Egyenesben az előrehozott választások

A képviselőház jogi bizottsága hétfőn elfogadta az államelnök-választás előre hozását lehetővé tevő törvénytervezetet, amelyet még február 26-án fogadott el a szenátus első házként – számol be az Agerpres hírügynökség, megjegyezve, hogy döntő házként kedden szavaz róla a képviselőház plénuma.

A tervezet szerint a választásokat vasárnap tartják, legtöbb három hónappal az államfő mandátumának lejárta előtt. A szavazás időpontja előtt legkevesebb 75 nappal a kormány egy határozatban kitűzi a választások dátumát.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Victor Ilie bírálta a tervezetet. Szerinte az államelnök-választás előre hozásával szavazatmaximalizálásra törekszik a kormánykoalíció. Úgy vélte, hogy a választások akkor demokratikusak, ha szabályait időben módosítják. „Ártanak a romániai demokráciának és a választási rendszernek, ha ezeket az egyik vagy másik jelölt megválasztásának esélyeit növelő kis módosításokat a választási év közben hajtják végre” – állapította meg az ellenzéki politikus.

A tervezet bizottsági vitája alatt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több képviselője plakátokat tartott a magasba „Demokratikus választásokat akarunk”, „Megálljt a hatalommal való visszaélésnek”, „Legyenek szabadok a választások” feliratokkal.

A bizottság elnöke, Laura Vicol felszólította az AUR politikusait, hogy tegyék le a plakátokat, vagy hagyják el az üléstermet. „Önök zavarnak, mert a tarkómba lihegnek. Félek attól, hogy bántalmazni fognak” –  jelentette ki Vicol, amire az AUR képviselői befejezték a tiltakozást.

A testület elutasította az AUR-nak azt a módosító javaslatát, hogy az államelnök-választást legtöbb 30 nappal az államfő mandátumának lejárta előtt tartsák.