Egyik kezével segít, másikkal büntet Románia

A hétvége során a román hatóságok nagy erőkkel elkezdték az ukrán menekültek szervezett fogadását és ellátását, illetve az orosz fél ellen irányuló szankciók bevezetését. Az ország vezetői afelől biztosítanak, hogy a NATO ernyője alatt a román állampolgároknak nincs, amitől félniük.

Román, ukrán két jó barát

Románia teljeskörű támogatásáról biztosítja az ukrán népet, állítja a miniszterelnök és az államelnök is.

Az ország kész bármilyen segítséget nyújtani az orosz katonai agresszió által sújtott ukrán népnek – jelentette ki vasárnap a sajtónak Nicolae Ciucă, miután több miniszterrel együtt vért adott a bukaresti katonai kórházban. Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy a kormány vasárnapi döntése értelmében a romániai kórházak készen állnak az ukrajnai sebesültek fogadására. A Románia területére érkező ukrán állampolgárok jogosultak bármilyen típusú orvosi ellátásra – közölte pénteken az egészségügyi miniszter.

Fotók: IGSU Facebook

Az ország növeli az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segítséget – közölte vasárnap a Twitter-oldalán Klaus Iohannis államfő. „Románia támogatja az új szankciókat, és csatlakozik partnereihez az Oroszország ukrajnai inváziójára adott közös válaszlépések szigorításában”.

A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el vasárnapi ülésén az ukrajnai háborús térségekből érkező külföldi állampolgárok és hontalan személyek támogatásáról.

Lucian Bode belügyminiszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: a jogszabály azokra az Ukrajnából érkező személyekre vonatkozik, akik nem kérnek menedékjogot a román államtól, a menedékkérők jogállásáról ugyanis külön törvény rendelkezik. Az érintett személyeket ideiglenesen felállított táborokban, illetve a kijelölt szálláshelyeken helyezik el a hatóságok. A menekültek teljes ellátásban (élelem, ruházat, higiéniai termékek) részesülnek, beleértve az orvosi kezelést is.

A román államtól menedékjogot kérő személyek napi 20 lej értékű élelmiszeradagra, a nyári szezonban 135 lejes, a téli szezonban 200 lejes ruhapénzre jogosultak, ezen kívül napi 12 lejes támogatást kapnak személyes költségekre, például tisztálkodási cikkekre – közölte vasárnap este Lucian Bode. 

Vasárnap 16 órakor 28.197 ukrán állampolgár

tartózkodott Románia területén, közülük eddig 318-an kérték elhelyezésüket a bevándorlási hivatal befogadó központjainak valamelyikébe – tájékoztatott a belügyminiszter. Az Ukrajna elleni orosz katonai támadás elindításától vasárnap 16 óráig összesen 56.371 ukrán állampolgár érkezett Romániába, 28.174-en már el is hagyták az országot.

A menedékjogot kérő 318 ukrajnait a galaci, a radóci (Rădăuţi) és a nagysomkúti befogadó központba helyezték el. A Suceava megyei Sireten szombat óta felállított mobil menekülttáborban vasárnap 180 ukrán állampolgár tartózkodott. Itt és a máramarosszigeti táborban legtöbb 72 órára helyezik el őket, innen irányítják majd őket egy másik szálláshelyre – magyarázta még szombaton Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vasárnap tizenhat mikrobuszt küldött a sireti román-ukrán határátkelőhöz érkező menekültek elszállítására. Az intézmény közleménye szerint egy újabb mobiltábort is beüzemelnek az ukrajnai menekültek számára a már működő mellett, és a Dâmboviţa megyei katasztrófavédelmi felügyelőség 23 tűzoltója is készül felállítani egy kisebb mobiltábort a térségben.

A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy átszervezték a kilenc román-ukrán határátkelőt: melegített sátrakat állítottak fel, és pufferzónákat, várakozóhelyeket, valamint élelmiszer- és vízellátó pontokat hoztak létre az Ukrajnából érkezők számára.

Az első humanitárius segélyszállítmány,

amelyet a civil társadalommal együtt gyűjtött össze a román kormány, vasárnap este indult el Bukarestből és célba is ért. Egy másik, a katasztrófavédelem (IGSU) tulajdonában levő három tehergépkocsiból álló konvoj a Suceava megyei Siret határátkelő felé tart, és gyógyszereket, orvosi felszereléseket, kórházi ágyakat szállít az ukrajnai hatóságok számára. Hasonló szállítmánnyal megrakott négy teherautó a Botoşani megyei menekülttáborba tart.

