el a folytatást, hanem meg szeretné őrizni a helyét az RMDSZ parlamenti frakciójában.

„Decemberben, a választások előtt iktattam a lemondásomat a listáról, ebben jeleztem, hogy nem veszem fel a mandátumot. Nem kaptam rá választ, így letettem az esküt. Nem történtek olyan lépések a mandátum átvételének megakadályozására, amelyek miatt a választók bizalmán alapuló képviseletet nem tudtam volna elvállalni” – indokolta döntését.

Ezzel szemben Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő azt válaszolta: a szövetség kénytelen lesz politikai szankciókat kivetnie, ha kitart döntése mellett, mert „becsapott mindenkit és ez elfogadhatatlan”.