Vasárnap arról is döntött a kormány, hogy összesen 3 millió euró értékű, újabb segélycsomagot küld Románia Ukrajnának. Dan Cărbunaru kormányszóvivő tájékoztatása szerint üzemanyagot, golyóálló mellényeket, sisakokat, lőszert és katonai felszerelést, élelmiszert, vizet, valamint gyógyszereket tartalmaz. Egy – élelmiszert és üzemanyagot tartalmazó – segélyszállítmány még aznap elindult, több tíz vasúti kocsin szállítva.

Szankciók, fellépések

Románia lezárja a légterét az orosz légitársaságok és repülőgépek előtt – jelentette be szombaton a kormányszóvivő. Válaszként a román hatóságok lépésére szombaton Oroszország is bejelentette, hogy lezárja légterét a romániai légitársaságok előtt, írja a Reuters.

Több, az ukrán válsággal összefüggésben álhíreket terjesztő weboldalt bezártak vagy be fognak zárni – jelentette be hétfőn Dan Cărbunaru kormányszóvivő, aki arról is beszámolt, hogy a romániai kábeltelevízió-szolgáltatók mind leállították, vagy hétfő estig leállítják a Russia Today hírcsatorna sugárzását az ország területén.

A belügyminisztérium megkezdte az orosz vállalatokkal kötött szerződések felülvizsgálatát, és közölte, hogy eleget tesz az európai szintű szankciókról hozott döntéseknek – közölte Lucian Bode.

Fotó: Dan Crețu (Facebook)

Több száz személy, köztük nagyon sok gyerek tüntetett szombat délután a bukaresti ukrán nagykövetség előtt az Ukrajna elleni orosz katonai támadás miatt tiltakozva. A tüntetők egy része elénekelte az ukrán himnuszt, és azt skandálta: Gyilkos, Putyin gyilkos!, Ukrajna!. Később az orosz nagykövetség előtt a tüntetők román és ukrán nyelven többek között azt skandálták, hogy Putyin, ne feledd, Ukrajna nem a tied!, Kifelé az orosz hadsereggel!, Szolidaritás!, Gyilkosok!, Ukrajna mindenek fölött!, majd újra elénekelték az ukrán himnuszt. Kifeszítettek egy óriásmolinót is a következő felirattal: Putin, Ukraine is not your playground. Stop the war against Ukraine!.

A román állampolgárok védettek,

Románia biztonsága garantált – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az Ukrajna elleni orosz támadás kapcsán a belügyminiszter. Lucian Bode emlékeztetett arra, hogy Románia „minden idők legerősebb katonai szövetsége”, a NATO védőernyője alatt van, és ez szerinte szavatolja az ország és a polgárai biztonságát. A román hadsereg vezérkari főnöke, Daniel Petrescu szerint minimális a valószínűsége annak, hogy Oroszország konvencionális haderővel megtámadja Romániát. 

Vasile Dîncu védelmi miniszter nem hinné, hogy Vlagyimir Putyin nukleáris fegyverek bevetéséhez folyamodna, miután az orosz államfő parancsára készenléti állapotba helyezhették az atomfegyvereket. Szerinte sokszor előfordult már, hogy végül nem történt meg az, amit a Kreml előzetesen bejelentett, így az sem biztos, hogy valóban készenlétbe állítja Oroszország a nukleáris fegyvereit. „Másfelől nyilván az utóbbi időben a nukleáris fegyverek a fő elrettentő eszköznek számítottak. De úgy gondolom, hogy az őrületnek vannak határai, nem hiszem, hogy megpróbálja használni is ezeket a legsúlyosabb csapásmérő eszközöket” – magyarázta Dîncu.

Adománygyűjtést kezdeményezett

az ukrajnai menekültek számára a Román Vöröskereszt. Szombati közleményük szerint az adományokat a www.crucearosie.ro honlapon keresztül vagy a szervezetnek erre a célra megnyitott BRD-s bankszámlájára várják.

A humanitárius segítségnyújtást koordináló munkacsoport megalakításáról döntött pénteken a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztálya és a miniszterelnöki kancellária. A humanitárius akciót bárki – fizikai és jogi személy egyaránt – támogathatja. Aki szeretne csatlakozni az akcióhoz, első lépésként az umanitar.dsu@mai.gov.ro emailcímre írva jelezheti szándékát.

Agerpres, hírösszefoglaló